tisdag 31 augusti 2010

Skuggspel

Bild: Jörgen Auer
Hur hänger det här ihop? Skuggfigurerna utanför fönstret jobbade, men syntes inte. Inte riktigt i alla fall. De hade inga ben.
Bild: Jörgen Auer
Men två var skådespelarna i skuggspelet. Här är den kortare av dem. Eller också hade ställningen de stod på åkt ner ett stycke närmare Badhusgatans trottoar.

Overkligt (2)

Bild: Tord Olsson
Allt känns så stort och overkligt, skrev jag i går och upprepar det på nytt. Jag känner mig liten i en stor och ibland både främmande och skrämmande verklighet. Och känner man så kan det vara svårt att stå med fötterna stadigt på jorden, eller att våga ta språnget för en säker landning.

För 100 år sen

Ur Corren 31 augusti 1910
Den kära väderleken såg ut då som nu och som den alltid har gjort. Ungefär.
Ur Corren 31 augusti 1910
Kyrkorna i Ydre hade tydligen haft fint besök under sommaren, då konsertsångaren Axel Hagerberg gästade bygden. Och herr Arpö spelade orgel, i alla fall i Torpa kyrka.

måndag 30 augusti 2010

Overkligt

Bild: Tord Olsson
Ibland går man mot en osäker framtid. Allt känns så stort och overkligt. Hur ska det bli? Kommer lilla jag att klara av framtiden?

För 100 år sen

Ur Corren 30 augusti 1910
Om hundägaren verkligen ropade så, eller om skribenten hittade på för att få ett roligt slut på sin notis lär vi aldrig få veta.
Ur Corren 30 augusti 1910
Det var nog inte så mycket för att han författat stycket som demonstrationerna ägde rum utan mer för att Nikita var kung (1910-18) i ett av Europas oroliga hörn.
Egentligen hette han Nikola (och levde 1860-1918), men kallades Nikita. Han kallades också "Europas svärfar" - och hade en dotter, Zorka, som var gift med Peter I av Serbien, en annan, Jelena, med Victor Emanuel III av Italien, en tredje och fjärde, Milica och Anastasia, med var sin rysk storfurste Nikolajevic, kusiner till den ryske tsaren.

söndag 29 augusti 2010

Vänd dem inte ryggen

Bild: Jörgen Auer
Alltså, det här fattar jag inte. Här sitter Jonas och Pernilla med ryggen åt Linköpings FC. Jaså, bilden tog jag innan avspark. Jaja, det förklarar ju saken. LFC-spelarna på teven bakom är inte glada för att de har vunnit, utan de samlar sig inför matchen mot Malmö, någon minut i 16:00 i eftermiddags. Var vi var någonstans? På pizzeria Villa Bate på Högalidsgatan på Södermalm.
Hur matchen gick? Den vann Malmö med 2-1.

På besök i storstan

Bild: Jörgen Auer
Var i Stockholm i dag. Njöt som vanligt av alla utsikter, som här från Västerbron. Men tro nu inte att jag sitter och fotar när jag kör. Det var förstås kö som uppstod när bara ena körfältet var öppet. Vår bil stod stilla, eller rullade i den fantastiska hastigheten 10-15 km/tim.
Bild: Jörgen Auer
Skulle till Hornsgatan, och hittade parkering på Heleneborgsgatan. Det är i alla fall nära. Och snyggt.
Bild: Jörgen Auer
I Hornstull pågick festligheterna i en festival där det mesta i musikväg visserligen ägde rum i Tantolunden, men även på själva Hornsgatan var det mat och musik. Trubaduren Anders Kahn underhöll i dagarna två och måste vara hes nu i kväll. Men så bra han är! Vilket enmansband!
Bild: Jörgen Auer
Men Stockholm vore inte Stockholm om stan vore utan det som gör en storstad. Människomyllret, trafiken, sirénerna, och olyckorna. Här på Långholmsgatan.
Jag vet, olyckor sker överallt. Så även i Linköping, och Mantorp, och i den minsta östgötska byhåla. Men - inte lika ofta.

Det var ingen bluff

Bild: Jörgen Auer
Vad? Var det någon som trodde att jag bluffade om de fyra tjurarna? Nej, då, jag hade bara problem med bildöverföringen. Här är de.
Bild: Jörgen Auer
Och här har linstjurarna fått syn på kameran.

För 100 år sen

Ur Corren 29 augusti 1910
Djurgården vann! Men vilka gorde målen?

lördag 28 augusti 2010

För 100 år sen

Ur Corren 28 augusti 1910
Okej, så här kul var det för 100 år sen.

Chansning som gick hem

Bild: Jörgen Auer
Oj, jag chansade bara och plötsligt gick det tydligen att överföra bilder igen. Att det blev just den här är för att den ingenting betyder. Jo, kanske ändå. Det är något drömlikt över den, eller hur. Men är det den manipulerade himlen som gör det, eller de verkliga fåglarna? Allt tillsammans? Eller beror det på att rosa är väldigt snyggt ihop med svart?

Kan jag dela med mig?

Lustigt - jag en skribent, känner mig handikappad utan bilder. Jag har blivit så van att varje gång ett inlägg ska till här så skriver jag till en bild. Och nu måste jag på något sätt uppdatera mitt picasakonto på mitt googlekonto, men vet inte riktigt hur och google talar om för mig att mitt VISA-kort inte duger. Man vill inte ha mina pengar! Eller kan inte ta emot dem! Så för mig återstår då att skriva ett bildlöst inlägg.
För en timme sedan åkte jag över slätten. Det var molnigt åt Linköping till, men bortåt Motala och Vättern, ja Skänninge med, såg jag blå himmel. Slättlandskapet badade därför i solsken. Någonstans kring Älvestad-Försjö stod fyra tjurar på en kulle och tittade ut mot en åker och en äng, mest ängen inbillar jag mig. De hade bakarna och svansarna ut mot vägen, men vände sig om när jag stannade för att fotografera dem. Tre ljusa och en svart var det. Jag gick ur bilen. En sädesärla landade på vägen och gick och vippade med sin långa stjärt. Bakom en träddunge låg en gård och från det hållet hördes ljudet av en traktor som körde fram och åter. Antagligen på en åker. Ljudet kom och försvann. På vägen kom en bil. En minilastbil var det. En sån där med blått flak. Mitsubishi. Föraren tittade på mig, undrade vad jag var för en tok som stod där med kameran och tittade på tjurarna. Han kanske trodde att jag var tjurtjuv? Kogalen? Men det är jag inte. Bara kär i natur och djur. Därför brydde jag mig inte när en större fluga surrade nära. Satte sig på min vänsterarm. Jag lät den hållas. Det var kul att få sällskap.
Har du varit hos tjurarna, frågade jag, och då flög den över taggtråden, uppför kullen och bort till kvartetten som stod exakt på samma sätt i fyra minuter. Det enda som rörde sig på dem var svansarna. Ja, och huvudena som än vreds emot mig, än mot ängen. De kunde inte bestämma sig för om de skulle glo på mig eller ängen.
"Ängen - gubben, gubben - ängen, ängen - gubben. Jaha, nu kom det en fluga. Den tar vi med svansen, killar. Ett, två, tre, vifta!"
Så tittade de plötsligt åt ett tredje håll. Och jag följde deras blick. Nedanför kullen, kanske 40 meter bort gick en svartvit ko och svängde med allt hon hade. Hon sket. En av de ljusa killarna råmade. Ja, det var mer som ett bröl. De andra tre nickade. En av dem pissade.
Jag satte mig i min röda Kia och åkte hem. Över Normlösa åkte jag. Öjebro. Kavlebäck. Spångsholm. Veta. Det var så mycket landet att jag hade svårt ta in allt.
Men det gick. Och nu är frågan: har jag kunnat dela med mig något av min känsla?
Svara gärna här i kommentaren i så fall, eller mejla mig på jorgen.auer@corren.se

Nu är albumet fyllt

Jaha, så var turen kommen till stunden när bloggen på något sätt sägs vara fylld med bilder (i mitt Picasa-album - vad det nu är). I väntan på att jag ska köpa mig mer utrymme blir det inga bilder här. Så nu får vi vänta på fler stelnade ögonblick.

fredag 27 augusti 2010

Fantasi

Bild: Jörgen Auer
Någon som undrar vad Correns Peter Jigerström står och fotograferar. Jo, det är konstverk av Örebrokonstnären Lars Spaak som 1991-92 gjorde de här träden, Fantasiträd, i aluminium, till stadsdelen Tallboda i Linköping. Men varför fotar Jigerström dem? För ett reportage, så klart. Det kommer nästa vecka. Kanske. Men konstverken är nog inte med då. Här får de dock plats.

Gå och bada i helgen

Bild: Jörgen Auer
Så här när sommaren verkar vara över måste jag ändå återknyta till den och påminna om att det går utmärkt att bada i många av våra sjöar än. Passa på nu i helgen. Eller besök Valkebobadet i Vikingstad, där har man öppet den här helgen men stänger sen för säsongen om inte värmen kommer tillbaka nästa vecka, förstås. På bilden är det Christina Eveborn som är i Valkebobassängen med treåriga sonen Isak. Ryggtavlan tillhör Correns fotograf Peter Jigerström.

För 100 år sen

Ur Corren 27 augusti 1910
Var det bättre förr? Nyktrare? Njae.
Ur Corren 27 augusti 1910

torsdag 26 augusti 2010

Panggolf?

Bild: Jörgen Auer
Panggolf var det nog inte vi spelade i dag på Landeryds korthålsbana, men roligt hade vi även om det var blött värre.
Bild: Jörgen Auer
Rooney Jerrevång hade oturen att hamna i en bunker, men tog sig elegant upp ur densamma.
Bild: Jörgen Auer
Och mannen som tog vid efter Jerrevång som sportchef på Corren, Christer Kustvik, vann som vanligt stiltävlingen. I alla fall i vår 4-boll. I den andra var det Motalas stolthet Peter Calén som tog det. Och jag? Njae, låt mig säga att det var ett tag sen jag spelade. Men kanske börjar jag igen. Får väl ta ett snack med Peter Lindh, Landerydspron, som ju en gång tog hand om mig när jag gick gröna kortkursen utan att spela upp. Men hur ska jag få tid? Jag ska ju börja rida, också. Och läsa ryska eller nåt. Eller drömmer jag bara?


Vad ska man göra?

Bild: Jörgen Auer
Uschaaan! Vad ska man göra en sån här regnig och tråkig dag? Spela golf, kanske!

För 100 år sen

Ur Corren 27 augusti 1910
Så här beskrevs Skänning marken år 1910.
Ur Corren 27 ugusti 1910
Ur Corren 27 ugusti 1910

onsdag 25 augusti 2010

För 100 år sen

Ur Corren 25 augusti 1910
Vilka idrottare från Norrköping som var påtänkta som OS-deltagare tyckte inte Corren var intressant nog att berätta om, eller visste inte. Bara att införskrivne (vilket ord) Hjertberg skulle komma och titta.

Nedslag i Vikingstad

Bild: Jörgen Auer
Här vid Vikingstads kyrka står Nils-Magnus Nilsson, kyrkvaktmästare i Vikingstads församling och pratar med Corren om gamla tider. Om inget oförutsett inträffar i kväll så kommer reportaget med Nils-Magnus i torsdagens Corren. Det handlar om Vikingstad och går under vinjetten NEDSLAG. Peter Jigerström och jag gjorde ett sådant i måndags.

Så roar sig pensionärer

Bild: Jörgen Auer
Bara unga spelar tv-spel? Glöm det. I dag har jag hälsat på i Hagdahlska huset i Linköping och sett pensionärerna leka. Kul. Reportaget kommer om någon dag eller två i Corren. Ryggtavlan tillhör Ulla Svensson.

Initiativ

Bild: Jörgen Auer
I går var hon på Cloetta och åt choklad. Det kunde vi se i dagens Corren. Och bara för några minuter sedan stod Gudrun Schyman på Lilla torget och pratade om varför man borde rösta på Feministiskt Initiativ. Själv tog jag initiativet att gå till Expert för att köpa en kortläsare till kameran. På Fromholtz var de slut, men hos Rolfs foto hittade jag en läsare. Den användes genast till att lägga in den här bilden i datorn och på bloggen.

För 100 år sen

Ur Corren 25 augusti 1910
Se där, vilken rolig nyhet. Visserligen 100 år gammal, men ändå. Konungen ämnar roa sig i Östergötland.
Ur Corren 25 augusti 1910
Och här har friherre Cederström varit ute och roat sig. Och sover i Malmö.

tisdag 24 augusti 2010

Verklighet?

Bild: Jörgen Auer
Det händer att man blir sugen på att bara dra iväg. Det hände mig i dag när det här planet lyfte.
Bild: Jörgen Auer
Men den idén blev inte verklighet. I varje fall inte i dag. I verkligheten sitter det här planet fast och lär aldrig komma någonstans. Inte flygande i alla fall. Själv får jag gå till jobbet. Och åka tåg. Det är också roligt. Då kan man sitta och drömma sig bort. På morgnarna när det är tjockt av folk på tåget och man sitter (om man får sittplats) och trängs i en tresitssoffa med Boxholmare, Mjölbybor, Skänningedito, Motalabor, Tranåsbor, Mantorps- och Vikingstadsbor (det måste bli mer än 3-sits?), kan man alltid sluta ögonen och inbilla sig att man sitter i en trång flygplansstol. Kliver man på i Mantorp kan man drömma i 13 minuter. Om man ska till Linköping, vill säga. När man kliver av kan man ägna dagen åt att se om det man drömde på tåget blir verklighet. I Linköping.

Kocken och krocken

Bild: Jörgen Auer
I dag har jag bland annat varit i detta kök och träffat kocken för ett reportage som kommer så småningom (men varken köket eller kocken har så mycket med reportaget att göra).
Bild: Jörgen Auer
Från kocken till krocken. Eller? Njae, vi (Jigerström och jag) såg nog bilarna först innan vi åt mat. Men som sagt, reportaget kommer inte den här veckan, tror jag. Det där med kyrkan från i går ska ju in först.

