söndag 31 juli 2011

Gott lutakast för Färöarna

Många menar att Sverige fick en svår lottning i kvalet till fotbolls-VM 2014 i Brasilien. Men vad skriver man på Färöarna? Där borde man väl tycka att lottningen utfallit ännu värre?
Njae, inte helt korrekt. Inte i tidningen Dimmalaetting (Dimman lättar).

Man skriver nämligen att Färöarna fick ett gott lutakast till undankappingina till HM. Vilket vill säga just bra lottning till VM-kvalet. Man bygger det resonemanget på att det bara är Svøríki och Kasakstan som man aldrig har mött i mästerskapskval. De andra länderna, Österrike, Irland, Tyskland, känner man till och har gjort bra resultat mot. Och Svøríki är förstås Sverige.

Nu går nog ingen på Färöarna omkring och tror att ögruppen ska ta sig till VM, men man kan göra bra resultat och störa de andra ländernas planer på VM-deltagande. Tänk på att den lilla ögruppen för första gången någonsin slapp att tillhöra sista seedningsgrupp! inför en mästerskapskvallottning. Det säger ju att Färöarna har förbättrat sig markant under senare år och mycket väl kan roffa åt sig några poäng på hemmaplan. Men inte mot Sverige väl?

Ibland undrar man

Varför tas somliga bilder egentligen kan man undra. Men så säger någon att det är en konstnärlig bild. Aha!
Published with Blogger-droid v1.7.4

För 50 år sen

Den här dagen 1961 sprang Arnold Waide, svensk långlöpare född i Estland 1926, ett fint maratonlopp i Oslo, 2,26, 40 , men hans bästa tid i maraton gjorde han året innan med ett lopp på 2,25,30 i Stockholm. Han vann SM-guld 1958 och 1960 i maraton och på 25 000 meter 1958.
Waide medverkade i OS i Melbourne 1956 (11:a) och i Rom 1960 (21:a). Han var också fotbollstränare i Halmstads BK säsongen 1963 som assisterande till Rune Ludvigsson.

lördag 30 juli 2011

Torsk på Färöarna?

Att det kan bli svårt för Sverige att ta sig till VM i fotboll 2014 i Brasilien förstår man när man tittar på kvalmotståndarna: Tyskland, Irland, Österrike, Kazakstan, och Färöarna. Eller är det inte svårt? Att Tyskland är bra vet man ju, och landet tar säkert förstaplatsen, men sen? Andraplatsen ska vi kunna ta och de åtta bästa tvåorna i gruppspelet spelar ju playoff om de fyra sista platserna från Europa till VM.
Till playoff klarar sig Zlatan och de andra. Trots trolig torsk på Färöarna. Sen är det nog färdiglekt för Sverige.
På tal om torsk så har fiskelandet Norge nog större chanser att nå VM-slutspelet eftersom våra norska bröder hamnade i samma grupp som Slovenien, Schweiz, Albanien, Cypern, och Island.
Danmark får riktigt svårt att ta sig vidare med Italien, Tjeckien, Bulgarien, Armenien, och Malta i samma grupp.
Finland då? Nej, chanslöst mot Spanien och Frankrike, men tar poäng mot Georgien och Vitryssland.
Här är alla Europagrupperna:
Grupp A:

Kroatien, Serbien, Belgien, Skottland, Makedonien, Wales.
- Vinnartips: Serbien
Grupp B:

Italien, Danmark, Tjeckien, Bulgarien, Armenien, Malta. - Italien?

Grupp C:

Tyskland, Sverige, Irland, Österrike, Färöarna, Kazakstan.
- Tyskland?
Grupp D:
Holland, Turkiet, Ungern, Rumänien, Estland, Andorra. - Holland?
Grupp E:

Slovenien, Schweiz, Albanien, Cypern, Island, Norge. - Slovenien?
Grupp F:
Portugal, Ryssland, Israel, Nord-Irland, Azerbajdzjan, Luxemburg. - Ryssland?
Grupp G:

Grekland, Slovakien, Bosnien-Hercegovina, Litauen, Lettland, Liechtenstein. - Slovakien
?
Grupp H:

England, Montenegro, Ukraina, Polen, Moldavien, San Marino.
- England?
Grupp I:

Spanien, Frankrike, Georgien, Vitryssland, Finland. - Spanien?

För 50 år sen

30 juli är den 211:e dagen på året i den gregorianska kalendern (212:e under skottår). Det återstår 154 dagar av året.
För 50 år sedan den här dagen föddes blivande skådespelaren Laurence Fishburne i Augusta, Georgia, och i Sovjetunionen presenterades i Pravda Kommunistpartiets stora reformprogram av generalsekreterare Chrustchev. Programmet upptog nio helsidor i tidningen och sändes också i ett sextimmars radioprogram på Radio Moskva. Bland löftena hette det att vid 1970 skulle arbetsdagen i landet vara sex timmar, och vid 1980 skulle industriarbetarna i Sovjet ha fria bostäder, fria kommunikationer, och skolor och arbetsplatser skulle tillhandahålla gratis mat. Blev det så? Nej.

Mmmmmmmmm

Catharina kom med bigarråer, tack
Published with Blogger-droid v1.7.4

fredag 29 juli 2011

tågkompis

Published with Blogger-droid v1.7.4

Möte med Nina Lilja idag

Bild: Jörgen Auer

Bilden kunde ha varit bättre, men den föreställer i alla fall Nina Lilja i Gottlösa och finns här för att jag har träffat henne idag för ett kommande reportage i Corren. Den som väntar på det får ge sig till tåls till 17 augusti.

För 50 år sen


Den här dan 1961 höll countrysångerskan Patsy Cline en konsert i Tulsa Oklahoma som spelades in på band. 30 år efter hennes död i en flygkrasch 5 mars 1963 köpte MCA Records rättigheterna och släppte 1997 en remixad CD - Live at the Cimarron Ballroom.
På albumet återfinns bland annat hennes största hit - I fall to pieces - men också låtar hon aldrig spelade in på skiva, bland dem When my dreamboat comes home, och hennes version av Connie Francis hit Stupid cupid.
Filmen här ovan är från The Glenn Reeves Show 23 februari 1963, två veckor innan Patsy Cline dog.

torsdag 28 juli 2011

Man är så van...

Numera är man så van vid sena tåg att man knappt bryr sig. I stället är det nästan så att man hoppar till och ropar, oj tåget kommer, hallå alla, det kommer ett tåg
Published with Blogger-droid v1.7.4

För 50 år sen

Ur Corren 28 juli 1961

Ja, jag vet att bilden är oskarp och att texten knappt går att läsa, men ändå. Rubriken ser man ju. En Linköpingstjej blev Miss Öland 1961. Grattis så här lite i efterskott.

Lugn morgon på tåget

Published with Blogger-droid v1.7.4

onsdag 27 juli 2011

Också ett Stadsliv

Bild: Jörgen Auer

Utsikt över Linköping hade onekligen Correns Tord Olsson i kväll när han var gästfotograf på Correns stadsliv. Resultatet kanske finns med i Stadsliv på fredag. I Corren. Men bara kanske.

Vilka artister det var i Kisa!

Bild: Jörgen Auer
Vilken kväll det blev i Kisa igår. Ska vi säga nästan magisk? Ja. Eftersom Lars Winnerbäck dök upp som hemlig gäst och bjöd på Elden, Åt samma håll, och Kom ihåg mig.

Bild: Jörgen Auer
Och Kisas egen Frallan Jonsson gav som vanligt allt och lite till både i sång och musik.


Bild: Jörgen Auer
Louise Hoffsten bjöd också på några fina nummer och såg ut att trivas. Men det gör väl alla med så fint ackompanjemang - här i form av Frallan och Henrik Nilsson. I husbandet spelade även Magnus Norpan Eriksson, Jens Back, och Richard Krantz.


Bild: Jörgen Auer
Guldgossen, det vill säga Ludvig Janson, bördig från Rimforsa, var också en skön typ och plötsligt mindes jag honom som gångare i Rimforsa. När var det jag mötte honom och hans syskon Viktor och Maja på Kalmarvägen i Rimforsa - jo, 1999, och alla tre hade tagit guld i ungdoms-SM samma år. Viktor som 18-åring, Ludvig som 15-åring och Maja som 12-åring. Och Ludvig är fortfarande Guldgossen.

Bild: Jörgen Auer
Inger Pippi Nilsson var förstås på plats, fattas bara annat eftersom allsångskvällen i Kisa heter Bertil Nilssons minne efter hennes far som arrangerade allsång i Kisa med början på 1950-talet.

Bild: Jörgen Auer
Om Ludvig Jansson är Guldgossen så kan väl Ida Rehnberg från Horn kalla sig Guldflickan eftersom hon har guld i strupen.

Bild: Jörgen Auer
Louise Hoffsten och Frallan Jonsson trivdes ihop på Kisa hembygdsgård och busade lite på scenen. Det såg trevligt ut.

Bild: Jörgen Auer
Och Lasse Winnerbäck såg ut att trivas han också, på den enda spelning han gör i sommar. I Kisa - var annars?

Sa jag att Fred Johansson var bra allsångsledare - och jag tycker faktiskt att även han sjunger bra.










Köpte ingen valp i Horn

Bild: Jörgen Auer

Oh, så söta valpar! Träffade dem idag utanför Horn för ett ridreportage! Reportaget kan man läsa i nästa onsdags-Corren på sportens Ryktbart. Valparna kan man läsa lite mer om här och nu: de är en korsning av chihuahua och shitzu/yorkshireterrier och så gulliga/ulliga att man nästan ville stoppa en i fickan och åka hem. Efter betalning, förstås. Men det blev varken köp eller valp i fickan.

tisdag 26 juli 2011

Winnerbäck i Kisa

Kvällens hemliga gäst är ingen mindre än Lasse Winnerbäck. För två år sedan var Markus Krunegård i Kisa hembygdsgård, förra året Staffan Hellstrand, och nu till femårsjubileet alltså Winnerbäck. Sannerligen bra jobbat av arrangörerna och till stor glädje för den stora publiken - cirka 1200.

Published with Blogger-droid v1.7.4

Hoffsten i Kisa


Efter Frallan är det dags för Louise Hoffsten som inte gör någon besviken.


Published with Blogger-droid v1.7.4

Frallan på scenen

Allsångskvällen i Kisa hembygdsgård är i full gång och bygdens son Frallan Jonsson kör hårt.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sommartrötta?

Bild: Gästfotograf

Stadslivs två grabbar, som egentligen är gubbar, ser lite sommartrötta ut. Tur då att sommarredaktören Karin Eriksson är ung och fräsch. Fast verkar inte hon också lite trött på bilden? Fast det är väl för att hon satt sig bredvid två gamlingar. I Corren är sommarsidorna hur som helst pigga och väldigt somriga. Bra!

Lochte sam ifrån Phelps

Vid simVM i Shanghai fick ikonen Phelps ge sig mot landsmannen Ryan Lochte på 200 fritt. Men världsrekord blev det inte. På tal om simning så hänger regnet i luften.
Published with Blogger-droid v1.7.4

mobiltest

Det här är precis vad det låter som. Att Per gömmer sig spelar ingen roll för testet
Published with Blogger-droid v1.7.4

För 50 år sen

Den här dagen för 50 år sedan höll Sovjetunionens ledare Nikita Chrustchev vid ett besök med Östtysklands ledare Walter Ullbrich om att det skulle vara bra att bygga Berlinmuren och gav sitt tillstånd till det förhatliga bygget. Berlinmuren åtskiljde sedan Väst- och Östtyskland under perioden 13 augusti 1961 till 9 november 1989.

På Radio Nords Topp 20-lista var Rick Nelson etta med Travellin´Man, tvåa var B Bumble & The Stingers med Bumble Boogie, och trea förra ettan Linda Scott med I've told every little star.

måndag 25 juli 2011

Bästa resan gick till Peking

Bild: Ami Auer
Måste bara lägga ut en bild som sändes till mig nu för några minuter sen, men som togs i påskas. Som synes är det från kinesiska muren och mannen med kameran var precis så glad som han ser ut. Hur många fötter har inte trampat här, minns jag att jag tänkte och det kändes så förunderligt att gå där. Jag var faktiskt lycklig bara över att vara där. Det var så intressant och Kinaresan är nog den bästa resa jag någonsin gjort. Alltså: Kina (Peking) kan rekommenderas. Och maten superb.

Vem är hemlig gäst i Kisa?

Arkivbild 2009: Jörgen Auer
I morgon kväll, tisdag, är det dags på nytt för allsångskvällen Bertil Nilssons minne i Kisa vackra hembygdsgård. Med bland andra Louise Hoffsten och Frallan Jonsson. Och vem är den hemliga gästen i år? 2009 var det Markus Krunegård och 2010 Staffan Hellstrand. Törs man hoppas på Veronica Maggio eller Amanda Jenssen?

Tyst minut för Norge

Bild: Jörgen Auer

Klockan 12 tystnar Sverige och gör gemensam sak med broderlandet Norge en minut för att hedra offren för massakern i Norge. Självklart kommer jag att delta i denna minnesstund och tänka på alla dem som dött eller skadats, och på alla dem som har ett barn, syskon, släkting, vän, granne, som drabbats. Vi är alla drabbade.

För 50 år sen

Ur Corren 25 juli 1961
De första FN-trupperna i Kongo landade redan 15 juli 1960, 48 timmar efter att FN-s säkerhetsråd beslutat sända trupper till landet. Inom två veckor fanns 9 000 man FN-trupp på plats. Under åren fram till 1964 sände Sverige nio bataljoner.

söndag 24 juli 2011

Bara vara ledsen

Bild: Jörgen Auer
God natt. I morgon börjar en ny vecka. Men det känns svårt att se optimistiskt på den efter all tragik i Norge. Egentligen skulle jag vilja stanna hemma hela veckan och bara vara ledsen och tänka på vackra Norge med alla sina glada, trevliga, och hurtiga invånare. Och sedan i fredags också sorgsna invånare.

Trädkramare?

Bild: Jörgen Auer

För 50 år sen

Ur Corren 24 juli 1961
Häromdagen skrev jag om Davis cupmatchen Sverige-England i juli 1961 och att Sverige ledde med 2-0 efter första dagen. Sedan vann England överraskande dubbeln, men Jan-Erik Lundqvist och Uffe Schmidt såg sedan till att vinna singlarna på söndagen. Och Sverige vann således med 4-1 och var klart för Europafinal mot Italien.

Vi sörjer med Norge

Vilken hemsk fredag det blev. Chockartad. Och lördagen ännu värre när antalet döda och skadade i Oslo åkte i höjden rejält. Vad är det för avskyvärd människa som gjort detta! Och hur har han blivit sån? Det skulle jag vilja veta, liksom även varför ingen i hans närhet har reagerat. Han kan omöjligen ha gått och burit på allt detta hat i ensamhet. Någon vet och visste och borde ha anat att något skulle kunna hända. Sådana människor måste man rapportera, även om det är en kompis eller släkting.
Tyvärr finns inte straff nog för hans handlingar.



fredag 22 juli 2011

Det strålar över Mantorp

Bild: Jörgen Auer
På eftermiddagen hittade solen tillbaka och lät sina värmande strålar nå Mantorp. Den blev så rädd för åskan igår kväll att den gömde sig hela natten och hela förmiddagen. Att den nu är tillbaka kan tyda på att det inte blir åska ikväll och att man snart måste vattna.

Gott om folk på Amerikaveckan

Bild: Jörgen Auer
Det var gott om besökare när Amerikaveckan inleddes i Kisa på fredagen. Levande torg hade flyttats till kvarteret Vråken
Bild: Jörgen Auer
där det bland annat bjöds på "Med ränseln fylld av hopp", om utvandringen till Amerika i ord och ton med Gudrid Hansen, Mårten Pettersson, Alve Gustavsson, Anders Ziegers Larsson, Cecilia Karlsson Ragnar och Kenneth Pettersson. Efter dem blev det mer musik med AL-Bin och efter det Klas klättermus och djuren i Hackebackeskogen, utdrag från Sjöbergska friluftsteatern i Gamla Linköping.
Torget då? Ja där var det veteranbilsträff.
Bild: Jörgen Auer
Och så var det lite marknad i Vråken
Bild: Jörgen Auer
och Café Columbia gjorde lysande affärer.

Det går väl att gå där?

Bild: Jörgen Auer
Så ljust och fint det blir i skogen när det gallras, det måste man säga. Visst, det ser ut lite till en början, men det ska ju samlas ihop och transporteras bort för försäljning. Sen blir det som nya marker att gå i. För det går väl att gå där?

För 50 år sen

Ur Corren 22 juli 1961
Sverige tog ledningen med 2-0 efter första dagen av Davis Cup-mötet med England i juli 1961. Uffe Schmidt besegrade Mike Sangster med 6-2, 6-4, 8-6 och Jan-Erik Lundqvist (bilden) vann en hård match mot Bobby Wilson, 6-4, 6-3,5-7, 6-4.

torsdag 21 juli 2011

Nästa inlägg dröjer lite

En dotter vill låna datorn - det får hon.
Men jag har ju inte lärt mig att blogga via mobilen än (Anna Drott, var är du? - du är den enda på Corren som vet hur man gör) så vad ska jag göra då.
Jaha, jag får väl låta bli att blogga på ett dygn eller två.
Så enkelt var det.

Namedropping

Sänder här en hälsning till: Anders Svensson, Zlatan Johansson, Ingmar Johansson, Johan Johansson, Johan Andersson, Johan Bengtsson, John Cidney, Joe Delaware, Delila Scott, Lilian Schütt, Lillan Träff, Lillen Bom, Lilly Miss, Miss Lilly, Mr Edgehammer, Monsieur Foucault, Madame Grimèt, Mac McAdam, Max Adamsson, Mix Haraldsson, My Ingvarsson, Ingvar Jönsson, Jöns Karlberg, Carl Larsson, Anders Zorn, Anna Martin, Martin Norgren, Märta av Norge, Mette-Marit, Maria Onsala, Ontario Pettersen, Per-Anton Quensel, Reinhold Rickardsson, Ricky Lake, Lasse Salminen, Sarah Thuva, Thorsten Utterberg, Uno Vrångert, Vilmer X, Yngve Zackrizon, Zacke Åström, Åke Ährnberger, och även Örjan.

Hinnonmäki?

Bild: Jörgen Auer
Blott Sverige svenska krusbär har, skrev Carl Jonas Love Almquist (1793-1866) 1851 och det hade han kanske rätt i. Men krusbär (ribes uva-crispa) har inte alltid funnits i Sverige. Nej, nej, bären kom hit på 1600-talet österifrån och dess glansperiod sägs ha varit 1800-talet då det lär ha funnits 1000 olika arter. Vad det här är för sort som växer i vår trädgård har jag inte en aning om, men eftersom den blir vinröd innan den mognat skulle det kunna vara Scania, Whinhams Industri, Röda syltbär, eller Bloodhound. Fast jag lutar nog mest åt att det är röd Hinnonmäki.

I solens rike

Bild: Jörgen Auer
Du kanske undrar var den här blomsterprakten återfinns? Svaret är Kisa. Solens rike.

För 50 år sen

Ur Corren 21 juli 1961
Det här är Jean Bolinder, född 1935 i Linköping, uppvuxen i Åsbo, och så småningom flitig författare med över 100 böcker på meritlistan: romaner, facklitteratur, noveller, deckare, barn- och ungdomsböcker, dramatik. Och han har sysslat med film också, som 1961 när han regisserade Ur askan i elden, en film om stenåldern. Inspelningen skedde till stora delar i Östergötland
Ur Corren 21 juli 1961
som här vid Årsjön i Godegård. Andra platser var Omberg, Vadstena, och Norrköping. Den som vill veta mer om och av Jean Bolinder kan göra det på hans hemsida

onsdag 20 juli 2011

Vid Doversundet

Bild: Jörgen Auer
Jag var inte bara i södra Östergötland och på Torpön i dag. Jag gillar att fara omkring och åkte norrut också. Kom bland annat till sjön Dovern och Doversundet söder om Finspång. Var bara tvungen att stanna en stund och titta på utsikten.
Bild: Jörgen Auer
Långt bortanför den där lilla ön såg jag fabriksrök - den kom från Ljusfors och Fiskebys sulfat- och pappersfabrik. Doften nådde dock inte mig och jag åkte hem. Men tog en omväg över Vånga och Vreta Kloster.
Bild: Jörgen Auer
Och ser man på. Sommarens första kantareller. Mina första, vill säga. Rapporterna om det svenska guldet i skogarna började ju droppa in redan till midsommar. Men idag var första gången jag letade. Därav den dåliga bilden, jag blev väl för uppspelt av att hitta svamp så där direkt, antagligen. Jag gick rätt på den.
Var jag hittade svampen? Några kilometer från Vånga.

Trevligt och gott på Torpön

Bild: Jörgen Auer
Var på Torpön idag. Det var det många andra som var också och de jag såg verkade trivas både med mat och allt annat. Modern var med och imponerades. Hon hade aldrig varit där tidigare och tyckte det var intressant på Naturum.
Bild: Jörgen Auer
Själv måste jag tillstå att maten var över förväntan, men kanske att det var för mycket folk. Köerna till lunchen blev långa. Som tur är inte för oss eftersom vi var ganska tidiga.
Bild: Jörgen Auer
Vi hade kommit landvägen dit, dvs från södra Sommensidan, men tog färjan Viktoria i norr tillbaka. Roligt att den finns kvar.
Bild: Jörgen Auer
Och i dag gick nog affärerna ihop sig på Torpön, vilket de nog lär göra i morgon också. Då kommer nämligen P4-programmet Semester och sänder från ön med start 09.00. Kl 10.00 börjar Huges Marinas båtmässa och dagen avslutas med att Skeppet drar igång en härlig rock- och blueskväll. Ni som har semester och tillfälle - åk dit, vet ja.

För 50 år sen

Ur Corren 20 juli 1961
Den här dan för 50 år sen berättade Corren om Wilma Rudolphs världsrekord på 100 meter - 11,2. "Den flygande gasellen" satte rekordet i ett inbjudningslopp i samband med landskampen Västtyskland-USA i Stuttgart. Världsrekordet idag innehas av Florence Griffith Joyner (Flo-Jo) på fantastiska 10,49, satt 1988 i Indianapolis.
Ur Corren 20 juli 1961
Samma dag skrev Corren att det nu var dags för filminspelningen av Lustgården i Vadstena. Ensemblen var på plats och såväl den manliga huvudrollsinnehavaren Gunnar Björnstrand som regissören Alf Kjellin "var helt betagna av inspelningsplatsen, den Öhrströmska fastigheten, där arkitekt P. A. Lundgren och trädgårdsmästare Stellan Jonzon skapat en utomordentlig miljö för filmen vars händelser tilldrar sig omkring sekelskiftet"."