tisdag 30 juli 2024

Populär mötesplats i Rättvik

Bild: Jörgen Auer
Jag skrev att det kommer flera bilder från Rättvik där jag befann mig 19-20 juli. Och här kommer några från centrala Rättvik, visandes den trevliga fontänen med sina skulpturer på Torget.

Bild: Jörgen Auer
Fontänen/konstverket bär namnet Vattenspel och invigdes år 2000. Bakom verket står konstnären Thomas Hellström och konstsmeden Mats Fällman. Figurerna består av tre spelmän och tre dansande kullor.

Bild: Jörgen Auer
Fontänen har blivit en naturlig mötesplats på ett tidigare tomt torg och det är riktigt skönt att sätta sig ned en stund och bara titta på vattnet.

Bild: Jörgen Auer
Här ses Thomas Hellströms och Mats Fällmans trevliga skapelse i sin helhet (nästan).

Bild: Jörgen Auer
Under mitt besök i Rättvik spelades musik (religiös sådan). Inget för mig, men bilden blev bra. 









torsdag 25 juli 2024

Vem var jag på den tiden?



Bild: Jörgen Auer
Det händer att jag funderar. Oftast kring födelse och död. Ĺivet.
Vem vore jag om jag levt i en annan tid? En fråga jag ofta ställer mig och försöker få någorlunda ordning i.  Ta Jesu tid, till exempel. Vem hade jag varit då? Vilken roll hade jag spelat i dåtidens samhälle?
"Jesus och de tolv lärjungarna kom gående i flock. Simon fråm Asmara fick plötsligt för sig att visa de andra sina färdigheter i hopp. Han hade på lediga stunder, och de var många, övat sig att hoppa både högt och långt. Han visste att Sebulon från Saba var skicklig längdhoppare och en av favoriterna till den ärofyllda slutsegern i Orientens Pärla, egentligen Orientaliska spelen, men omdöpt efter den enorma pärla som tilldömdes den idrottsman som nått bästa resultat under spelen. Simon ville utmana honom.
Nåväl: Simon var utom tvivel en bra hoppare, även om Tomas hade sina tvivel. Fast det hade han ju alltid, förstås. Den här speciella dagen, det var den 25 juli år 29 vid Genesarets sjö, solen stod högt på himlen, vinden vilade, luften dallrade i hettan. Jag slår vad två dukater att du inte kan hoppa längre än vad busken där är lång, sa Tomas.
- Den där! Ha, skrattade Simon och tog fart. Som en gasell liksom flög han fram och Jesus och de andra förundrades över hans snabbhet. Aldrig till förne hade de skådat något liknande. Då hände något besynnerligt och märkvärdigt. Just som han nådde busken fattade densamma eld!
Det blev ett annorlunda hopp. Simon satsade allt han hade i sin spänstiga kropp, flaxade med armarna, spände lår- och vadmuskler till det yttersta, bristningsgränsen, och flög över den brinnande busken såväl höjd- som längdmässigt. Apostlarna och den 13:e åskådaren jublade och skrek och kramade om varandra innan de rusade fram för att hylla dagens hjälte. Deras vita kjortlar fladdrade."

Bild: Jörgen Auer
Och jag, Jörgen från Asambra var mannen som från en position i ett fyrtorn 40 meter från busken såg det fantastiska hoppet och kunde beätta om det.

lördag 20 juli 2024

Lång dags färd mot natt

Bild;: Jörgen Auer
Solstrimma över Rättvik. Underbar fredagskväll. Jag spelade munspel och talade med en häst. Utan att vara påverkad av starka drycker. Det är starkt.

Bild: Jörgen Auer
Men fredagen började så här. På Uljebergs säteri Hagen i Mantorp startade dagen tydligen 3:54. I alla fall är bilden tagen så dags.

Bild: Jörgen Auer
Bild från Hjortkvarn och glassrast vid Go glass. Bättre än Smultronstället i Söderköping och inte lika trångt.

Bild: Jörgen Auer
Men här är Rättvik igen. Från eftermiddagen och en promenad till kyrkan. Det är nåt med kyrkor som tilltalar mig. Jag tycker många är så vackra. 

Bild: Jörgen Auer
Den ursprungliga kyrkan i Rättvik byggdes på 1200-talet. Den här långt senare. Tornet 1781. Det var här Gustaf Vasa 1721  talade till dalkarlarna och ville få dem att slåss mot den lömske och elake dansken. Så skedde också.

Bild: Jörgen Auer
Ny kyrkoherde? Nej, det är ju jag, det ser du väl? Men om jag hade satsat på kyrklig karriär så skulle jag kanske valt att bosätta mig i Dalarna.

Bild: Jörgen Auer
Yes! Två tjejer i kanot. Och en massa  gäss. Alla i Siljan. Och Rättviks camping. På tal om det: sämre skyltning än till campingen har jag aldrig sett. För det fanns ingen. Men boendet är bra.

Bild: Jörgen Auer
Om du inte känner till namnet på den här bryggan i Rättvik, kan du kanske komma på namnet ändå. Långbryggan.
Lördag i dag. Jag känner på mig att jag vinner på Lotto i kväll. 22 kronor. Det är ju det man brukar vinna på fyra rätt av sju.
Här kan man med fog fråga sig: varför har jag aldrig fått sex?



fredag 19 juli 2024

Vinka till honom

Bild: Jörgen Auer
Den här mystiske mannen sågs under torsdagen tanka sin bil, en mycket ren och rekonditionerad Kia Niro, vid St1 i Mantorp.
 Om du händelsevis får syn på honom, i Mantorp eller lite varstans i Östergötland eller annorstädes, säg hej eller vinka till honom. Han lovar att försöka vara uppmärksam och hälsa tillbaka.



torsdag 18 juli 2024

Jag tog stövlarna på

Bild: Jörgen Auer
Tog på mig stövlarna och gick en runda i det översvämningsdrabbade Östra Olofstorp i Mantorp. Mycket har redan sjunkit undan, och spolbilar och traktorer körde i skytteltrafik inom området som träffande kallats Träsket i årtionden.

Bild: Jörgen Auer
Här några drabbade gator. Värst utsatt var tydligen Stovägen. När vattnet sjunker undan och slambilarna gjort sitt blir det också rejält skitigt. Som på Platsvägen.

Bild: Jörgen Auer
Inte roligt att ha det så skitit som på Lärlingsvägen. Men hellre smuts än översvämning och vattenskador.

Bild: Jörgen Auer
Upptorkning och slamsugning pågår. Här på Stovägen.

Bild: Jörgen Auer
Här har det varit genomdränkt. Nu inte så mycket vatten kvar. Jag tog mig fram på gräset. I stövlar. Lägg märke till slambilen som tömmer "lasten" i dagvattendammen.

Bild: Jörgen Auer
Allt är dock inte elände. Se, så fina blommor jag hittade på Lärlingsvägen.


onsdag 17 juli 2024

Skogen är inte densamma

Bild: Jörgen Auer
Jag tog en promenad. Solen höll mig sällskap. Så också långa rader av träd. Skog. Nära vatten var vi. En sjö. Men inte vilken som helst, utan Drögen. En sjö jag sett och lärt känna under 49 år. Jag känner både skogen och sjön här vid Bäckhult, där jag och familjen tillbringat så många sommardagar.
Jag minns hur jag genomkorsade skogen de första åren. Varenda stig inom fem km omkrets fick besök liksom varje höjd och dalgång. Och jag blev kantarellexpert.

Bild: Jörgen Auer
49 år senare står skogen kvar, men stigarna är till största delen borta. Hårda vindar och stormar har gjort sitt och avverkningar och det enligt mitt tycke förfärliga oskicket att lämna ris kvar har gjort stora delar av skogen ogästvänlig och människofientlig. 
Visst, det går fortfarande att ta sig fram, ibland riktigt bra korta stycken, men som förr blir skogen aldrig mer.
Lägg till det den ökade förekomsten av älglusflugor. För 49 år sedan fanns inte den äckliga insekten här, och jag är inte säker på att den finns idag eftersom den fick mig att sluta med mina flera timmar långa skogspromenader för så där sju, åtta år sedan när jag överfölls av 200 varelser som lätt hittade in under kläderna och var "omöjliga" att få bort.
Min hustru Inger hade sedan en dryg halvtimmes jobb med att plocka bort de kloförsedda insekterna som jag genast googlade på och fick ett namn på de djävlarna - älglus, älgfluga eller hjortlus.

 

måndag 15 juli 2024

Blåvingen gillar blått

Bild: Jörgen Auer
Så lustiga varelser fjärilarna är. Härom dagen såg jag en pärlemorfjäril som såg ut att prova människoskor. I alla fall hade den svårt att skiljas från ett par svettiga arbetsskor.
Nu visar sig nästa fjäril vara intresserad av en kaffemugg! Huruvida den har druckit ur muggen eller inte, vet jag inte. För övrigt är jag ganska säker på att den här blåvingen gillade den blå färgen på muggen.

Bild: Jörgen Auer

 

lördag 13 juli 2024

Möte med åkersnylthumla

Bild: Jörgen Auer
 Hej, lilla humla, sa jag. Humlan svarade inte, rörde sig inte heller. Du är väl inte död?frågade jag.

Då tittade den liksom upp från sin position på ängsvädden (blomman) och och flyttade på sig. På samma blomma. Jag kontrade med en liten sidoförflyttning, jag också.

Jag passade på att kolla i appen google lens vilken hummelart som jag tittade på. Åkersnylthumla, blev svaret.

Okej.

Bild: Jörgen Auer

Den har jag aldrig hört talas om, än mindre dess vetenskapliga namn: Bombus campestris. För mig är alla humlor lika. Förmodligen så lika som vi människor är lika, det vill säga olika. De kan som vi skifta lite färgmässigt, men var och en för sig är unika varelser: värda all respekt.

fredag 12 juli 2024

En fjäril med 44 i skor!

Bild: Jörgen Auer
Det trodde jag inte och har aldrig tidigare varken sett eller hört talas om en fjäril med 44 i skor!
Men efter i dag, vet jag. Den här pärlemorfjärilen sög sig envetet fast i de här arbetsskorna under elva minuter, flög sen en runda runt altanen och återkom till sina kära skor.
Kanske är det inte en pärlemorfjäril, utan en fläckig skofjäril.

Torsdagens höjdpunkter

Bild: Jörgen Auer
Till torsdagens höjdpunkter i mitt lilla liv hör absolut grannen Mikaelas överraskande födelsedagspresent; en vacker och gul lilja samt den här trevliga östgötska bordsflaggan i trä.

Bild: Jörgen Auer
Flaggan gjorde att jag skyndade till Mjölby hembygdsgård där hon köpt den. Jag hade nämligen i åtanke att köpa två till. Men någon mer flagga fanns inte där.
Mitt exemplar var således unikt och trots ihärdigt googlande på internet var det som förgjort att ens där hitta likadan flagga. Om någon som läser detta råkar veta var man kan få tag på dem - hör av er.

Bild: Jörgen Auer
Mjölby hembygdsgård mitt i city måste vara en av de vackraste hembygdsgårdarna i Sverige. Inom området finns ett flertal äldre byggnader från 1700- och 1800-talet och museum, kaffeservering, stor scen för konserter, teater, smedja, och inte minst ett populärt vandrarhem.

Bild: Jörgen Auer
Stf vandrarhem i Mjölby har fem hus för boende, här ses den vackra
 huvudbyggnaden. Allt ihop på en idyllisk holme i Svartån (Norrgårds holme).

Bild: Jörgen Auer
Så här nära stan ligger holmen. Bara några futtiga meter Svartån åt alla håll, skiljer
till "fastlandet".
I dag ska jag fira en 48-åring. Dock utan östgötsk bordsflagga som var tänkt present. Kanske hittar jag en till nästa år.

torsdag 11 juli 2024

Minne av en onsdag

Bild: Jörgen Auer
Vad minns man bäst från onsdagen? Många kommer nog minnas det rikliga regnande med blixt och dunder som drog över inte bara Östergötland, utan även hela Götaland och en bra bit upp i Svealand.. I radio hörde jag att blixtarna sträckte sig över ett område från Tyskland och hela 63 mil upp över Sverige, till Hagfors i Värmland.

Bild: Jörgen Auer
Jag minns timmarna innan ovädret brakade loss. Då var det varmt och skönt och jag var i skogen och plockade kantareller tillsammans med Sandra, som jag är ingift morbror till. Fast hon och hennes systrar Sofia och Susanna kallar mig inte morbror. Nej, jag är Jörgen.

Bild: Sandra Thunholm
Hittade vi svamp, då? Visst gjorde vi. Ganska mycket, faktiskt. När vi väl passerat alla hinder i form av stormfälld skog och ris i mängder så fanns de gyllene kantarellerna där. Ungefär som om de bara stod och väntade på att bli plockade. 
Mer från skogen: ovanligt nog var där både mygg- och flugfritt. 
Mer: För mig var det riktigt svårt i skogen. Min sjukdom med tillhörande cytostatika gör mig svag och åldern har börjat ta ut sin rätt. Jag får balansproblem av att bara lyfta fötterna över rötter och stenar. Ack ja.


onsdag 10 juli 2024

Ängspärlemor vid Drögen

Bild: Jörgen Auer
I tisdagens solsken vid sjön Drögen trivdes ängspärlemorfjärilarna och var åtminstone 15 till antalet, även om endast en fastnade på den här bilden. 
Övrigt om dagen: altanbygget fortsatte och taket kom på plats.

Bild: Jörgen Auer
Första takskivan på väg in på sin altanplats i Bäckhult. Sju stycken krävdes för att fylla taket. Nu kan det få regna bäst det vill. 
Mer: Jag for till Kisa förr att äta lunch på restaurang Capri. Mycket gott, sa Ann- Margret och Jerker. Efter lunch åkte vi till Västra Eneby kyrka för att ta del av historien
och fann kyrkan både vacker och intressant.

