måndag 30 januari 2023

En dag för en

Bild: Jörgen Auer
Den ena vackrare än den andra, särskilt en. Ja, så kan man säga om delar av växtligheten på marker tillhörande Uljebergs säteri, Mantorp. De gamla tallarna har jag berättat om tidigare, men inte enarna. Det finns nämligen gott om enbuskar här också. Så gott att jag vid mitt första besök i terrängen jämförde landskapet med Öland. I dag beslöt jag mig därför för att ta reda på lite mer om enen, eller som vår mest förekommande och svenska art heter på latin: Juniperus communis. Denna förekommer både som marktäckande buske och stående träd. En en kan bli väldigt gammal, troligen mer än tusen år, lär mig flera sajter, bland dem sodra.com, liksom finska luontoporti.com. Även plantagen.se har varit mig behjälplig liksom också skillingaryd.nu.

Bild: Jörgen Auer
Det var i den senare jag läste att enen är Smålands landskapsträd. Där stod också att man i Ryd sydväst om Skillingaryd år 2018 mätte en hög en till 17,7 meter, vilket sas vara världsrekord för juniperus communis.  Märkligt eftersom det i samma text står att det finns ett högre träd i Östergötland. Dock inte på Uljeberg, utan vid sjön Glypen i Åtvidabergs kommun. Det trädet lär mäta 18,5 meter. 
Enen är ett barrträd, tillhör familjen cypresser och vanlig i hela Sverige och tros ha kommit hit när inlandsisen smälte för så där 12 000 år sedan. Enen är en nyttoväxt som använts till både mat (krydda, dricka, smaksättning) och medicin och som dessutom har använts och gör så fortfarande till snickerier och korgflätning samt gärdesgårdar. Men det är inte bara för människan som enen är till nytta. Fåglar, rådjur och älg äter buskens blå bärkottar. Utöver det är ju busken liksom trädet fina att se på.

Bild: Jörgen Auer
Den här varianten är lite speciell och särskilt fin, tycker jag. Den bilden togs i februari 2022, men busken ser förstås likadan ut i dag (om inte någon har varit och tufsat till den).

Bild: Jörgen Auer
Här dock en nytagen en på Uljeberg. Som fått sällskap av Viby kyrka. Bilden tagen måndag 30 januari och alltså tillagd i efterhand i inlägget.

Bild: Jörgen Auer
Samma med det här enastående sällskapet ett hundratal meter från den ensamma enen med kyrkan. Men levande på åsen intill E4-an.

Bild: Jörgen Auer

Inga kommentarer: