fredag 8 januari 2021

Helt betagen av Catwalk

Ur Catwalk
Vilka underbara människor och vilken underbar film. Jag syftar på Catwalk, filmen om ett gäng från Glada Hudikteatern som satsar på en resa till New York och en modevisning. Filmen som har sitt ursprung i ett brev från Emma Örtlund i Gislaved som bär på en dröm om att bli modell och få gå på en catwalk. I går visades filmen på svt 1 och jag blev helt betagen. 

Ur Catwalk
Hennes dröm blir till verklighet genom Pär Johansson, Glada Hudikteaterns grundare, som tycker att Emmas dröm vore kul att förverkliga med hjälp av teatern. Så blir det också. Och inte bara det, Pär lyckas också med konststycket att få gänget, Emma plus fyra andra, till New York. Plus designern Frida Jonsvens kreationer och Caroline Svedboms smycken. Det är i New York de ska gå på catwalken under Fashion week.
"Alla människor är unika, även vi funktionsnedsatta", menar Emma. "Nu är det vår tid att skina". Och skiner gör hon sannerligen när hon går på catwalken i New York. Hon skiner så att det går rakt igenom biodukar och tv-rutor och får oss som tittar att gråta av glädje. 
Men kanske är hennes, och min! glädje ännu större under träningen hemma i Sverige inför resan när gruppen provar kläder och går på en fingerad catwalk. Att se Emma komma svängande på sedvanligt modellvis, brett och stolt leende rakt mot kameran  - det är magiskt!  

Ur Catwalk
Alla fem medverkande på catwalken skiner. De trivs och har roligt tillsammans (som Ida Johansson och Emma Örtlund på bilden). Även om de är väldigt nervösa och osäkra innan modevisningen. Men den går inte bara bra, det blir succé. Liksom filmen blir. Filmens regissör heter Johan Skog.

Inga kommentarer: