måndag 30 april 2018

Med på sista april

Bild: Jörgen Auer
Sista april firades som vanligt i Uppsala. Eller valborgsmässoafton som denna dag också kallas. Det var bland annat den sedvanliga forsränningen. Det är därför det är så mycket folk på bilden. Jag var med. En av 150 000 som trängdes utmed Fyrisån.

Bild: Jörgen Auer
Några timmar senare befann jag mig på den uppländska landsbygden. Kallt blev det också. Blåsigt. Jag var för tunnklädd. Varför lär jag mig aldrig? Men jag härdade ut. Tålmodigt.

Bild: Jörgen Auer
Och vad jag kunde se har våren ändå kommit en bra bit på väg. I morgon hälsar vi inte bara sälgen välkommen, utan även sköna maj. Min favoritmånad.

söndag 29 april 2018

Lugn kväll i Uppsala?

Bild: Jörgen Auer
Nu kommer kvällen och natten. Festen kan börja. Uppsala dansar och ler, rockar fett om du så vill i dagarna två eller tre om du vill. Studenterna i Uppsala firar Valborg rejält, så pass att det även festas om i något som kallas skvalborg och kvalborg.
I dag spärrades city av för genomfartstrafik, bara boende-, service- och räddningstrafik får förekomma.
Av söndagens festande märkte inte jag någonting alls egentligen. Strax före kl 23 var det lugnt i stan. Just där jag befinner mig, menar jag.
Hur Valborg artar sig vet dock ingen.

Dagens bild är inte ny

Bild: Jörgen Auer
Dagens Linköpingsbild är inte tagen i dag, utan när solen sken senast. I fredags. Men den visar i alla fall Läroverksgatan. Vad kan man lära sig där? Ja, att gamla hus är fina, kanske. Liksom gamla gatlyktor.

lördag 28 april 2018

Samma väg, men olika värld

Bild: Jörgen Auer

I serien Tradare på svenska vägar är turen kommen till svenska lastbilsåkeriet FTA Nordic som hör hemma i Alvesta i Småland, men som har sin verksamhet i hela Norden. Företaget hade under 2017 två anställda och enligt allabolag.se omsatte FTA 14 miljoner kronor. Företagets hemsida hittar du här
  
Bild: Jörgen Auer
 
På samma svenska vägar, men ändå i en annan värld, kör bilarna från H. Essers.
Den här bilden är tagen vid Rasta Mantorp, men H. Essers kan ses i hela Europa. Företaget är stort och har huvudsäte i Genk i Belgien. Essers startades redan 1928 av Henri Essers och har i dag nära 6 300 anställda i 17 länder (varav cirka 4 800 finns i Belgien). 
2017 omsatte H.Essers 646 miljoner euro! Företaget förfogar över 4 500 trailers och truckar och har en lagerkapacitet på 995 000 kvadratmeter. Du kan läsa själv om H. Essers på företagets hemsida här

fredag 27 april 2018

Hospitalstorget dagens bilder

Bild: Jörgen Auer
Så fint! Följande bilder är från uppsnofsade Hospitalstorget i Linköping och tagna i dag.

Bild: Jörgen Auer
I morgon är det invigning av torget. Klockan 12.

 Bild: Jörgen Auer
Så här ser det ut från nordväst.

 Bild: Jörgen Auer
Liksom så här från nordost.

 Bild: Jörgen Auer
Konstnären Eva Fornåå är på plats i morgon och kan berätta vad hon gjort. Kul, tycker jag att

Bild: Jörgen Auer
även djuren får plats på Hospitalstorget.

torsdag 26 april 2018

Från Linköping till Mantorp

 
 Bild: Jörgen Auer
Torsdag. Besökte Linköping. Såg att Correns nybyggnation skjutit i höjden sedan senast jag var där. Mitt besök gällde dock inte Corren utan Skatteverket snett emot på Kungsgatan. Men se det besöket kunde jag ha besparat mig. Det var stängt. Till och med brevlådan var stängd. Varför i helvete då?

 Bild: Jörgen Auer
Åkte Gråbrödragatan. Såg rött vid Vasavägen. Tittade på delar av Katedralskolans tak och torn.

