tisdag 9 februari 2021

Om Kilängens ekar

 I dag repriserar jag ett tio år gammalt inlägg. Från dagens datum 9 februari 2011. Då skrev jag om ekarna på Kilängen i Mantorp, ängen mellan Lövskogsvägen och den förra Prästgården (det stora gula huset nära pulkabacken), alldeles intill Nejlikegatan och sippstigarna. Jag är osäker på om bilden är från samma dag, men jag tror det. Så här såg inlägget med rubriken "Om Kilängens ekar" ut:

Bild: Jörgen Auer
Tog kort promenad. Såg de vackra ekarna i Mantorp vid Kilängen (i anslutning till Lövskogsvägen) och undrade lite över hur gamla de kan vara. Ett par hundra år i alla fall verkar de med tanke på tjockleken. Parkområdet med ett 15-tal träd är värt att bevara och det finns kanske beslut i ärendet även om jag inte kan hitta någon dokumentation om detta. Rödlistade arter av lavar och svampar finns bland ekarna. Kanske skulle Correns expert Birgitta Pettersson komma hit och ta med en lupp? För övrigt tror jag att ekarna snett emot Klämmestorpsskolan är äldre. I närheten till Kilängen ligger Kilängsgatan, Mantorps enda gata utan bostadsadress eftersom det inte bor någon där. Gatan är bara matargata till Backsippestigen, Blåsippestigen, Vitsippestigen, och Gulsippestigen. Nejlikegatan är ensam gata i samhället om att ha bostäder, övriga adresser heter vägen (som i Parkvägen), stigen (som i Körsbärsstigen) eller gränd (som i Galoppgränd).

Så icke längre, kan man gott lägga till om det där med gatan. För på nya bostadsområdet i Södra Rydja, Riddarängen, som är under uppförande ska gatorna heta gata och då med anknytning till riddartiden, med tanke på den nu existerande och näraliggande Riddarängsvägen och förskolan Riddarängen. Jag vet inte huruvida de föreslagna namnen är beslutade eller inte, men de sex gatorna i området har föreslagits heta Brynjegatan, Lansgatan, Trongatan, Rustningsgatan, Plymgatan och Tornergatan. Om de förslagen kan jag tycka att det sistnämnda inte är bra. Tornérspel fanns visserligen förr och ibland användes ordet tournér. Men vem säger det i dag? Används något så är det väl just tornerspel eller ännu hellre tornering? Torneringsgatan vore bättre.

Inga kommentarer: