fredag 17 maj 2024

Solbilder från Flen

Bild: Jörgen Auer
På väg till Uppsala via väg 55 blir det en kort rast strax före Flen. 

Bild: Jörgen Auer
Den rasten får räcka för att ta dagens solbilder. Under lördagen väntas nya.



 

Stenar kor och IFK

Bild: Jörgen Auer
Vad nu? Vad är det där för stenar? De låg inte där förra gången jag gick här. Konstigt. Nej, inte alls. Det är nämligen inga stenar, det är ju sommarkorna som har kommit för att beta på Uljebergs Säteri, Mantorp. Och sova, förstås. Samt skita. Det är så kor gör och lever. Ungefär som vi, alltså. De här korna, eller ungdjuren, brukar vara 20 till antalet och hör till vardags hemma på Stora Dömestad i Skeda och har fem månaders semester på Uljeberg.

Bild: Jörgen Auer
Jag var i Linköping i dag också. Åkte bil in, besökte vännen Rooney och tog en promenad, bland annat förbi tulpanerna vid Biblioteket. Bishop Arms gick vi däremot inte förbi, utan in. Jag ville prata lite med Niklas om ett framtida samarbete (presentkort). Därefter gick vi ut med var sin Ipa under armen, eh, i handen. Satte oss en stund och tittade på folklivet.
På kvällen tittade vi på Discoverys sändning  Kalmar- IK Norrköping i fotbollsallsvenskan. En match som slutade 1-1 och var tråkig. Bolltempo saknades och trots många svordomar och ilska i tv-soffan kunde vi inte väcka vårt östgötska "topplag". Vi kunde inte ens väcka oss själva.
Betydligt roligare var det att slå över till Kanada-Norge i hockey-VM där norrmännen kämpade bra, men föll ändå och hade förtvivlat svårt att komma till skott. 4-1 efter endast tre norska skott på mål på hela matchen. Då är det svårt att vinna. Även Sverige spelade och vann vsst över Kazakstan med 3-1.

Bild: Jörgen Auer
Sa jag att jag däremot tog ett bra skott med mobilen i morse? Inte. Det är hur som helst det som ses här och visar hur lantligt jag bor. Med betande hästar inpå knuten.



onsdag 15 maj 2024

Mötesplats och solrosor

Bild: Jörgen Auer
Nu vet jag var mötesplatsen är belägen. Men vilka som ska mötas just där vet jag inte. Jag vet inte ens vad som ska mötas. Men så tydligt tecken? Det kanske kan vara nåt att satsa på i stryktipset? Fast nu kom jag på att mötet nog redan har skett och att det nog gick bra, flyglinjerna ser ju ut att ha klarat sig från skador. Eller?

Bild: Jörgen Auer
Den svarta hästen älskar den rosa pelargonen i fönstret och kan stå och lukta på blomman i timtal. Ja, hela dagar.

Bild: Jörgen Auer
Så en bild tagen tidig onsdagskväll på fältet bredvid Circle K i Mantorp där det precis som förra året blir självplock av solrosor. Det är Carl Gillheimer och Karin Lothigius på Uljebergs säteri som odlar och onsdagen var såningsdag. Kommer det bara regn snart dröjer det en och en halv månad innan det är dags för skörd och självplock. 
Allt för att stödja Barncancerfonden.
Förra året inbringade 50 000 kronor från Uljeberg. Det bör också påpekas att det är många gårdar runt om i länet och Sverige som odlar solrosor till cancersjuka barn och forskningen kring sjukdomen. 2023 deltog ett 80-tal gårdar i och störst summa samlade Melby gård i Mogata (Söderköpings kommun) in -108 000 kronor.

Bild: Jörgen Auer
Cirka 45 dagar kvar til skörd och självplock av solrosor i korsningen Skänningevägen/Västerlösavägen i Mantorp. Här har Carl Gillheimer på Uljebergs säteri tagit hjälp av dottern Harriet att köra traktor på solroseplantagen.

tisdag 14 maj 2024

Tusenskönor och Bellemar

Bild: Jörgen Auer
Tisdagen var en dag för tusenskönor (Bellis), och även för min tredje cellgiftsbehandling.

Bild: Jörgen Auer
Men det var också en dag för en kvällspromenad samt för lite tv-tittande på hockey-VM.  Nej, Sverige spelade inte. Kanada-Österrike intresserade mig inte så jag valde Polen-Frankrike. Bra hockey? Nej, men kul se att dubble SM-guldvinnaren från 2013 och 2014 med Skellefteå: 39-årige Pierre-Edouard Bellemare håller än. Men så hör han också till vardags sedan länge hemma i NHL. Den här säsongen i Seattle Kraken och har tidigare spelat i Tampa Bay Lightning, Philadelphia  Flyers, Vegas Golden Knights och Colorado Avelanche. Hur matchen gick? Jo, fransmännen spelade bra halva matchen och gick upp till ledning 4-0 när de tyvärr mer eller mindre la av och släppte fram Polen till 4-2.
Bellemare? Bra halva matchen.
Lite till om Sverige-bekante Bellemare. Han spelade före Skellefteå också för Leksand några säsonger och under tidigare år i Frankrike representerade han bland annat i Rouen flera säsonger och spelade då med Linköpingsfödde backen Daniel Carlsson som gjorde någon säsong med Linköpings HC i elitserien 1999-2000 och två i Djurgården lite tidigare på 90-talet. Sen försvann Carlsson till Frankrike där han gjorde tiotalet säsonger i just Rouen samt spelade också för Anger och Brest innan han slutade 2014. 
Lite till: Bellemare om pratar utomordentlig svenska är gift med Hannah Dalälva Kaufman från Borlänge.

måndag 13 maj 2024

Allt tillhör sommaren

Bild: Jörgen Auer
Sommar för mig kan vara så mycket, har varit mycket och skiftande genom åren och kanske kan komma att betyda ännu mer eller andra upplevelser, händelser, saker. Nyheter. 
Men i dag såg jag de här tydliga tecknen på sommar: Maskrosor, grönt gräs, hästar, blå himmel. Ah, sa jag till mig själv och log inombords. Jag njöt av synen, ska erkännas.
Vad ser jag under tisdagen?

Fint dansat i Kisa

Bild: Jörgen Auer
Dansuppvisning på Kisa Marken i dag. Här deltog två grupper barn från kyrkans dansgrupper.

Bild: Jörgen Auer
Men också lite äldre barn från Korpens dansgrupp. I den deltog barnbarnet Stina Boel. Bra dansat, allihop.

fredag 10 maj 2024

Har Israel bästa låten?

Bild via Svt
Alla som frågar mig vilken låt och show som var bäst i andra semifinalen av Eurovision i Malmö  får samma svar: omdiskuterade och för sina krigshandlingar mot flyktingar i Gaza kritiserade Israel med solisten Eden Golan var överlägset bäst med Hurricane.

Bild vis Svt
Men jag håller på Norge och bandet Gåte. Det gör jag för att bandet innehåller två kusinbarn till min kompis Hans-Jörgen Sundli i Norrköping. Både solisten Gunnhild och hennes bror Sveinung är således släkt med HJ, vars far Steinar Sundli kom från Trondheim till Norrköping på 1940-talet.