måndag 1 februari 2021

Högsta Hogstaddagen

Bild: Jörgen Auer
Det är inte ofta jag är i lilla tätorten Hogstad i Mjölby kommun. Oftare åkare jag bara igenom (alltid gamla vägen) på väg till Väderstad för att fika, äta eller handla (fikabröd). Och stannar jag så beror det på Sharpman. Jag har varit på den stora livsstilsbutiken på jobb ett par gånger och jag har även varit här och handlat kläder. Mest skor, men även tröjor och när jag behövde ridkläder för att kunna rida lektioner på Rappestad var det hit jag begav mig. Nu har jag varit där igen eftersom mina långa och många vandringarna sliter ut skor så förbenat. Behovet av ett par varma skor som tål att gå långt var stort.
Såna här jodphurs som står närmast på hyllan här ovan blev det. Ett par jag köpte av Saga Rydin som var vänlig nog att ta hand om den gamla farbrorn som såg lite förvirrad ut. Med anledning av detta besök utser auerska temadagarna därför denna måndag 1 februari till Högsta Hogstaddagen. Inte för att det var i dag jag var där, men det är i dag som jag publicerar besöket.
 
Bild: Jörgen Auer
Men varför ska dagen heta Högsta Hogstaddagen? Finns det en lägsta också? Eller, vad är anledningen? Hm, låt mig tänka. Jag tyckte bara att högsta hängde hop med Hogstad. Därför. Det ser lite roligare ut. Namnet Hogstad lär kunna härledas till 1200-talet då Hukstadum finns benämnt 1282. Detta läser jag på wikipedia som också skriver att förleden huk är oklar, stad betyder ställe. Ett ställe där man hukar sig, kanske? Vem vet? Kanske rastade man här och satte sig på huk för att göra sina behov? Nej, jag vet inte. Hogstad heter det nu i alla fall och här finns Hogstad aluminium, Hogstad svets, En kyrka finns det naturligtvis och i Hogstad bor någonstans runt 240 personer. Mer vet jag inte.

Bild: Jörgen Auer
Sharpman förfogar över en butik på hela 1 500 kvm - vilket är väldigt bra med tanke på pandemin. Det mesta man behöver inom lifestylesektorn finns här. Familjen Rydmark började med enbart hästprodukter 1996 och har sedan utökat sortimentet varefter till att i dag vara en av norra Europas största livsstilsbutiker - eller som det heter Lifestyle. Här säljer man kläder, inredning, satsar på häst, hund, katt, jakt, fritid. Och massor av kända märken. Det kan man läsa mer om på sharpman.se.

Bild: Jörgen Auer
Numera kan man fika på Sharpman också. Det gjorde jag och enda kunden som jag var just då i kaféet fick jag provsmaka en ny glass som just var tillverkad. Super! Dessutom år jag våffla och blåbärssylt till. 

Bild: Jörgen Auer
Just det, ja. Jag köpte den här fina kudden också. Nej, inte på kaféet, utan i butiken så klart. Av Saga!  Den kommer att passa perfekt i min nya hästhörna när jag flyttar 1 april. Redan nu har kudden sällskap av de fina bordslamporna med hästmotiv som jag köpte på Kolmårdens Antik & Diversehandel förra året (sluta leta - bara en av dem syns på bild).
De där skorna jag köpte, visar sig vid en närmare granskning vara av märket Blundstone. Och vet du var den  producenten hör hemma? Jo, i Tasmanien! Dit anlände från England på 1850-talet familjen Blundstone som 1870 startade företaget Blundstone and Sons. Visserligen köptes företaget upp av familjen Cuthbertson på 1930-talet, men dessa behöll det gamla namnet på företaget. Ännu i dag heter ägarfamiljen Cuthbertson och skomärket Blundstone finns i dag i hela världen. Det borgar väl för att företaget gör hållbara skor? Vem vet, jag kanske tar och går till Hogstad en dag. 

Inga kommentarer: