söndag 15 januari 2023

Kanada körde över Sverige

Bild via SVT
Som vanligt. Kanada körde över Sverige i JVM-finalen och vann med hela 10-0 efter att ha avgjort finalen redan i första perioden med en 5-0-ledning. Svenskorna gjorde sin sämsta match när det gällde som mest och av allt det de visat tidigare i turneringen, inte minst i den heroiska semifinalen mot USA (2-1) var som bortblåst. Nu såg det ut som det ofta har gjort när Sverige i damsammanhang ställs mot Kanada, ingenting stämde. Försvarsspelet var direkt dåligt, för att inte säga uruselt. Och det var den ena passningsmissen efter den andra och fjuttiga fösningar när det skulle varit utrensningar.
Kanada hade tagit lärdom av gruppspelsmatchen mot Sverige (4-2) där det var väldigt jämnt och satte nu högsta fart från första nedsläpp. Sverige hängde inte med.
Nog om det. Frånsett finalen gjorde Sverige en stark turnering och blev bara bättre och bättre. Så bra att vi var många som trodde på en bra chans i finalen. Så fel vi hade.

Annan idrott i dag med bättre svensk lycka var långloppscupen Visma Ski Classics där Emil Persson från Östersund imponerade och fjärde raka segern när han triumferade i uppförskörningen i Prato Piazza Mountain Challenge.
För Ida Dahl, uppvuxen i Mantorp, numera Morabo, gick det inte lika bra som i lördagens damtävling
som hon vann. I dag blev hon trea, men hon leder cupen efter fem körda deltävlingar av 14. Naturligtvis leder Emil Persson herrcupen.

Något av det bästa i dagens tävling var de vackra bilderna från Italien och alperna. Det känns nästan som jag vill åka loppet. Jag sa nästan.