För 100 år sen

Ur Corren 24 augusti 1910
Ett världsrekord kunde se ut så här för 100 år sen. H Olsson från Karlstad satte nämligen ett sådant i grenen spjutkastning, bästa hand fri fattning.
Ur Corren 24 augusti 1910
Och man kan undra vad publiken såg mest fram mot i den här simundervisningen? Jag gissar på avklädningen.

måndag 23 augusti 2010

Nu ryker det

Bild: Jörgen Auer
Köra så det ryker, heter det. Och nog kör bönderna så det ryker alltid, när de ska ta in den skörd som blir sämre än på flera år. Snön låg kvar för länge, våren var för kall och blöt, juni-juli för torr. Och de senaste veckorna blött på nytt. Men skörda måste man. Därför ryker det.

Bada i Valkebo

Bild: Jörgen Auer
Det finns inget att tveka om. Hoppa i. Valkebobadet i Vikingstad har öppet den här veckan, från 14:00 vardagar, och 10-18 lördag-söndag (kanske nästa vecka också om värmen håller i sig). Temperatur: 20 grader. De som var där och badade i dag hade bassängen nästan för sig själva. Men det är klart, kommer du också, så...
Och du, lördag 28 augusti är det bakluckeloppis vid badet.

Kanske i veckan

Bild: Jörgen Auer
I dag har Jigerström och jag varit på jobb vid bland annat den här kyrkan som stod färdig 1768, men vars invigning dröjde ända till 1785. Vad den heter? Vikingstads kyrka. Reportaget kommer inte i tisdagens Corren, men kanske den här veckan i alla fall.

Herrligt för 100 år sen

Ur Corren 23 augusti 1910
Undrar vad herr Hjalmar Johansson gjorde? Vann han 100 meter bröstsim eller vann han höga hopp? Historien och det artiga tilltalet kommer mig hur som helst att tänka på det min far en gång berättade från läktaren på Råsunda när Svenne Berka Bergkvist stod i svenska fotbollslandslagets mål på 40-talet, nåja, och denne gjorde en fenomenal räddning, varpå en åskådare ställde sig upp och skrek: heja, herr Bergkvist!

söndag 22 augusti 2010

Någon kan se dig

Bild: Jörgen Auer
Tänk på vad du gör. Och när, var, hur. Någon kan se dig. Antagligen är det någon som tittar just nu.

Begärlig pärla

Ur Corren 22 augusti 1910
Varför skulle det nödvändigtvis ha varit en hindu som stulit den begärliga pärlan? Nej, det antagandet var för blåögt och dumt. Jag förmodar att tjuven var amerikan. Kanske en polis. För det vet man ju hur de är. Eller?
Ur Corren 22 augusti 1910
Undrar jag om inte den här löjtnanten är bror till den dräng som satt på den med dynamit laddade stenen härom dagen - för 100 år sen.

Mot Rejmyre

Bild: Jörgen Auer
På väg söderut? Nej, de här tranorna som passerade Åby i går kväll verkade mer vara på väg mot Rejmyre. Och det kanske inte är så konstigt, glasbruket firar ju 200 år i år.

lördag 21 augusti 2010

Mer allsång i kyrkan

Bild: Jörgen Auer
En fundering: borde inte kyrkan satsa på att slå ihop gudstjänsten med allsång? Det är dålig fart på psalmerna, tycker jag. Alltså dåligt med sånginsatserna och det beror väl mest på att folk (och därmed också jag, förstås som inte är någon flitig kyrkobesökare) inte kan psalmerna. De sitter inte som Rönnerdahl och Drömmen om Elin och sånt, som dessutom låter så mycket mera tjosan och hemtrevligt än vad psalmerna gör. Såna låtar är dessutom alltid lätta att sjunga. Till och med en som aldrig hört låtarna kan sjunga med.
Således - lättare texter, lättare melodier, hyr in en allsångsledare som går runt med mikrofon och trycker upp i näsan på åhörarna, eller utbilda prästerna i den riktningen. Varje bykyrka ska förstås vara utrustad med storbildskärm så att alla som sjunger kan se hur duktiga de själva är. Och vi får inte glömma att ett par lokala kändisar bör vara med och synas ordentligt. Ja-a, en rikskändis är ännu bättre.
En Anders Lundin i varje kyrka, det vore väl nåt? Jaså, inte.
Noterbart är dock att i Kvillinge kyrka där jag var på lördagskvällen lät psalmsången riktigt bra. Men så ingick också endast en psalm, nummer 201 - En vänlig grönskas rika dräkt.