torsdag 19 januari 2023

Aren runt utan runt

Bild: Jörgen Auer
Jag gick lilla sjön Aren runt i dag. Eller rättare sagt, jag började gå runt sjön som är belägen i Västra Harg och dess naturreservat, men kom inte runt.

Bild: Jörgen Auer
Det började annars så bra och var så vackert. Jag körde bilen grusvägen förbi Bo gård och var snart mitt ute i ingenstans. Parkerade där vid en rastplats. Det var tyst, vilsamt, rofyllt, skönt, underbart. Luften kändes klar och fri från otäcksheter, i närheten hördes visserligen en traktor, men den ingick liksom i naturpaketet och kändes lika självklar som den korp som ropade. Isen på vattensamlingarna var visserligen tunn, men tackade för morgonens minusgrader och försökte växa sig fetare på nytt. 

Bild: Jörgen Auer
Här och var har isen, eller snarare vattnet, formerat sig i vackra konstverk och det är nästan som att vara på konstutställning att gå runt och studera den stora mästaren naturens verk.

Bild: Jörgen Auer
Så trevligt det är med spänger. Att gå på vatten var en annan mästare känd för att ha gjort. Men i Västra Harg och Aren var han nog inte. Tror jag. Å andra sidan hade han kunnat fortsätta där jag i dag blev tvungen att avbryta. Det gick inte att ta sig över sjön torrskodd. Sista hundra meterna av spången låg under vatten, så andra strand kom i andra hand. 

Bild: Jörgen Auer
Och solen spred sitt ljus över Aren och nejden (bra namn på en sjö förresten, Nejden). Det var en härlig dag, En underbar torsdag för att tala som Steinbeck. Och vägar och stigar finns det gott om i närheten, så promenaden gick inte runt Aren utan i stället i Västra Hargs motionsspår. Dock var det lika skönt där, för att inte säga underbart. Nej, härligt. Härligt var det.

Bild: Jörgen Auer
Men sjön suger, säger man ju. Och magen vill ha nåt att äta. Då blev det veganrestaurangen Open New Doors Bahnhof i Sya och en väldigt god Saffran- och fänkålsgryta. Jag fattar inte hur de bär sig åt, men maten är fantastisk! 

Bild: Jörgen Auer
Restaurangen är inrymd i Sya före detta stationshus och tågen svischar förbi baksidan lite då och då, men det hör man knappt eftersom man är upptagen av att njuta alla smaker grytan, eller mackan eller fikabrödet innehåller. Om någon undrar över ettan på bilden så ingår den i ett fönster med texten PERRONG 1.

Bild: Vandringsvän
Summering av dagen (fyra timmar): En väldigt härlig utflykt i skön natur och fint väder, samt en mycket god lunch i trevlig och mysig miljö. Ett extra plus till trevligt sällskap.


 

Inga kommentarer: