söndag 2 juni 2024

Vad kan hjälpa IFK Norrköping?

 "Vi måste göra något annat", säger IFK Norrköpings tränare efter förskräckliga 1-5-förlusten i Uppsala mot Sirius och syftar på det sätt IFK hittills försökt spela i fotbollsallsvenskan.

Ja, det tror fan det.

Försvarsspelet så här långt, tolv omgångar in på serien, har varit och är under allsvensk nivå. Så är det. Och man undrar hur det kan vara så illa. Varför inte studera hur motståndarna gör? Ta efter. 

Sen kan jag inte med det där lugnet tränare Alm visar efter varje förlust. Visa lite känsla, var arg, förbannad, ledsen, våga kritisera dina egna spelare.

Lagets normalt bästa spelare, lagkaptenen och klubbikonen Christoffer Nyman tar heller inte i i sina analyser av förlusterna, utan konstaterar lugnt att det här var inte bra, vi gör inte det vi ska, så här illa får det inte se ut. Ungefär vad alla spelare säger 

Nähä, och vad gör ni åt det? Har ni efter varje förlust ändrat något för supportrarna synbart i ert spelsätt? Nej.

Har Nyman, hur bra han än kan vara när han väl får hjälp framåt egentligen de rätta ledaregenskaper som en kapten bör ha? Tvivlar på det.

Vem eller vad kan få till rätt inställning inför varje match i den här upplagan av IFK?

Jag tror att IFK måste lyfta på varje sten nu under sommaruppehållet, rannsakningens tid. Klubben får inte vara rädd för att lyfta undan både spelare och ledare om det är vad som behövs och tacka för den tid som varit. Nu räcker det. 

Det gäller i högsta ledning såväl som i spelartrupp.

I truppen undrar man över förvärvet från Brommapojkarna Amadeus Sögaard. Vad har han gjort eller inte gjort i IFK som gör att han får så lite speltid? Han var ändå respekterad mittback och lagkapten i BP. I sin nya klubb är han ingenting! Bråkar han med tränaren? Med de andra spelarna? 

Jag hoppas att tidigare långtidsskade Jacob Ortmark är tillbaka på planen när allsvenskan startar igen. IFK behöver fler än Arnor Traustason på mitten som kan hålla i bollen samt förse Nyman och Prica eller Ture Sandberg med rätt bollar.

Sandberg ja. Är det inte dags att Alm låter fler ur det yngre och framgångsrika gardet får känna på allsvenskt spel?

Några försvarsspelare, kanske.

Vilken vacker vallmoäng!

Bild: Jörgen Auer
Jaha du, var har du varit i dag, då? undrade vän av ordning och nyfikenhet och jag svarade ärligt: lite här och där. Som vanligt, alltså, blev svaret. Just det. Som framgår av bilden här var jag bland annat i Heda, Ödeshög. Besökte loppiset i ladan och kom fram till att det nog är 15 år sedan jag var där senast.

Bild: Jörgen Auer
Jag handlade inget. Njöt däremot av det här vallmofältet i samma by och kände mig tvungen att stanna bilen en stund och lyfta mobilen. 


Bild: Jörgen Auer
Åkte sedan till och gjorde debut på Aspegårdens fina loppis i Furåsa, mellan Väderstad och Vadstena.

Bild: Jörgen Auer
Köpte inga saker, där heller, och var egentligen bara ute och rekade inför sommarens loppisrundor med barn och vänner.

Bild: Jörgen Auer
Men, jo, jag köpte fika, förstås. God sådan i den svala, ombyggda och trevliga ladan. Hit kommer jag gärna tillbaka.

Bild: Jörgen Auer
Den här fina allén såg jag på väg från Heda mot Ödeshög. Det visade sig vara Krongården, Heda,

Bild: Jörgen Auer
När jag kom hem latade jag mig en stund innan jag åkte till Viby Handelsträdgård och köpte på mig ett antal blommor, latade mig sedan. Planterade därefter, klippte gräs och tittade på Champions League-finalen mellan Real Madrid och Dortmund. Som så många gånger förr vann Real. 2-0. Grattis till femtonde CL-titeln.

fredag 31 maj 2024

Bäst i EM-kvalet

Bild via TV4
Bäst på plan i kvällens EM-kval mot Irland var Johanna Rytting Kaneryd. 3-0 vann Sverige med. Målskyttar: Rytting Kaneryd, 2, och Fridolina Rolfö, 1.
Det var kvällen, det. Vad hade jag för mig på dagen, då?

Bild: Jörgen Auer
Jo, förutom att klippa gräset hemma så åt jag lunch på Centralkrogen i Väderstad. Fläskfilé med potatisgratäng, och pannkaka med både sylt och grädde. Fisk fanns också på buffén, men jag orkade inte.

Bild: Jörgen Auer
Åkte från Väderstad med och ville se mig omkring lite. Så jag tog vägen över Ljungstorp, förbi Åsabackarna, Kimme, Ryckelsby, Flemminge och var snart framme i Boxholm. Vad jag gjorde där?
Åkte igenom.

Bild: Jörgen Auer
Svängde av mot Västra Harg. Passerade Strålsnäs och Åsbo. Såg kor på bete i Hultekil och funderade lite över dem. Ser de någon skillnad måntro på landskapet? En äng här och en backe där och där borta går en häst!
Neĵ, det tror nog ingen att korna kan tänka så.
Men hur tänker de, då?


torsdag 30 maj 2024

Fin utsikt i Oscarshäll

Bild: Jörgen Auer
På torsdagen besökte jag Oscarshälls restaurang i Kolmården. Vilken utsikt! Gamle vännen Sundli hämtade jag upp i Norrköping. Han envisades med att betala maten -Persiljejärpar med kokt potatis.

Bild: Jörgen Auer
Oscarshäll återkommer man gärna till. Mest för utsiktens skull i mitt fall. Nästa gång nöjer jag mig kanske med fika. Om det var fel på maten? Nej, nej, men utsikten övertrumfar man inte så lätt.
 
Bild: Jörgen Auer
Efter Oscarshäll for vi via före detta Kolmårdsanstalten (tidigare Kolmårdssanatoriet) - och jäklar vad man bygger där - till Krokek och sen genom Råssla innan vi svängde ner till Sandviken för att äta glass.
Hemfärden gick via vackra Strandvägen innan E4-an vidtog.
Det var en trevlig dag.

onsdag 29 maj 2024

For en sväng

Bild: Jörgen Auer
For en sväng i dag för att se om jag kunde finna något att vila ögonen på. Det kunde jag. Som här vid Lillåns spegelblanka vatten vid Sålla kvarn, Vikingstad.

Bild: Jörgen Auer
Det här är också rån Sålla kvarn. Bilden tagen när jag är på väg ut över den gamla stenbron.
 
Bild; Jörgen Auer
Svensk sommarväg. Ska jag svänga in och kolla vad som finns där? Njae, inte i dag, en annan dag.

tisdag 28 maj 2024

Ett par bra solglasögon

Bild: Jörgen Auer
Sommartrafiken kan vara minst lika farlig som vintertrafiken. Soliga, lite disiga, dimmiga dagar kan det till exempel vara svårt att se vad som händer strax framför den bil man själv är ute och åker med.
 Vad kan hjälpa? Skärpt uppmärksamhet, ett par bra solglasögon och ett sjätte sinne. Ana faran.

måndag 27 maj 2024

Några sparade bilder

Bild: Jörgen Auer
Det händer att jag sparar bilder utan att egentligen veta varför. Ja, likadant är det ju med själva fotoögonblicket. Varför tar jag bilden? Svaret är väl i de flesta fall att det är för att jag tycker det finns något i det jag ser som är värt att spara. Här är det färgkombinationen jag gillar.

Bild: Jörgen Auer
Vad säger man? Fascinerande, fantastiskt fin blomma - maskrosen med sin sinnrika skepnad.
 
Bild: Jörgen Auer
En dag vid havet - nästan. Vid Vättern är det. I Hästholmen närmare bestämt. Jag har en inneboende längtan ut. Ut på vattnet, upp i luften, bort. Res.

Bild: Jörgen Auer
Bortom rapsen ligger det mytomspunna Omberg. Det vill jag besöka minst en gång om året. 

Bild: Jörgen Auer
Skönt och grönt. Och rött! Jodå, det finns faktiskt några hus på Omberg. Här är ett av dem.

Bild: Jörgen Auer
Det här favoritmotivet har jag visat tidigare, jag tror på såväl blogg som Facebook. Dock i annan beskärning. 

Bild: Jörgen Auer
Skönt och grönt är det lite överallt i hela Östergötland. Den här bilden är tagen i Vallerstad.

söndag 26 maj 2024

IFK bäst i derbyt

Video: Jörgen Auer
 IFK Norrköping rusar på mot toppen i damallsvenskan. Under lördagen besegrade laget för första gången östgötakollegan Linköpings FC (1-0) och så här såg det ut och lät efter slutsignalen på Idrottsparken i Norrköping när spelarna tackade de många supportrarna på Curva Nordahl.

Bild: Jörgen Auer
Matchen? Den kunde hemmalaget ha avgjort redan efter en kvart om de fina chanserna gått i mål i stället för att träffa ribba och stolpe. Dessutom var LFC-målvakten Cajsa Andersson alldeles briljant. 

Bild: Jörgen Auer
Så här såg det ut i hemmaklacken, men enda laget i Östergötland stämmer förstås inte. Då hade vi ju inte fått se ett östgötaderby. Dessutom borde IFK-supportrarna se över sina ramsor: hata motståndare är barnsligt och jämna Linköping med marken låter ju som rena krigshandlingen. Bort med sånt och fram med kärleken till egna laget.
Det är spelarna värda. IFK är bra nu. Bättre än LFC. Men taktiken sista kvarten har jag svårt för. Varför backa hem så mycket? Är det inte roligare att vinna med 2-0 än 1-0?

Bild: Jörgen Auer
LFC har ingen läktarkultur. Här är de tappra 15? som orkade resa de fyra milen för att på plats heja fram sitt lag.
Catinka Tandberg ansågs tydligen som bästa LFC-spelare. Svårt att förstå varför, jag tycker att hon mest spelade småfult och drog på sig massa frisparkar. Cajsa Andersson var bäst. Emma Östlund därnäst. Förra IFK-spelaren Vilma Koivisto var inblandad i mycket.
IFK då? My Cato som vanligt en av de bästa, men många var bra. Sara Kanutte Fornes började starkt och kunde gjort både ett och två mål. I ett och samma anfall hade hon en nick i ribban, följt av ett skott i stolpen. Backen Samantha Cary nickade in matchens enda mål och gladare målskytt har sällan skådats. Maya Antoine gillar jag också, ett enda misstag höll dock på att ställa till det för hemmalaget. Ebba Handfast är alltid bra.

lördag 25 maj 2024

En av de bästa filmerna

Bild via TV5
Så jäkla bra film! En av de bästa jag sett och troligen har jag sett amerikanska Nyckeln till frihet från 1994 mer än fem gånger, kanske till och med tio.
Tim Robbins och Morgan Freeman är bara så himla bra i den här fängelsehistorien. Hela upplägget är fantastiskt. Och slutet rörande.

torsdag 23 maj 2024

På östgötsk resa

Bild: Jörgen Auer
Hundkäxet fann jag på morgonpromenaden hemma på Uljeberg. Kanske var det då jag bestämde mig för en östgötsk resa i dag.

Bild: Jörgen Auer
Första stoppet blev utanför Spångsholm, fem kilometer bort. Jag såg raps och vatten. Det måste jag fota! Vattnet är Svartån, alldeles nära bron över E4.

Bild: Jörgen Auer
Så här ser rapsfältet ut från andra hållet. Och jag for åt vänster för att någon minut senare svänga ut på Skänningevägen.

Bild: Jörgen Auer
Men jag sökte mig åt Vallerstad för att se om Gottfrid Larssons fina skulptur Såningsmannen möjligen har raps i närheter i år. Det har han. Larsson som avled 1947 ligger begravd på kyrkogården här. Beträffande skulpturen så står en större version på gården vid Östgöta nation i Uppsala sedan 1930. Vallerstads skulptur kom på plats långt senare.

Bild: Jörgen Auer
Blått, gult och grönt. Hm, borde inte det vara svenska flaggans färger?

Bild: Jörgen Auer
Bilder från Omberg och Vättern talar för sig själva, eller hur?

Bild: Jörgen Auer

Bild: Jörgen Auer
Det här är Borghamn. Lugnt och stilla i dag. Och varmt.

Bild: Jörgen Auer
Borghamn ännu en gång. Hade jag haft någon med mig hade vi nog tagit en fika här.

Bild: Jörgen Auer
Hästholmen missar man inte gärna. Nästa gång ska jag äta på restaurang Vätterhästen.

Bild: Jörgen Auer
Det händer ofta att jag bara måste stanna en stund, öppna fönstren, andas, njuta, fota.



Västerut i dag

Bild: Jörgen Auer
I dag tror jag bestämt att jag ska bege mig ut på en östgötsk resa för att försöka fånga landskapets skönhet på bild. Ja, det är fint hemma hos mig också (se bild), men ibland vill man se och uppleva något annat.
Vart jag drar? Västerut.

tisdag 21 maj 2024

Ryggont, tv och Cato

Bild: Jörgen Auer
En kväll i maj spelar Sverige mot Slovakien i ishockey-VM. Jag väljer, eller tvingas välja att hålla mig inomhus och se matchen. Ett ryggskott har plågat mig i dagarna tre, men verkar ha gett med sig något nu till tisdagskvällen. Hoppas det är över i morgon så att jag kan komma ut och se mig omkring.
Matchen? Lätt svensk seger och nu väntar kvartsfinal mot Finland. Men hockey-VM långt in i maj? Nej, det känns tokigt. 

Annat i dag? Tack, snälla Mikaela för att du skjutsade mig till vårdcentralen och sedan väntade en hel timme för att skjutsa hem mig också.

