onsdag 11 januari 2023

Nu har jag rett ut pärta

Orden Samatchaya och pärta yrade jag om i går. Att jag skulle reda ut i dag, alltså.

Hm.

Just det. Så reda på nu, Jörgen. Okej.

Nu är jag klar.

Pärta är ett svenskt substantiv med finsk bakgrund som betyder "tunn brädbit eller sticka, används för takbeläggning, till belysning, korgar, med mera". Eller betydligt kortare: takspån eller träspån, lysved, stickbloss, lyssticka, späntad sticka.

Ordet kommer av det finska päreitä som är plural av päre. Pärta i plural heter pärtor och i bestämd form pärtan respektive pärtorna. Källa: Wiktionary och typkanske.se.

Svenska Akademiens Ordbok har ett långt stycke om pärta och dess betydelse och användning, så långt att jag nöjer mig med att säga att det kan du söka själv på saob.se

Pärta finns även med på slangopedia.se men anses då stå för fart, ös driv och kan användas för att få någon att göra något snabbt, som skynda på: Så jag satte efter honom, full pärta ba! Eller: Kom igen nu, pärta på för helvete! 

Ärtan, pärtan, har man ju hört talas om. Som i ramsan ärtan, pärtan, piff, paff, puff och andrar ramsor där pärtan får vara med. Eller som i Lilly Jakobssons barnböcker i läsförståelse om Ärtan pärtan.

Pärtan är ett företag också. Jo. Enligt allabolag.se heter ett företag med adress i Tyresö, Pärtan Sweden AB vars verksamhet beskrivs så här: Bolaget ska bedriva konferensarrangemang, mediaarrangemang, konsultation inom reklam- och PR-området samt till dessa olika områden sammanhängande verksamheter samt därmed förenlig verksamhet.

Jag hittar även en lampa vid namn Ärtan, pärtan. Men den kan du inte köpa, eller det kanske du kan, men den finns bara i ett enda exemplar och tillverkades och såldes av Retrofrun, retrofrun.se

Det fanns också en travhäst vid namn Pärtan, ett varmblodigt sto född 2000 efter Super Arnie och gjorde 40 starter och sprang in 282 000 kronor. Vann tio lopp.

I Fengersfors i Dalsland finns Brukets godaste (bruketsgodaste.se). Ett stenugnsbageri med butik som tydligen också gör pizza. Om pizzan Ärtan Pärtan Puff finns kvar känner jag inte till, men 2016 gjordes den av Brukets godaste. Den innehöll vitlökscremefraiche, lagrad prästost, citronskal, gröna ärtor-pesto, parmesanost, basilika , kallrökt lax, färsk dill och persilja.

Det bör påpekas att bageriet är stängt för tillfället men öppnar igen 27 januari. 

Så där blev det med pärtan.

Nu till det andra utlovade ordet: Samatchaya.

Det är ett förnamn. I alla fall står det med på sajten alltomnamn.se. Där står att det är ett mycket ovanligt namn i Sverige. Endast två kvinnor heter så i hela Sverige.

En skönhetssalong med namnet Samatchaya finns på Kungsgatan i Stockholm. Naglar och kosmetika är vad företaget sysslar med. Plus skönhetsbehandlingar för hela kroppen, vaxning, massage, kroppsinpackningar, med mera.

Namnet Samatchaya är vanligt förekommande i Thailand. I Bangkok finns också ett företag vid namn Samatchaya Engineering. På Prince of Songkla University i Songkla, Hat-Yai, hittar man bland många andra Samatchaya Khaotrakul som studerar på Medicinska fakulteten.

Samatchaya Assawanives, kallad Jasmine eller Mint, är en thailändsk skönhetsbloggare och Youtuber, tidigare medlem av tjejgrupen Tweenie 90's, en popgrupp som endast var aktiv 2013-2014.

Sedan finns det tusentals andra Samatchaya i Thailand. 

Men nu får det vara nog. 

Inga kommentarer: