lördag 28 januari 2023

Mycket damsport i dag

Bild via TV9
För omväxlings skull såg jag tennis i dag. Aryna Sabalenka från Belarus vann en mycket välspelad och fin damfinal i Australian Open. Hon besegrade Elena Rybakina, Kazakstan med 2-1 efter att ha vänt ett 0-1-underläge. Setsiffrorna skrevs till 4-6, 6-3, 6-4. Det här var 24-åriga Sabalenkas första  Grand Slam-turneringsseger i singel, hon har sedan tidigare varit med och vunnit i dubbel med Elise Mertens från Nederländerna. 

Bild via TV6
Jag hann även med att se fenomenala amerikanskan Mikaela Shiffrin ta sin 85:e världscupseger i utförsåkning när hon vann slalom i tjeckiska Spindleruv Mlyn. Därmed är hon bara en seger ifrån att göra Ingemar Stenmark sällskap på utförstoppen med 86 segrar. Stenmark själv har sagt i intervjuer att han tror Shiffrin om att kunna nå 100 segrar. Den 27-åriga amerikanskan kan snart vara ensam i topp om skador inte sätter stopp för hennes framfart. Hon har under senare år börjat åka allt bättre även i fartgrenarna störtlopp och Super G, varvid chanserna till en utökad segerrad måste anses som mycket goda. 

Bild: Jörgen Auer
Mer i dag? Ja, lite blåsigt, grått, tråkigt vad väder beträffar. Men så här fint såg det ut vid tiden för solens nedgång. Underbara färger. Kan det vara en hint inför morgondagen? Att det blir vackert då också? Njae, det tror jag inte. Jo, att det kan bli lika fint molnkonstverk då också, men inte att solen kommer visa sig. Den väntar till måndag.
I övrigt? Sverige har varit bäst i världen i damernas längdskidåkning sprint några år. Och fyra svenskor i dagens världscupfinal i franska Les Rousses var ett kvitto på att vi fortfarande håller. Men nu får de svenska tjejerna se upp för norskan Kristine Stavås Skistad som i dag tog sin första världscupseger. Emma Ribom blev tvåa, Maja Dahlqvist trea, Linn Svahn fyra och Johanna Hagström sexa.
Men OS-mästarinnan Jonna Sundling då? Hon åkte ut redan i semifinal. Och dit kom hon som lucky loser efter en kvartsfinal där hon fick ge sig i spurten för tyskan Laura Gimmler och just Skistad.
Skistad är väl förresten ett namn som gjort för en skidåkare. Ännu bättre och roligare är att hon också heter Stavås. Se således upp i VM för Stavås Skistad.

Inga kommentarer: