måndag 31 oktober 2022

Varmt och gott

Bild: Jörgen Auer
Solen sken, det var varmt. Nästan skrämmande varmt för att vara 31 oktober. Men fint promenadväder. Så jag gick. Men först ställde jag bilen vid Veta kyrka och stannade sen till på Veta Östergård.

Bild: Privat
Så varmt var det att jag till och med trodde att sommaren återvänt.

Bild: Jörgen Auer
Klämmestorps allé lyste dock i höstgult. Men sommarvärmen höll i sig och jag fick lätta lite på klädseln. Dock inte mer än att dra ner tröjans blixtlås ett stycke.

Bild: Jörgen Auer
På parkeringen utanför Citygross förstärktes intrycket av sommar med den här skylten som jag först tog för gammal och kvarglömd. Tills jag insåg att det var Oatly's roliga reklam och "nästan onödigt lång hållbarhet" på havredryck.

Bild: Jörgen Auer
På Östra Olofstorp badade nybyggnationen i vad jag förstod dagens sista solljus. Mörka moln skulle snart ta över.

Bild: Jörgen Auer
Det såg plötsligt väldigt mörkt ut. Skulle jag och Mantorp ens klara oss utan regn?

Bild: Jörgen Auer
Inne i centrala Mantorp passade jag på att fota Mantorps pizzeria som är under renovering. Dock öppen och där jag en timme senare åt en utsökt kebabtallrik i sällskap med Stefan, Lars-Erik och Alexandra.

Bild: Jörgen Auer
På annat håll i Mantorp byggs det nytt, vilket ger nya vyer. Som här vid Herrbergavägen där de nya fastigheterna i bakgrunden (60 inflyttningsklara lägenheter 2023) förändrar gatubilden.

Bild: Jörgen Auer
En präktig Mantorpsek får vara slutbild för dagens långa promenad. Efter lunch fick jag besök från Borås. Det var min kusin Lennart Andrén med fru Helen som stannade till på väg hem från Stockholm. Trevligt. Välkomna igen.

söndag 30 oktober 2022

Idrottshistoria med IFK

Bild: Jörgen Auer
Jag måste gå tillbaka till lördagen en stund. Det var ju då som IFK Norrköping blev klart för nästa damallsvenska säsong. Detta genom att i näst sista omgången besegra Bergdalen med 1-0 inför rekordpubliken 2 748 åskådare. Jag var på plats på Idrottsparken och bevittnade den för Norrköping idrottshistoriska händelsen.

Bild: Jörgen Auer
IFK startade sin damsatsning 2009 och har i år under Tor-Arne Fredheims ledning nått tillräcklig kvalitet för att något år före tänkta avancemanget ta sig upp i allsvenskan.

Bild: Jörgen Auer
Självklart måste man gratulera prestationen. Det här är stort för Östergötland som nästa säsong således ståtar med två klubbar i högsta divisionen. Och vilka härliga derbyn vi kan få mellan Linköpings FC och IFK.
Med publikrekord.
Frågan är hur många av spelarna i lördagens IFK som får vara med och spela i allsvenskan? Håller alla allsvensk klass?
Ja, tillräcklig för att gå upp i högsta serien. Men för att stanna kvar?

SM-guld till Häcken

Från Kanal 5
Grattis! Säger jag till göteborgsklubben BK Häcken som välförtjänt och för första gången nu kan tituleras svensk mästare i fotboll efter en övertygande 4-0-seger mot IFK Göteborg. 

Från Kanal 5
Häcken är absolut en värdig vinnare med sin anfallsglada fotboll. Inget annat lag har gjort så många mål. Med en omgång kvar att spela har Häcken gjort 66 mål, vilket till exempel är nästan dubbelt så många som årets stora besvikelse IFK Norrköping (37) på tolfte plats.

fredag 28 oktober 2022

En stor profil är borta

Bild: Jörgen Auer
En stor Norrköpingsprofil är borta. Hockeyspelaren, idrottsledaren och mässarrangören Bert Ferin avled tidigare i veckan. Han blev 76 år.
"Hej på're Auer, vi som är från Brooklyn", brukade han säga på sin närmast oefterhärmliga Norrrköpingsdialekt när vi möttes på resemässor och andra tillfällen när jag intervjuade honom. Som vid bildtillfället här ovan. Då var det 2016 och jag gjorde jämförelser mellan gator med samma namn i Norrköping och Linköping. Den här dagen i april skulle jag göra Torggatan och såg på kartan att den var otroligt kort. Så kort att jag tog mig tid att titta efter vilka som bodde där i tanke att intervjua någon av dem. På Torggatan 1 bodde Bert Ferin. Alltså ringde jag honom och vi åt lunch samt gick hem till honom. Därav bilden vid Rådhusplatsen (Tyska Torget) där den ena delen av Torggatan börjar och sträcker sig 60 meter fram till Hamngatan.
Bert, eller Berta, Berra, Ferre, kärt barn har många namn, blev först lokal kändis som ishockeyspelare i IK Sleipner, vars A-lag han representerade 1963-1967, oftast i den samspelta kedjan med Börje "Böcka" Andersson och Roger "Ragga" Wolinder,  för att sedan bli en viktig kugge i sammanslagningen IFK/IKS från 1969, det som från 1973 bytte namn till Vita Hästen.
I Hästen spelade han till slutet av 70-talet och klubben kom han sedan att arbeta för som lagledare, manager och klubbdirektör och låg bakom klubbens satsning Elit -90 som lockade många duktiga spelare och ledare till Norrköping: Rickard Rauge, Peter "Firsov" Eriksson, Björn Myhrwold, Gunnar Svensson och Torgny Bendelin, för att nämna de kanske mest kända.
Men Ferin, eller Berra som jag och många andra gamla Ljurafrön kallade honom lät höra tala om sig på andra vis efter hockeylivet. Efter en tid på Posten som brevbärare blev han bland annat bilförsäljare och senare mässarrangör och var med och drog igång den första Karnevalen 1984 tillsammans med Göran Sjödén, krögare på Spiralen. Bert startade egen konsultfirma och arrangerade mässor. Han drog tillsammans med vännen Leif Hallberg igång nyårspromenaden 1999.

Bild: Jörgen Auer
Berra var en vänlig man. Aldrig att jag hörde ett ont ord om honom. Han var snäll mot mig också. När jag för Correns räkning intervjuade honom en gång på hans fashionabelt belägna kontor i det Swartziska 1700-talshuset på Järnbrogatan, ovanför jazzklubben Crescendo och jag klagade över parkeringsmöjligheterna i Norrköping sa han: jag har två platser, på grusparkeringen på andra sidan Skolgatan, men behöver bara en. Du kan ställa dig där när du är i stan.
Corren skrev nästan varje år om resemässorna Ferin anordnade. Vi möttes på ett par sådana. Och när jag i april 2007 kände på hockeyfebern i grannstäderna Linköping och Norrköping inför SM-finalen mellan LHC och Modo pratade jag med Berra.
"Kul med LHC", sa han och fortsatte: "men det svider lite i hjärtat."
Det var ju det där med rivaliteten mellan Norrköping och Linköping, mellan Vita Hästen och Linköpings HC, som kändes inombords hos den gamla Ljurabon Bert Ferin.
Hjärtat använde han sig sannerligen av när han 1978 skrev texten till hockeyklassikern "Åh, Vita Hästen", en låt som fortfarande spelas när Norrköpings hockeylag gör mål. 
Varför han kallade Ljura för Brooklyn vet jag inte riktigt, det finns väl inga likheter alls? Kanske var det just därför? Men han gillade hur som helst själv liknelsen och skrattade varje gång han sa det. 
Jag kommer att sakna de orden och jag kommer att sakna Bert "Berra" Ferin som närmast sörjes av hustrun Birgitta, barn och barnbarn.
Vila i frid, Bert.

Jörgen Auer

torsdag 27 oktober 2022

Här står en jätte

Bild: Jörgen Auer
Här står en del av en riktig jätte. Nämligen en bil tillhörig DSV, världens femte största transport- och logistikföretag med över 75 000 anställda i mer än 80 länder på jordens alla kontinenter. 
DSV står för De Sammensluttede Vognmand och är som namnet antyder ett danskt företag, men det är så stort att det räknas som ett globalt företag. Under 2021 omsatte bolaget 182,3 miljarder danska kroner, vilket motsvarar ungefär 30 miljarder dollar.
I Sverige har DSV kontor eller logistikanläggningar på 23 orter, bland annat i Norrköping. Företaget etablerades 1976 när tio lastbilsföretag slog ihop sina påsar och sedan dess har man utökat verksamheten rejält. Inte minst sedan man startade med sjö- och flygfrakter till USA och Asien i början av 2000-talet.
Som synes på den här bilden, tagen i Mantorp 24 oktober, ingår finska Termoline Oy i DSV-gruppen. Det finska företaget som specialiserat sig på kylvaror och blommor blev uppköpt av DSV 2008 och i Finland har DSV nio kontor eller logistikanläggningar.
Källor: dsv.com och i viss mån termoline.fi som dock direkt skickar läsaren till dsv.com

FOTNOT: Världens största transport- och logistikföretag är DHL som till 100 procent ägs av Deutsche Post World Net (DHL står för Dalsey, Hillblom, Lynn). DHL har 380 000 anställda.
På andra plats kommer Kuehne Nagel (Schweiz), trea är DB Schenker (Tyskland) och delad fjärde intar CH Robinson Worldwide (USA) och DSV. Källa: akeritidning.se    

onsdag 26 oktober 2022

Kanske blir det vinst


Från TV5
 Såg Alla mot alla i kväll och noterade att förre fotbollsspelaren Henrik Larsson och tv-mannen Henrik Johnsson inte bara deltar i den populära frågesporten tillsammans. De är kompisar även privat. De förlorade dock matchen mot komikerna Emma Knyckare och Ola Söderholm.

I övrigt i dag? Tja, jag fick trevligt besök och gick terrängpromenad i det våta gräset på Uljeberg bort till ruinkåkarna i Fridhem. Fika intogs hos mig. 

Samt köpte jag två trisslotter uder dagen. Ska skrapa dem nu. Kanske vinner jag. Men det får du inte veta. Jo, om det blir under 10 000 kronor.

God natt.

tisdag 25 oktober 2022

Kisabilder en tisdag

Bild: Jörgen Auer
Det här är bilder från Kisa i dag, tisdag 25 oktober. Den första visar det välkända Sveahuset, men från den lummiga trädgården sydväst om Svea.

Bild: Jörgen Auer
En bild från norra delen av Kisa, med lite vacker utsikt från Brostorpsgatan.

Bild: Jörgen Auer
Med sina nivåskillnader är Kisa vackert från alla håll. Här en vy från Fimongatan.

Bild: Jörgen Auer
Kisa kyrka sedd från korsningen Fimongatan-Tallvägen.

Bild: Jörgen Auer
Den här bilden är tagen från Storgatan (riksväg 23/34) och visar vy över Kvarngatan.

Bild: Jörgen Auer
En vacker dörr i ett vackert hus från 1929. Huset är beläget på Garvaregatan.

Bild: Jörgen Auer
Ah, så skönt. Även oktobersolen värmer. Här skiner den på Östgötagatan.

Bild: Jörgen Auer
Den tunga trafiken gör sig alltid påmind i Kisa. Här på Storgatan där en timmerbil kommer från Åtvidabergshållet för att senare lämna Kisa söderut mot Vimmerby.

Bild: Jörgen Auer
Uppifrån gångbacken mellan Vallingatan och Rådmansgatan har man också fin utsikt. Men backen är brant och tung att gå uppför.

Bild: Jörgen Auer
Renare utsikt fås från Rådmansgatan och här skymtas också Kisasjön. Ja, och Sveahusets framsida där nere, borta till vänster.

Bild: Jörgen Auer
Kisa kyrka igen. Och de skogklädda höjderna söder om Kisa. Allt sett från ett hus på Södra Prästgatan. Och Kisa har så mycket mer att visa. De här bilderna är från en promenad genom halva samhället. Jag får ta andra halvan en annan gång.

måndag 24 oktober 2022

Bort med bollen

Bild från TV6
Nej, det var inte tillräckligt bra, LFC. Bara 2-2 mot IFK Kalmar var ett svagt resultat. Bra var det att ni vände 0-1-underläge till ledning 2-1. Men varför började ni efter det att ta det lite lugnare och försökte småpassa i försvaret? Det straffar sig ofta, så också nu. Bort med bollen.
Resultatet innebär att Rosengård nu är klart för SM-guldet även om två omgångar återstår. För Linköping gäller att ta en av de tre platserna till Champions League.
Och vad ska man säga om IFK Norrköping i herrallsvenskan? 1-1 borta mot Värnamo var visserligen en poäng, men för vilken match i ordningen tappade Norrköping ledningen under de sista fem minuterna (kvittering i 87:e)? Bort med bollen.

söndag 23 oktober 2022

Bara en blev 100

Bild: Jörgen Auer (2009)
Det här är min mor, Eva Miriam Ingeborg Auer, född Andersson. I går, 22 oktober skulle hon ha fyllt 100 om hon fått leva vidare. Tyvärr slutade hon sina dagar 9 augusti 2021, 98 år gammal. Hon är den snällaste människa jag mött och såg verkligen fram mot att bli 100.
Jag har släktforskat i flera år och bara stött på en person i tidigare släktled, från 1300-talet och framåt, som blev lika gammal som min mor, eller äldre. Det var en man vid namn Henrik Mårtensson som dog år 1700  och enligt kyrkboken i Mörsil, Jämtland, "blev hundrade år".
Och vem var denne man? Jo, min mormors, mormors farfars morfars farfars far. Min mamma var visserligen född i Borås, men hennes mor var född i Offerdal 1896 och på hennes sida levde släkten i Jämtland under åtminstone 500 år. Före det högst troligen i Norge.
Min morfar kom från Borås och på hans sida kom släkten så långt jag funnit från Västergötland.
På min fars (Erik Auer, 1917-1989) sida kom släkten via hans far från Finland, Åbo och dess närhet, och från Östergötland och Södermanland via farmor. 
Men hur långt jag än tittar så ser min mor ut att vara näst äldst med sina 98 år. Då ska man veta att jag i Jämtland är nere på 1300-talet och i de övriga landskapen i slutet på 1600-talet.

lördag 22 oktober 2022

Två på en gång


Bild: Jörgen Auer
Dags för nya företag i serien Transport på svenska vägar. Den här gången genom en bil tillhörig Patric Carlssons Åkeri AB i Våxtorp. Om åkeriet kan läsas på hemsidan pcakeri.se och där kan man bland annat få veta att företaget varje vecka har regelbunden trafik  är i Malmfälten, Tornedalen, Småland, Halland och Skåne. Samt Östergötland där den här bilden är hämtad. Tagen i Mantorp.
Åkeriet som enligt merinfo.se äger 17 fordon omsatte 2021 över 21 miljoner kronor och hade 13 anställda.
På den här bilens och släpets sidor finns reklam för SE Equipment Sweden och det är ett företag med säte i Linköping, registrerat 2001, som bedriver handel, inköp och försäljning av jordbruksredskap och trucktillbehör, samt annan därmed förenlig verksamhet.
2021 hade SE Equipment 26 anställda och omsatte 236,4 miljoner kronor. Detta enligt allabolag.se

FOTNOT: I serien Transport på svenska vägar är det inte endast åkerier som presenteras, utan serien försöker reda ut vad reklam och annan text på bilarna står för. Serien uppstod enkom för att det verkar bli fler och fler transportbilar på vägarna och jag som skriver var och är helt enkelt nyfiken på var bilarna hör hemma.


fredag 21 oktober 2022

Jag följer Idol

Från TV4
Jag ägnade fredagskvällen åt talangtävlingen Idol i TV4. Flera vänner på Facebook säger sig aldrig titta på programmet. Varför, undrar jag? Jag gillar Idol. Det är ju kul att följa och det är alltid intressant att se hur långt deltagarna kommer i tävlingen - och hur långt de sedan kan komma i artistkarriären.
I kväll fick 16-åriga Ruby Lindén minst antal tittarröster och var på väg ut ur tävlingen. Men då enades de fyra i juryn om att hon ska få vara kvar i Idol även kommande vecka. Juryn hade en ådan livboj att ta till någon gång under hela tävlingen och tyckte alltså det var dags nu.
Nästa vecka kan ingen räddas kvar på det sättet. Då ska en av de åtta nu kvarvarande bort.
Favorit till slutseger? Ja, varför inte Nike eller Klara? De är i alla fall mina favoriter i den tävling som jag tänker fortsätta följa.

Ljung var det enda

Bild: Jörgen Auer
Torsdag gjorde jag ingenting, ingenting. Inte mer än gick. Jo, javisst, jag åkte till Blomstertorget i Linköping och handlade ljung. Och jag tog den här bilden på en eftermiddagspromenad.

onsdag 19 oktober 2022

I känsligt ärende

Bild: Jörgen Auer
Bilar tillhöriga transport- och logistikföretaget Samat ser man lite då och då. Företaget startade i Frankrike 1979 och finns i dag i stora delar av Europa med kontor i 12 länder, däribland Sverige (Helsingborg). Huvudkontoret är beläget i staden Vienne.
För läsare av den här bloggen och av dess serie Transport på svenska vägar kan det kanske vara av intresse att veta hur det går för företaget. Bra, vill jag påstå och jämför Groupe Samat SA och Samat Nordic AB. Om det större företaget, hela gruppen, kan berättas (se samat.com) att det för 2021 omsatte 312 miljoner Euro och hade över 2 500 anställda. Dessutom över 2 000 fordon.
Dess nordiska del, Samat Nordic AB omsatte enligt allabolag.se 273 miljoner kronor och hade förra året 156 anställda, 174 fordon var registrerade på företaget.
Samat har specialiserat sig på transport av känsliga ämnen såsom bensin, olja, asfalt, gas med mera och utför transporter såväl med bil som till sjöss och med tåg.


tisdag 18 oktober 2022

Cirkusartist och brottare

Allhems Sportlexikon, del 3, 1951
Jag brukar roa mig emellanåt med att titta i gamla lexikon. Det har jag gjort under dagens regniga timmar också. Bland annat fann jag en gammal kraftkarl som jag inte skrivit om tidigare. För något eller några år sedan skrev jag om Calle Sven, minns jag. Men Hjalmar Lundin blev det ingenting om den gången. Det blir det nu. Du ser ju den utförliga text som lexikonet har om honom, men jag ville hitta något mer. 