 Bild: Jörgen Auer
Såg rött även på Östgötagatan. Vitt kontrasterade fint.

 Bild: Jörgen Auer
Åkte hemåt. Tyckte vägen var fin. Men det kom rök någonstans ifrån.

 Bild: Jörgen Auer
Svängde av någon anledning av mot Sålla och Västerlösa. Öppnade bilfönstret och andades lantluft. Ah! Kom till Västerlösa och imponerades av kyrktornet. Dit vill jag gå upp.

Bild: Jörgen Auer
Lagom som jag skulle under E4-an i Mantorp kom två lastbilar från norska Freja på väg söderut. Själv var jag hemma. I morgon gör jag ett nytt försök med Skatteverket samt måste börja planera för nästa veckas jobb/reportage.

onsdag 25 april 2018

Hos Milda Matilda och Malin

 Bild: Jörgen Auer
Det här är Malin Möllerfalk. 29-årig Linköpingsbo som jobbar som biträde på ICA Maxi. Men det var inte därför jag träffade henne i går.

 Bild: Jörgen Auer
Nej, det var för att hon och busiga, men också mycket trevliga och keliga hästen Milda Matilda, 12, får vara med på SM i hoppning som rids vecka 30 på Billdals ridklubb. Ekipaget kvalade in till SM den gångna helgen efter en tredjeplats i en 1,50-hoppning på Sundbyholm. Som synes gillar Matilda att nafsa i Malins hår. Eller om hon vill viska någonting.

 Bild: Jörgen Auer
Malin har två hästar, Diamant H och Milda Matilda. Det är de som står i stallgången här tillsammans med Malin och Malins kusin Johanna Greiff. Det ser ut som att även Malin är uppbunden, men så är inte fallet.

 Bild: Jörgen Auer
Så här ser Malin ut tillsammans med sina hästar som står i ett stall i Stjärnorp.

 Bild: Jörgen Auer
När de inte är ute, vill säga.

Ur dagens Corren
Och så här presenteras reportaget i dagens Corren. Om Malin kan vidare sägas att hon enligt egen utsago inte har några andra fritidsintressen än hästar och ridning. Hon hinner inte och har inte heller behov av det.
Om SM säger Malin att hon hoppas ta sig till final, men lägger till brasklappen att både hon och Matilda är ganska nya på den här höga nivån och att de behöver mer erfarenhet för att göra sig gällande.
Nästa år blir vi nog ännu bättre, tippar den sympatiska ryttaren.

tisdag 24 april 2018

Så har Odalgatan besökts

Ur dagens Mera Linköping

Ännu en gata i serien Gatuliv som går i Mera Linköping och Mera Norrköping har publicerats. Inte bara det, gatan har naturligtvis besökts också av skribenten, den östgötske flanören, vandraren, betraktaren, resenären, reportern med mera Jörgen Auer. Vilket vill säga jag.
Det finns ett 50-tal gator i de båda stora östgötska kommunerna Linköping och Norrköping som begåvats med samma namn (nej, alla 50 heter inte samma sak, men två heter Drottninggatan, två Kungsgatan osv).
Hur många av dem som jag har besökt? Hm, ja över 20 är det, just nu har jag inte klart för mig hur många det är, men kommer att redovisa det inom kort.
Odalgatan visar sig vara en riktigt trevlig gata. I Norrköping mest tack vare Oxelbergsparken, tycker jag. Och anblicken av gamla Östra station, men det är väl mest av nostalgiska skäl som jag tycker så. Jag åkte ju som pojke rälsbuss härifrån till Söderköping.
I Linköping förvånades jag över hur lugnt och stilla det var. Trevligt. Och det bästa av allt: där var så nära till naturen. Slaka kyrka bara fem-tio minuters promenad bort.  
Vad blir det för gata nästa gång? Jag vet inte än. Vi får se.

måndag 23 april 2018

Om vägar på världsbokdagen

 Bild: Jörgen Auer
Det är ju världsbokdagen i dag, så därför ville jag läsa något. Men vad? Det får väl bli något med östgötsk anknytning, tänkte jag, eftersom min östgötska samling snart börjar uppvisa rent, inte bibliska dimensioner men bibliotekiska.