Bild: Jörgen Auer
Om kyrkan skriver jag mer en annan dag. Jag känner mig lite trött och sov bort cirka en halvtimme av EM-semifinalen i fotboll. En match som Spanien vann med 2-1 över Frankrike. Den andra semifinalen mellan Nederländerna och England spelas i kväll.


måndag 8 juli 2024

Två verkligheter

Bild: Jörgen Auer
Två bilder, två verkligheter. Den första visar sjön Drögen från en rastplats i södra änden, inte långt från Kottebo. Jag stannade till där i regnet i eftermiddags och njöt av anblicken. Det är nåt sydländskt eller tropiskt över utsikten och därmed bär också bilden samma prägel, sa jag till mig själv även om jag uttryckte mig annorlunda. Hawaii, sa jag.

Bild: Jörgen Auer
De andra bilden visar Uljeberg, Hagen södra, där jag bor utanför Mantorp. Ja, den visar även Hagen norra som är övervåningen. Vad kan jag säga om det? Jo, att jag stortrivs och samma säger grannarna. Vi bor så bra att vi ibland tackar vår lyckliga stjärna för att vi hittat dit. Jag njuter nu när jag tittar på bilden. 
Njutning betyder inte samma sak nu som den gjorde i yngre dar. Då var det mest kroppslig sådan plus god mat, nu kan det vara en vacker blomma, söta hundvalpar och kattungar, nästan vad som helst. Och absolut en fin bostad.

söndag 7 juli 2024

Tack för alla hälsningar

Bild: Jörgen Auer
Födelsedag i dag. Tack för alla hälsningar på Facebook, Messenger, SMS, telefonsamtal.

fredag 5 juli 2024

Omöjligt var det inte

Bild: Jörgen Auer
Jag fick som jag ville! Ingenting är omöjligt skrev jag i natt och hoppades på fint väder i dag. Ta mig tusan om det inte blev det också! I alla fall där jag befinner mig, hos bror och svägerska i Maren vid Hjälmaren och mellan klockan 8 och 9. Sen blir det molnigt, enligt alla väderappar.
Men jag vaknade i sol och åt frukost ute i solen. 

Bild: Jörgen Auer

Ingenting är omöjligt

Bild: Jörgen Auer
Visar bilden fredagsvädret? Nej, det tror nog inte särskilt många. Men varför skulle den inte kunna göra det? Ingenting är omöjligt, heter det ju. Hoppet är det sista som överger en människa, säger man också.
Så jag hoppas att det snart kan bli så här igen. Varför inte redan i dag?

torsdag 4 juli 2024

Inglasning och sena inköp

Bild: Jörgen Auer
En gammal dröm går i uppfyllelse när Rebecka och Robert nu bygger en inglasad altan i Bäckhult vid Drögen. 

Bild: Jörgen Auer
Min kvalificerade gissning är att det är här deras familj med gäster, däribland jag gärna kommer att tillbringa en hel del av den tid man gärna håller sig inomhus sommartid.

Bild: Jörgen Auer
Inomhus ja. På onsdagskvällen hann jag precis in för att handla på City Gross innan stängningsdags 21:00. Och det visade sig vara en bra tid för inköp. Det fåtal kunder som var där så dags hade inte kundvagnar med hundratals varor i, utan verkade ha köpt sådant de hade glömt tidigare. 
Precis som jag. Jag måste till exempel ha frukost till torsdagsmorgonen.
Torsdag ja. Då ska jag till bror och svägerska.
Och nej, jag ska inte glömma regnkläder.

onsdag 3 juli 2024

På besök hos Fikratssons

Bild: Jörgen Auer
Hälsade på hos Fikratsson bil i Mantorp härom dagen. Snyggt, prydligt, trevligt bemötande, besökarvänligt. Innanför de stora glaspartierna kan man titta ut mot Viby kyrka, Depot Mantorp med City Gross och lite av Mantorp Hästsportarena.

Bild: Jörgen Auer
Fikratssons Bil AB startades 2007 i Linköping och ägs av bröderna Teymur och Mufat Nasirov som dessutom drivit Becko bil i Mjölby. För ett halvår sedan flyttades hela verksamheten till Mantorp, även om själva 
Invigningen av den nya, svarta 3 500 kvm stora hemmaborgen i Mantorp inte skedde förrän i maj i år.

Bild: Jörgen Auer
Man kan gott påstå att brödernas försäljning av begagnade bilar fått sig en närmast enorm skjuts uppåt. När de började sålde de bilar från en parkeringsplats! 
I dag omsätter Fikratssons Bil AB över 112 miljoner kronor och har 12 anställda.

Bild: Jörgen Auer
Den supermoderna bilhallen har plats för ett hundratal bilar och anläggningen har även en stor rekondavdelning (det var egentligen därför jag var där) och verkstad.

Bild: Jörgen Auer