Allhems sportlexikon
Wikipedia har en kortfattad text som nämner att Lundin flyttade till USA och efter avslutad brottningskarriär öppnade en biljardhall och även verkade som boxningstränare.
I den engelska versionen beskrivs svensken som en strongman som i några år var obesegrad champion i New York City. Det står också att han var född i Husby-Sjuhundra (Norrtälje kommun) och att han i USA började sin karriär som "jätte" på Ringling Brothers cirkus. Trots sin storlek beskrevs han som en snabb brottare. I januari 1908 besegrades han av världsmästaren Frank Gotch i Lowell, Massachusetts och 1937 gav han ut en bok om sitt liv: On the Mat - and off.
Via länkar kan man hitta mera uppgifter om honom och Gotch. På samlingssajten Classic Wrestling Articles (classicwrestlingarticles.worldpress.com) kan man se en artikel från 28 januari 1908, hämtad ur tidningen Rochester Democrat and Cronicle. Artikeln berättar om just den där matchen i Lowell, en match som gick i Operahuset och där Gotch alltså vann, detta efter två kast som fick svensken på fall.
En månad senare är det dags för revansch, i Hartford, Connecticut och om det mötet berättar Waterloo Semi Weekly Courier. Lundin vann matchen som gick i grekisk romersk stil.
En tredje match i maj samma år lockade 6 000 åskådare till Convention Hall, tyvärr står det inte i vilken stad, men The Auburn Citizen skrev om fighten (och hänvisar i sin tur till Kansas City Star). Gotch vann på nytt.
Brooklyn Eagle skrev en text om Lundin efter hans död, publicerad 9 april 1941.
Ex-Showman also noted as a wrestler, var rubriken och i artikeln nämns några av hans motståndare: George Rothner, George Hackenschmidt, Tom Jenkins, Stanislaus Zbyzko, "The Terrible Tur" Youssof och förstås Frank Gotch.
Efter karriären blev han brottningsdomare, matchreferent och brottaragent, skriver tidningen och nämner också hans bok 1937.
Eskilstuna kommun har en text om Hjalmar Lundin på sin historiska samlingssajt Eskilskällan, eskilskallan.eskilstuna.se och visaren ett studiofoto på honom, taget i USA av The Horner Studio. Texten handlar om en dramatisk brottningsmatch i Eskilstuna omkring år 1900. Den tilldrog sig i ridhuset och det var Lundin som mötte helsingborgaren Ahlberg. Den senare var den bättre brottaren av de två och lyckades till slut kasta Lundin, och det med sådan kraft att svenskamerikanen bröt fyra revben! Trots det dömdes Lundin som segrare, fastän han måste bäras ut! Stor skandal och uppretade åskådare, förstås.
Svenskamerikanska tidningen Vestkusten hade en hyllningsartikel om den starke svensken Hjalmar Lundin i samband med hans 70-årsdag 1940. Tidningen återgav en anekdot från 1893 i Stockholm då en stor pianoflygel skulle flyttas på Stockholms slott. Självaste kungen, Oscar II var intresserad åskådare och gjorde stora ögon när han vid ett tillfälle fick se hur flygeln vid ett tillfälle vilade på en enda mans axlar. Just det, det var Hjalmar Lundin.
Kungen komplimenterade atleten för dennes kroppskrafter och gav honom dessutom en 50-kronorssedel! Det var mycket pengar på den tiden och enligt texten hjälpte den pengen Lundin över Atlanten redan kommande år.
Hjalmar Lundin var född 22 september 1870 och avled 4 augusti 1941.

måndag 17 oktober 2022

En morgon i gult

Bild: Jörgen Auer
Morgonen gick i gult. Överallt på marken omkring mig låg gula löv och ett och annat singlade sakta ner från lönn och björk. Även himlapällen, eller om det var molnen, gick i gult. Gult och ett rosa skimmer.

Bild: Jörgen Auer
Sådana morgnar tackar jag för att jag kan se och särskilja färgerna. En grå sten är en grå sten och kan göra mig så lycklig att jag är på gott humör en hel dag.

Bild: Jörgen Auer
Och se färgskalan här! Fantastisk. Naturen bjuder ju på rena regnbågen, utan regnbåge. Är inte det otroligt? Jo.

Bild: Jörgen Auer
Smått otroliga är också alla de formationer som moln och dis och jetströmmar ibland bildar. De kan tyckas som signaler eller tecken. Tänk om det är så. Signaler. Från vem eller vilka? Och vad betyder de? Är det världens undergång som förebådas? Ett förestående besök? Eller kommande väder? Någonting?


söndag 16 oktober 2022

En överraskande söndag

Bild: Jörgen Auer
Söndagen bjöd på överraskningar vad vädret beträffar. Hos mig var det i alla fall inte världens allra soligaste morgon. Men förmiddagen tog sig och jag hade riktigt skapligt väder på en promenad. Om jag skulle ta och gå riktigt långt efter fikat, peppade jag mig själv och nickade till svar ungefär här vid åkerdiket norr om Uljebergs säteri. Men först fika.