Bild: Jörgen Auer
Jag stod länge och tvekade, liksom mätte volymerna med ögonen. Så greppade fingrarna plötsligt om ryggen på Guldkorn från Östergyllen men släppte taget och övergick till grannstående Samtal om Linköpings garnison. En minnesbok. Men också denna sköts in på plats igen. Även Rystadsminnen och Ur östgötakrönikan rönte samma öde liksom Det glada Östergötland.
Slutligen drog jag ner Acta Ostrogothica VIII 1961-1964. En del av en skriftserie utgiven av Östgöta nation i Uppsala. Men den var inte sprättad än så läsningen blev därefter - sporadisk. Boken åkte upp på hyllan igen. I stället blev det Östergötlands vägbok. En minnesskrift över Östergötlands vägväsen på kommunal grund. Utgiven av Östergötlands Läns vägstyrelseförening 1944. 
Jag har nyligen börjat. Första kapitlet heter Drag ur vägarnas historia i Östergötland och är författat av Bengt Cnattingius. Det har underrubriken Vägar och broar under sten- och bronsålder.
Stör mig inte.

En blå bil från Polen

Bild: Jörgen Auer

Nej, inte Bukowski, utan Bukowscy blir nästa företag i min serie Tradare på svenska vägar. Det är inte varje dag den här bilen besöker Depot Mantorp. Men häromdan stod den där i alla fall, en transport från Polen, närmare bestämt från företaget Przedsiebiorstwo Wielobranzowe Bukowscy Sp. z o.o. Familjeföretaget Bukowscy som grundades 1992 hör hemma i samhället Wiecanowo, nära staden Mogilno i centrala Polen och har 100-talet anställda. Transporterna sker både inom och utom Polen. 

Hur bra eller dåligt affärerna går har jag inte lyckats reda ut. Det står inte heller på hemsidan pwbukowscy.pl

 

 

lördag 21 april 2018

Hästarna på ängen

Bild: Jörgen Auer
 
Björkarna står raka, 
hästar fram och tillbaka
när de inte stilla står
och låter sig väl smaka.

Auer 21april
 
.
(Bilden från Viby Högstorp, Mantorp)

fredag 20 april 2018

Dagens vackraste i Linköping

Bild: Jörgen Auer
Dagens vackraste? Ja, det tycker jag nog. I alla fall är den här fasanen den vackraste fågel som jag sett i dag. I Lambohov, Linköping, 08:30 i morse. 

 Bild: Jörgen Auer
Sen var kanske de här fåglarna mer intressanta. Tyvärr var jag ett stycke ifrån och en massa vatten skilde mig från de fiskgjusar jag råkar veta att det är.

Bild: Jörgen Auer
Inte ens en inzoomning hjälper särskilt mycket för att kunna se fiskgjuseparet ordentligt. Men det finns där. Var ska jag låta vara osagt ifall en dum en läser det här. Men klockan var 18.

På Tornet i Linköping

 Bild: Jörgen Auer
Vad nu? Vad gör dom? Är det en stege? Försöker de kanske få Tornet i Linköping att luta? Lutande tornet?

 Bild: Jörgen Auer
Nej, det är säkert fönstertvätt på gång. Eller fönsterbyte? Renovering? Till det behövs lyftkran.

Bild: Jörgen Auer
Huga! Erkänner att jag själv nog inte skulle våga mig upp. Jag får lätt svindel och minns med fasa hur jag klängde mig fast med ryggen mot väggen högst upp inne i St Paul's Cathedral i London och hur turistströmmen tvingade mig att gå runt tornet utomhus också.

torsdag 19 april 2018

Ladugården stolt storebror



Bild: Jörgen Auer
Det har varit trist en tid. Så färglöst. Men nu förändras bilden. Livet. Naturen. Undrar om den här citronfjärilen vet att tussilagon har en nyans av samma färg som fjärilen? Vad jag egentligen undrar över är om fjärilar har färgseende. Finns det forskning på det?
För resten bryr sig nog fjärilar mer om det finns nektar eller inte. Och det finns det på tidigt blommande tussilago.

Bild: Jörgen Auer
Jag åkte en sväng till Bäckhult vid Drögen i dag. Oljade in altanen samt tog en promenad i solskenet. Det mesta var lugnt och stilla. Som jag ville. För avkopplingens skull. En humla surrade, fåglar sjöngo, utom ormvråken som pep i skyn, och ute på sjön skrek någon. Storlom? Troligen, eftersom den brukar finnas här. Om det inte var den, ja då är jag rädd för att det var en människa jag hörde.

Bild: Jörgen Auer
Källartakets tegel lyste fint bortom det grådaskiga och toviga fjolårsgräset och de gamla körsbärsträdens mossbelupna stammar och grenar. Ladugården stod mäktig och stolt som en storebror till lillasyster källar´n.

Bild: Jörgen Auer
Och i Bäckhults gårdshus slogs fönstren upp för att släppa vinterns fuktighet ut, och vårens torra vindar in. Gäststugans fönster går inte att öppna, inte de på framsidan i alla fall.

Bild: Jörgen Auer
Förra gången jag var här, för två veckor sen, låg isen. Men den har gått sin väg, dit där isar dör. Drögen väntar på sommargästerna, på fiskare och kanotister, på skratt och plask och doft av grill.
Vem gör inte det?

Plantera olja trall

Bild: Jörgen Auer
Jag smider planteringsplaner. Eller rättare sagt: vi gör det. Eller ännu mer rätt: min hustru gör det. Men jag får bära blommor och jord till bilen. Samt förstås från densamma.
Mer i dag: olja trall.
Det låter som antingen något man gör för sig själv, alltså i ensamhet (det får nog skyllas på ordet trall) eller som en sång. 
Olja trall, olja trall, olja olja olja trall. Trallolja, trallolja, trall olja trall. Hurra.
Så där. Nu har jag planterat tanken på olja trall som en sång.

onsdag 18 april 2018

Dagens östgötska resa

 Bild: Jörgen Auer
På dagens östgötska resa la jag märke till att Sjögestad kyrka tydligen håller på att få en uppsnyggning.

 Bild: Jörgen Auer
I Linköping såg jag Norrskenet.

 Bild: Jörgen Auer
Och jobb på Kallerstadleden.

 Bild: Jörgen Auer
I Kimstad fortsätter kyrkbyn att utvecklas.

 Bild: Jörgen Auer
Och Norrköpings gamla vattentorn, numera bostäder, såg lika stolt och vackert ut som vanligt.
 Bild: Jörgen Auer
Här var jag nu för första gången: Gamla lasarettsgatan. Trevligt.
 Bild: Jörgen Auer
Spårvägen stängde av Trädgårdsgatan för mig. Eller rättare sagt Kristinagatan som jag körde på.
 Bild: Jörgen Auer
Karl XIV Johan vakade som vanligt över sin park.
 Bild: Jörgen Auer
Men Kneippen verkar ha fått en ny staty. Vad ska den föreställa? Sparris? Valpenis?
 Bild: Jörgen Auer
Jaså, det är en lyftkran till arbetet med Kneippens trygghetsboende. Ja, ja.
 Bild: Jörgen Auer
På tal om lyft så gjorde de här tusentals skrattmåsarna ett rejält gemensamt lyft vid Herrebro våtmark mitt emot Borgs kyrka.
 Bild: Jörgen Auer
Två som inte ville lyfta i dag var de här två rara vitkindade gässen. En gång Herrebro, alltid Herrebro, var deras motto

 Bild: Jörgen Auer
Gäss lyfter inte gärna när de en gång har landat. Inte de här grågässen vid Skärlundakorset i alla fall.
Bild: Jörgen Auer
Själv lyfte jag till Eksund och gick ner vid vattnet. Glan. Var det samma skrattmåsar där ute nu, som nyss hade lyft från Herrebro? Kanske. Jag funderade på det en stund innan jag gav upp och åkte hem över en blåsig östgötaslätt.

Bild: Jörgen Auer
Nån timme senare åkte jag igen. Nu över en ännu blåsigare slätt. Men också soligare. Vid Älvestad kyrka tog jag fram mobilen och tog den här bilden från kyrkogårdsmuren bort mot Klockrikehållet. Vinden tog i och lyfte min kapuschong över huvudet. Plopp. Perfekt.