Mer? Dagens roligaste var i mitt tycke att My Cato, IFK Norrköpings lagkapten blivit uttagen till A-landslagstruppen för EM-kval mot Irland. Därmed är 22-åriga My också första damspelare från IFK att tas ut i en A-landslagstrupp. Grattis!

Bättring önskas

 Hur gick det? Kom jag upp ur sängen med mitt ryggskott? Jo, det gjorde jag, men inte längre än till frukostbordet. Senare på dagen tog jag mig till en stol för att se Sverige-Frankrike i hockey-VM (3-1). Satt kvar och såg Finland-Danmark (2-0). Men ryggskottet höll sig envetet kvar. Jag hoppas verkligen att det ger med sig till tisdagen så att jag kan komma ut för lite motion.

måndag 20 maj 2024

Kommer jag ens upp?

Bild: Jörgen Auer
Usch, vilken minst sagt jobbig morgon. Ryggskott. Kommer jag ens upp ur sängen? Tveksamt.

fredag 17 maj 2024

Solbilder från Flen

Bild: Jörgen Auer
På väg till Uppsala via väg 55 blir det en kort rast strax före Flen. 

Bild: Jörgen Auer
Den rasten får räcka för att ta dagens solbilder. Under lördagen väntas nya.
 

Stenar, kor och IFK

Bild: Jörgen Auer
Vad nu? Vad är det där för stenar? De låg inte där förra gången jag gick här. Konstigt. Nej, inte alls. Det är nämligen inga stenar, det är ju sommarkorna som har kommit för att beta på Uljebergs Säteri, Mantorp. Och sova, förstås. Samt skita. Det är så kor gör och lever. Ungefär som vi, alltså. De här korna, eller ungdjuren, brukar vara 20 till antalet och hör till vardags hemma på Stora Dömestad i Skeda och har fem månaders semester på Uljeberg.

Bild: Jörgen Auer
Jag var i Linköping i dag också. Åkte bil in, besökte vännen Rooney och tog en promenad, bland annat förbi tulpanerna vid Biblioteket. Bishop Arms gick vi däremot inte förbi, utan in. Jag ville prata lite med Niklas om ett framtida samarbete (presentkort). Därefter gick vi ut med var sin Ipa under armen, eh, i handen. Satte oss en stund och tittade på folklivet.
På kvällen tittade vi på Discoverys sändning  Kalmar- IK Norrköping i fotbollsallsvenskan. En match som slutade 1-1 och var tråkig. Bolltempo saknades och trots många svordomar och ilska i tv-soffan kunde vi inte väcka vårt östgötska "topplag". Vi kunde inte ens väcka oss själva.
Betydligt roligare var det att slå över till Kanada-Norge i hockey-VM där norrmännen kämpade bra, men föll ändå och hade förtvivlat svårt att komma till skott. 4-1 efter endast tre norska skott på mål på hela matchen. Då är det svårt att vinna. Även Sverige spelade och vann vsst över Kazakstan med 3-1.

Bild: Jörgen Auer
Sa jag att jag däremot tog ett bra skott med mobilen i morse? Inte. Det är hur som helst det som ses här och visar hur lantligt jag bor. Med betande hästar inpå knuten.

onsdag 15 maj 2024

Mötesplats och solrosor

Bild: Jörgen Auer
Nu vet jag var mötesplatsen är belägen. Men vilka som ska mötas just där vet jag inte. Jag vet inte ens vad som ska mötas. Men så tydligt tecken? Det kanske kan vara nåt att satsa på i stryktipset? Fast nu kom jag på att mötet nog redan har skett och att det nog gick bra, flyglinjerna ser ju ut att ha klarat sig från skador. Eller?

Bild: Jörgen Auer
Den svarta hästen älskar den rosa pelargonen i fönstret och kan stå och lukta på blomman i timtal. Ja, hela dagar.

Bild: Jörgen Auer
Så en bild tagen tidig onsdagskväll på fältet bredvid Circle K i Mantorp där det precis som förra året blir självplock av solrosor. Det är Carl Gillheimer och Karin Lothigius på Uljebergs säteri som odlar och onsdagen var såningsdag. Kommer det bara regn snart dröjer det en och en halv månad innan det är dags för skörd och självplock. 
Allt för att stödja Barncancerfonden.
Förra året inbringade 50 000 kronor från Uljeberg. Det bör också påpekas att det är många gårdar runt om i länet och Sverige som odlar solrosor till cancersjuka barn och forskningen kring sjukdomen. 2023 deltog ett 80-tal gårdar i och störst summa samlade Melby gård i Mogata (Söderköpings kommun) in -108 000 kronor.

Bild: Jörgen Auer
Cirka 45 dagar kvar til skörd och självplock av solrosor i korsningen Skänningevägen/Västerlösavägen i Mantorp. Här har Carl Gillheimer på Uljebergs säteri tagit hjälp av dottern Harriet att köra traktor på solroseplantagen.