Bild: Jörgen Auer
Och rätt som jag höll på att ta på mig skor och ytterkläder för ett par timmars vandringsmotion kom både regn och blåst. På en gång, bara. Utan förvarning. Till och med åskan hälsade på och det var ett jäkla oväder en timme. Så jag fick ta av mig igen och satte mig i tv-soffan för att se LHC:s damer spela ishockey borta mot Luleå. Tredje och sista perioden såg jag. Luleå vann med 3-1.

Bild: Jörgen Auer
Men, ser man på! Regnet upphörde, vinden mojnade, solen kom åter och jag ut förstås. Inte för någon längre promenad, maten stod på spisen och ute var det så blött och skitigt på grusvägen. Men för att dokumentera.

Bild: Jörgen Auer
Riktigt vackert var det ändå. Med ett fantastiskt ljus. Sånt där som konstnärerna skulle ha älskat. Och eftersom jag älskade det så är jag väl konstnär, jag också.

Bild: Jörgen Auer
En kraftig regnbåge syntes också. Fast båge? Nej, från min position syntes det bara som en kraftig början till båge, nästan som vore det ett mycket grovt och grant färgat träd någonstans bortanför Uljeberg, åt Skonberga till.

Bild: Jörgen Auer
Jag flyttade mig hundra meter för att försöka få mer av den färgade tavlan, men bågen tenderade att avta. Tänk om det den här gången finns en skatt där färgen går ner i marken, tänkte jag och lyckönskade någon i Vikingstad. I så fall kanske det står i Corren i morgon vem som fann den.

Bild: Jörgen Auer
Nej, så häftigt, tänkte jag vid en titt bortåt Mantorp till. Molnen verkade villigt lämna mera utrymme för solen som hängde som en kvartslampa nära nog rakt ovanför samhället och spred strålar åt alla håll. De av regnet genomdränkta hästhagarna på Uljeberg behövde torka. Frågan är om de är torra i morgon  bitti när hästarna kommer ut igen efter en förhoppningsvis god natts sömn.

lördag 15 oktober 2022

På vägar i hela Sverige

Bild: Jörgen Auer
Bildags och bilddags igen för min serie Transport på svenska vägar. Här är ett företag som kan ses över hela Sverige. Cleanosol AB med huvudkontor i Angered jobbar nämligen sedan 1994 med vägmarkeringar, alltså bland annat de vita streckmarkeringarna längs vägarna, men också med cykelbanor, parkeringshus, järnvägsstationer och andra offentliga miljöer.
Hemsidan heter cleanosol.se och för den som vill veta hur det går för företaget kan jag efter en titt på allabolag.se berätta att 2021 hade Cleanosol 69 anställda och omsatte 181,6 miljoner kronor.
Bilden togs i Mantorp nu i oktober.
 

fredag 14 oktober 2022

Några svenska bilder

Bild: Jörgen Auer
Fredagen var ingen höjdare för mig. Inte gick jag långpromenad, bara kort, inte sken solen på min väg, inte satte jag högsta fart på dagen från början, inte tog jag några bilder jag blev riktigt nöjd med. Men några svenska bilder blev det, naturligtvis.

Bild: Jörgen Auer
Inte gjorde jag någon nytta, men dammsugning var ändå godkänt, inte roade jag någon, inte gillade jag boken jag läste, inte var maten någon fantastisk anrättning, och jag satt alldeles för länge vid frukostbordet och läste på Facebook. 

Från Svt
Men jag såg presskonferensen med de fyras gäng på förmiddagen och funderade på vad var och en av dem tänkte när de stod där i tv och sa sig vara överens. Och Liberalernas Johan Pehrson erkände att det förhåller sig så som jag alltid har tänkt: före ett val jobbar man stenhårt för sitt partis program, efter är man beredd att ge upp allt. Allt för Sverige, sa de.
Men är inte det ett tv-program med amerikaner med svensk bakgrund? Hoppas att det kommer tillbaka, jag gillar Allt för Sverige.