söndag 24 januari 2021

Hallspegelns dag


 Enligt de auerska temadagarna firar vi Hallspegelns dag i dag. Tänk så många gånger som vi sett oss själva i hallspegeln. Det är ju det som är meningen med en spegel, förstås. Att man ska se sig själv. Just hallspegeln spelar ofta väldigt stor roll i våra liv. Det är den som avgör hur vi ser ut när vi ska gå ut. Passar den här tröjan? Kan jag ha de här byxorna till? Ska jag ha nåt på huvudet eller inte?
Badrumsspegeln är naturligtvis lika viktig den för oss människor, men den avgör ju mera hur vi ser ut i ansiktet och håret inför dagen eller natten. Och hur ser tänderna ut?
Men i dag firar vi hallspegeln.
Hur länge har det funnits speglar, för resten? 
Ja, människor har antagligen speglat sig så länge mänskligheten har funnits. Först i vatten och mineral som går att spegla sig i. Vad man vet, enligt vad wikipedia och Illustrerad vetenskap berättar för mig, är att de första tillverkade speglarna härstammar från Egypten där rika personer speglade sig i polerat silver och andra metaller. Innan dess användes vulkaniskt glas.
Ungefär kring år 100 efter Kristus började man göra större speglar, av metall, som kunde spegla hela kroppen (typ hallspegel). Glasspeglar (av klart glas) började bli vanligt först på slutet av 1700-talet.

Inga kommentarer: