söndag 31 december 2017

Champagneruset gånger två

Bild: Jörgen Auer
Jag tycker att det kan få vara lite julrött även på nyårsafton. Och apropå denna afton så har jag denna dag deltagit i ett motionslopp. Visserligen tvingades jag pga kraftig förkylning att gå, men ändå. Det var Mantorp gym numera sedvanliga nyårslopp som anordnades och jag hade så trevligt så under promenaden som gick min kära Vetarunda. Tack för sällskapet.
De som ville kunde springa tio kilometer eller fem. Det får jag välja mellan nästa år.
Bild: Jörgen Auer
Här beger sig deltagarna iväg från Mantorp gym på 2017 års motionslopp Champagneruset  i Mantorp.
Efteråt blev det snittar och bubblande dryck på gymmet. I morgon när vi vaknar är det 2018, tänka sig. Men nu drar vi igång vårt eget champagnerus.

lördag 30 december 2017

En titt i årets backspegel

Bild: Jörgen Auer
Så här när år 2017 snart är slut kan det vara dags att blicka i backspegeln.
Vad hände egentligen under året? Mer än att jag tog den här bilden, alltså? Tja, jobbmässigt, jodå gamlingen fortsätter allt att jobba även som pensionär, har jag gjort lite av varje. Allt från hästreportage (ridsport) till Correns sportredaktion - och även till NT och MVT - samt födelsedagar åt familjeredaktionen och en massa gator till Mera Linköping och Mera Norrköping. Utöver det lite spridda skurar andra reportage, ett par reportage till Corren Bostad, samt förstås medverkat i bilagan Östgötamässan häst - jakt- hund. Visst ja, jag hjälpte Corren med några bilder under året också. Dessutom publicerad i Västerviks-Tidningen för första gången (mig veterligen, alltså). Kul att få vara med där också. Det innebär att det är en jädra massa människor som har möjlighet att läsa mina alster. Om läsarna sedan tycker att det är något att läsa är en annan sak.
Privat då? Tja, alla i familjen, ja i hela släkten har fyllt år under det gångna året och ämnar göra detsamma under det kommande. Mer? Jag skulle kunna svara: samma som du, men gör inte det eftersom jag inte är säker på vem som läser detta och vad de läsarna har upplevt.
Vad tycker jag om allt det stora i livet? Hm, somligt är åt helvete, annat helt underbart.
Hur blir 2018? Ingen aning.

fredag 29 december 2017

Ingelsta på Mantorpsbesök

Bild: Jörgen Auer
På väg in i Mantorp kom i dag den här bilen från Ingelsta Thermofrakt och den får därför bli nästa vägtransport i min serie om "Tradare på svenska vägar".  Det blir det 22:a företaget hittills i serien.
Ingelsta Thermofrakt grundades 1982 av Göran Svensson i Norrköping, vilken fortfarande är kvar som VD för företaget som har kontor på Koppargatan i Ingelsta, Norrköping. Östgötska Ingelsta har i dag 28 lastbilar och två budbilar i verksamheten och koncentrerar sina kyl- och fryskörningar till Mellansverige.  2016 omsatte Ingelsta 67,4 miljoner kronor och hade 64 anställda, av dem var ett 60-tal chaufförer.
Hemsidan heter ingelstathermo.se

torsdag 28 december 2017

LHC och Rappestad för barnbarnen

Bild: Rebecka Auer

Det blev en riktigt bra julklappsdag för barnbarnen, tror jag. Ja, för mig också. Det började med att Vera och jag var på Rappestad ridskola och red lektion för Susanna Esping. Veras allra första ridlektion gick alldeles strålande och hon var så nöjd efteråt. För hon har verkligen längtat efter att få rida. På bilden är det Vera som får möte inne i Rappestads fina ridhus med självaste morfar. Kul. 
Bild: Jörgen Auer
Dessutom älskar barnen djur och passade förstås på att kela lite med lagårdskatterna. William red inte, men tyckte det var lika ändå. Mest för att han fick tillfälle att bekanta sig med Sannas hund Juno.
Bild: Jörgen Auer
Juno och William verkade trivas tillsammans.
 Bild: Jörgen Auer
På kvällen var det dags för Williams julklapp. Han var med morfar och såg sin allra första SHL-match när Linköpings HC tog emot Djurgården. Hoppas att vi får se mål, var vår önskan. Det fick vi. LHC vann med 6-5. Och William var jättenöjd. Jag med. Ingen av oss brydde sig särskilt mycket om vilket av lagen som vann. Men eftersom vi var i Saab arena i Linköping så var det klart kul att hemmalaget vann.
Fast mest imponerade Djurgårdens power play. Jisses!

onsdag 27 december 2017

Fler såna dagar, tack!

Arkivbild 2014: Jörgen Auer
Nej, nu är vi alla värda en vinterbild. Så här kommer en från 27 december 2014. Tagen utanför Mantorp, mellan Mantorps gård och Mantorps station. En underbar, gnistrande solskensdag inbäddad i dimma.
Mer sånt.

tisdag 26 december 2017

Här kommer Steffensen

Bild: Jörgen Auer
 
Här kommer en svårfångad bil. I alla fall vad det gäller att få tag i siffror om antal anställda och omsättning. Det vill jag ha reda på eftersom jag har gett mig den på att redovisa många av de företag som kör "Tradare på svenska vägar". Det här blir det 21:a. Vad jag vet om Steffensen är vad som står på bilen på bilden. Plus lite till.
Steffensen Spedition, ett företag som hör hemma sydväst om Lübeck i Bad Oldesloe och som kör på Skandinavien.  Företaget startades 1980 av Hans-Detlef Steffensen och hade för 2014 någonstans mellan en och nio anställda och en omsättning på mellan 5 och 10 miljoner euro.
Hemsida heter steffensen.de och hittas här 
 
 

måndag 25 december 2017

Skönsång i Kvillinge kyrka

 Bild: Jörgen Auer
Härlig suggestiv morgon vid Kvillinge kyrka att hitta julstämning i.

 Bild: Jörgen Auer
Inne i kyrkan bjöd klassiskt skolade sopranen Agnes Auer på skön sång, för vilken jul i ordningen är jag osäker på, men min brorsdotter Agnes har varit med och firat jul i Kvillinge kyrka i 30 år. Fast första gången hon var där var hon så liten att hennes stora sångröst inte var upptäckt än.

 Bild: Jörgen Auer
Men hon fann den i kyrkokören, vilket körmedlemmen Ann Eriksson vänligt påpekade efter avslutad julotta i morse. Gulligt inslag som rörde många till tårar. Vill du veta mer om Agnes kan du läsa på hennes hemsida Agnes Auer sopran

Bild: Jörgen Auer
När julottan var över tog juldagsmorgonen emot kyrkobesökarna med dis och så småningom även med regn. Det blir en alltigenom varm juldag i Östergötland. Var är snön? Var är vintern?

söndag 24 december 2017

Tusab på nytt uppdrag

Bild: Jörgen Auer

I serien Tradare på svenska vägar kommer i dag en bild på en för årstiden mycket snygg och ren bil från Tusab, ett företag som hör hemma i Ängelholm och startades av Christer Persson 2001. Hemsidan heter tusab.com och kan nås här
Tusab är en förkortning för Transport Uppdraget Sverige AB.
För 2016 redovisar Tusab 11 anställda och en omsättning kring 20 miljoner. Företaget byggde under 2008-2009 nya lokaler i Skummeslövsstrand i anslutning till E6, mellan Halland/Skåne.
Bilden togs utanför City Gross i Mantorp.

lördag 23 december 2017

Jultävling med gamla anor

Ur dagens Corren
 
Större än i år har nog aldrig Corren-Sportens jultävling varit. För den här julen går den även i Norrköpings Tidningar (NT), Motala & Vadstena Tidning (MVT) och Västerviks-Tidningen (VT). Jag förmodar även på respektive tidnings web, även om där inte verkar ligga något i skrivande stund (10:00). Å andra sidan har tidningsprenumeranternas antal sjunkit kraftigt sedan slutet på 80-talet då till exempel Corren hade 69 000 prenumeranter, i jämförelse med dagens cirka 41 000.
Men på nätet kan man förstås nå många fler. Kan, alltså.
Den här jultävlingen har jag bidragit till i så många år att jag har tappat räkningen. Jag började med att hjälpa Pitas Högfeldt att skriva någon av verserna. Året därpå skrev jag hälften för att sen ta över versskrivandet helt och hållet. Då pratar vi tidigt 90-tal.
Så det är i alla fall i 25 år. Minst. Åtta verser varje jul. Sen är det en bild till varje med en del av en idrottsprofils ansikte. Med hjälp av verser och bilder gäller det att lista ut vilka profilerna är. Ibland kan det vara svårt, men för det mesta lätt. I år är det lätt. Det tycker i alla fall rimsmeden själv.

Gödecke och Elvis

Bild: Jörgen Auer
Plötsligt ser jag Elvis på E4-an mellan Linköping och Mjölby. Jag läser namnet baktill på en lastbil, men på sidan ser jag vad transportföretaget heter: Gödecke eurotrans. 
Det vill jag veta mer om och glömmer Elvis för några ögonblick. Hemma läser jag på och hamnar på hemsidan https://goedecke-logistik.se, vilken jag ögnar igenom för att kunna skriva några rader om Gödecke på min blogg och i serien "Tradare på svenska vägar". Här är länken
Vad ser jag då: jo att moderbolaget heter Gödecke Eurotrans GMBH, vilket klargör att företaget hör hemma i Tyskland. Närmare bestämt i Lübeck och grundades 1948 av en Ernst Gödecke. Lastbilstransporter till och från Skandinavien är företagets huvudsakliga verksamhet.
I dag omsätter Gödecke logistik 32 miljoner euro, har 45 anställda, varav sju i Sverige. Man äger 150 trailers och gör 40 000 sändningar om året, varav 20 000 färjeöverfarter, samt har 10 000 kvm lager i Lübeck och Hamburg plus terminal i Malmö. I Sverige omsatte Gödecke 52 miljoner 2016
Elvis då?
Jo, det är en samarbetspartner. Elvis är ett nätverk av speditörer och rederier som omfattar mer än 160 partners i 20 europeiska länder och har över 16 000 trailers, eller lastbilar, lastkraftwagen. Inom Elvis finns fem olika delar - 
Full Load Network: 35 Partner, 95 orter, 6 000 bilar, 
Volume Load Network: 25 Partner, 45 orter, 2 500 bilar, 
Cool Load Network: 21 Partner, 48 orter, 1 200 bilar, 
Baustoff Netzwerk: 15 Partner, 20 orter, 500 bilar, 
Part Load Network: 78 Partner, 95 orter, 8 000 bilar.
Varför det heter Elvis? Enkelt: Europäischer Ladungs-Verbund Internationaler Spediteure. 
 
Bild: Jörgen Auer
Aha! Europäischer Ladungs-Verbund Internationaler Spediteure - Elvis.

fredag 22 december 2017

Tomas Thell i dagens tidning

Dagens Corren
Se där, förstasidan blev det för mitt reportage om travkändisen Tomas Thell,östgötsk "granne" här i Mantorp (han bor visserligen i andra änden av samhället, men ändå). Tomas fyller 60 på juldagen, därav reportaget. Vad som inte står i texten är att jag faktiskt köpte en häst av honom på tidigt 90-tal. Eller var det rent av 80-tal? Spelar ingen roll, men det var på en salig Mantorpsdag som jag köpte en andel i en ung travare som jag tänkte skulle göra mig rik. Mantorp for Ever, var dess namn.
Det där med for ever blev inte så långvarigt, jag hann väl betala en eller ett par månadsavgifter, eller hur det var, men sen tog sig den unga hästen före att hoppa över ett staket i hagen den gick och skadade sig så illa att den var tvungen att avlivas.
Det där kunde ju inte Tomas rå för så vi förblev vänner och det är alltid roligt att prata med honom eftersom han alltid har något att berätta. Det har han även på morgnarna när vi möts på Mantorp Gym där även jag numera är medlem. I morse fick jag till exempel reda på att... nej, det avslöjar jag inte.
När vi möttes för reportagets skull på HG:s lager där Tomas har ett litet kontor tog jag ett par bilder till, som inte kom med i tidningen, men som finns på web-versionen hoppas jag (har inte kollat). Även i bloggen här finns de med.

 Bild: Jörgen Auer
Den här bilden togs ute hos tränaren Stefan P Pettersson., där Tomas har två av sina totalt 15 hästar.

 Bild: Jörgen Auer
Hästen Tomas tittar på här heter Ready Cash, världens bästa avelshingst, enligt Tomas som driver Hingstdepån i Östergötland AB.

Bild: Jörgen Auer
Visst blir det många koppar kaffe på en dag, ibland en ståfika. Sonen Sebastian som hastigt och tragiskt avled i mars finns med i såväl tanke som ord och bild.
Inne i Corren såg reportaget om 60-årige Tomas Thell, bördig från Fjugesta i Närke, ut som nedan:  

Dagens Corren

torsdag 21 december 2017

Det finns tecken...

 Bild: Jörgen Auer
Det finns de som hävdar att Elvis lever. Själv tror jag inte så, men det finns tecken.

 Bild: Jörgen Auer
På tal om tecken, vad är detta tecken på? Fem plusgrader någon dag före julafton. Nej, så ska det inte vara. Det ska vara fem minus, solsken, skidåkning i skogen, skridskoåkning på frusna små dammar och sparkar som susar fram över slätten. Och Hyland på radio och Sverige-Sovjet i hockey på utomhusrink. Då vet man att det är vinter.

 Bild: Jörgen Auer
Hade ett ärende i Linköping på eftermiddagen. Solen gick ner också denna den kortaste dagen på året och bilköerna växte till sig just som nedgången ägde rum, strax efter tre. Många ville sluta tidigt i dag. Det är ett tecken på att julen närmar sig. Det tog jag en bild på, min Linköpingsbild för dagen.

Bild: Jörgen Auer
Hade ett ärende i Mjölby en timme senare i butik som säljer starka varor. Inte för att jag är svag för såna, utan mer för att det kan väl vara bra att ha åtminstone några droppar hemma. Dock inte Bäska, det var min fars favoritsnaps. Bara som medicin, sa han.
Hursomhelst, Mjölby bjöd på den här synen i rondellen vid Smålandsvägen/Kungsvägen och det får bli min Mjölbybild för dagen. Jag tycker att  granen är fin. Ett tecken på att Mjölby vill vara med i vinterljusleken som dragit fram på så många håll i Sverige. Heja, Mjölby.
Nu då? Nu ska jag se Bye, bye Sverige med Erik Haag och Lotta Lundgren. Eller om jag lyssnar på lite Elvis i stället. Så många låtar som han sjöng in, så borde väl nån heta nåt med Bye, bye. En textrad åtminstone? Jag vågar påstå att det finns en sådan rad.

tisdag 19 december 2017

Tisdag i dimmma dold

Bild: Jörgen Auer
Tisdagen hände inte så mycket. Inte vad jag kunde se i alla fall. Och någon flygande julgran som det utlovats kom aldrig upp i luften. Det var för dimmigt så flygplanen (SK60) stod kvar på marken. Detta för andra dagen i följd och hela flygningen lär vara inställd för gott. Vi får klara oss utan i år.

Bild: Jörgen Auer
Därför gör jag som Corren. Lägger ut en inte dagsfärsk bild på några fåglar i stället. Läsaren Per Lindroths fina bild från Landeryds golfbana är visserligen mycket bättre och innehöll 23 flygande sångsvanar som flög i elegant granformation. Den bilden tog Per i går. Min bild här ovan är från i söndags och innehåller bara nio fåglar av okänd art. En expert ser antagligen omedelbart vilken art, och får gärna berätta det för mig.

Bild: Jörgen Auer
I övrigt i dag, då? Jo, jag har varit och träffat en hundraåring, boende inte så långt från den här skylten. Kommer i Corren till nyåret.

Bild: Jörgen Auer
Mer? Hm. Jo, jag var och tränade i morse kvart över sju på Mantorp gym där jag köpte årskort för en vecka sedan. Det här var tredje besöket. Tredje morgonen. I dag blev det tre kilometer löpning, nja, 2,5 plus 500 meter inledande gång. På det lite rodd och några drag i konstiga maskiner. Rast, vila. Som synes var jag inte ensam. En galning höll på att fota. Efter det är allt i dimma dolt.

måndag 18 december 2017

Alwex växer vidare

Bild: Jörgen Auer
I dag fick vi syn på den här bilen som naturligtvis fotograferades och läggs till handlingarna som en "Tradare på svenska vägar", en serie jag startade här på bloggen i september när jag presenterade en bil från finska företaget Williamsson. Allt för att jag helt enkelt undrade var alla bilar hör hemma.
I dag är det dags att presentera Alwex Transport AB, ett svenskt aktiebolag med säte i Växjö och som startade sin verksamhet år 2000 och som målsättning har "att bli södra Sveriges ledande tjänsteleverantör av skräddarsydda transporter, entreprenad, lager och logistiklösningar." Det lyckas man antagligen med eftersom Alwex stadigt växt sig större och starkare sedan starten för 17 år sedan.
Företaget ägs av 80 delägare har kring 200 anställda inom moderbolaget och tre dotterbolag. Alwex förfogar över cirka 300 transportfordon och omsätter över en miljard kronor. Lager- och terminalverksamhet finns i Växjö, Kalmar, Alvesta och Malmö.
Affärsområden: Fjärr, Transport och terminal, Miljö och anläggning, Lager och logistik. Läs mer på Alwex hemsida:

Mina Linköpingsbilder i dag

 Bild: Jörgen Auer
Linköping Arena och byggnaderna omkring blir allt häftigare, tycker jag. Det andas optimism och framtidstro.

Bild: Jörgen Auer
Lika häftigt är det inte att behöva stanna för Kustpilen på Östra länken. Det känns gammalt och otidsenligt. Gräv ner järnvägen under stan.

söndag 17 december 2017

Bring it to me

Bild: Jörgen Auer
På väg in i Mantorp kommer den här tradaren från Bring. Kyrkan som ses i bakgrunden är Viby kyrka. Vad bilen har ombord vet jag inte, men gissar på livsmedel. Brings vita bilar kör nämligen livsmedel, och gröna annat gods. Bilen ingår härmed i min serie om Tradare på svenska vägar.
Bring är en del av Posten Norge-koncernen och har omkring 6 000 medarbetare. I hela koncernen med ett 30-tal bolag jobbar kring 19 000 personer, varav 17 000 är fast anställda och de arbetar främst i fyra "ben": Post, Logistik Norge, Logistik Norden och e-handel. Koncernens huvudkontor ligger i Oslo och omsättningen 2016 var 24,7 miljarder svenska kronor.
Beträffande Bring så omsätter Bring Citymail Sweden AB kring en miljard och har cirka 2 000 medarbetare samt når 60 procent av Sveriges hushåll och företag, vilket inte är så konstigt med tanke på att man riktat in sig mot storstäderna. Hemsida Bring hittar du här och Posten Norge här



Underbar morgon i Mantorp

 Bild: Jörgen Auer
Jag ser det med en gång när jag tittar ut på morgonen. Det blir en fin dag. Som gjord för en Mantorpspromenad före frukost.

 Bild: Jörgen Auer
Borta vid gamla prästgårdsallén står träden vakt. Men de har ju inga kläder på sig och ser ut att frysa. Det är fem minusgrader.

 Bild: Jörgen Auer
Veta kyrka och klockstapel ligger i ett rosa skimmer. Är de vakna?

 Bild: Jörgen Auer
Det är nåt med kyrkogårdar som tilltalar mig. I dag fick Veta kyrkogård dessutom hjälp av himlen. Får den inte alltid det, för resten?

 Bild: Jörgen Auer
Himlen ja, från kyrkogården såg jag solen klättra uppför vattentornet och sätta himlen i brand.

 Bild: Jörgen Auer
Den här vägen är inte plogad än för dagen. Men någon har kört här. En vandrare mötte jag och andra fotspår såg jag också. Fyra hästar därtill. Och dimma drog över fälten.

 Bild: Jörgen Auer
Dimman svepte även över E4-an där en ambulans påminde om att ta det lugnt i trafiken.

Bild: Jörgen Auer
Hemkommen igen konstaterade jag: det blir en underbar dag. Ta hand om den.

lördag 16 december 2017

En dag i Kisa och Ulrika

 Bild: Jörgen Auer
Lördagen gick till Kisa. Det vill säga att vi åkte dit. Över Ulrika som låg inbäddat i vitt. Rött och vitt.

 Bild: Jörgen Auer
Vitt och rött.

Bild: Jörgen Auer
Närmare Kisa steg röken från pappersbruket Sofidel Sweden mot Tolvmannabackens höjder och vidare upp mot himlen.

 Bild: Jörgen Auer
Röksignaler kan vara svåra att förstå, men jag inbillar mig att man på Södra Wood i Kisa, som Kindasågen heter, förstod pappersbrukets språk och svarade så här, sett från hembygdsgården på andra sidan Kisasjön.


 Bild: Jörgen Auer
Vi använde oss av Hembygdsgården för att åka lite pulka och tefat med yngsta barnbarnet. Hon hade jätteroligt. Ja, vi också. Och så fick vi ju vara ute allihop. Det är både skönt och nyttigt.

Bild: Jörgen Auer
På hemvägen imponerades vi som vanligt av naturen vid Yxefall och nordost därom. Nästa år, ja nästa år ska jag bege mig upp i skogen där. Det har jag visserligen sagt sen 75, men nu känns det som det kan bli verklighet. Nästa år, således.

 Bild: Jörgen Auer
Drögen har inte lagt sig än. Inte isen därpå, vill säga. Men blir det bara lite kallare, så...

 
 Bild: Jörgen Auer
Som synes här så är det just i dag lite (mycket tunn) is längst in vid strandkanten. Utanför är det öppet vatten. Därute ligger Orrholmarna och speglar sig. Lite av Bockön skymtar också. I vår och sommar lär vi se mer av dem.

 Bild: Jörgen Auer
Så passerade vi Ulrika igen. Rött och vitt, vitt och rött.

Bild: Jörgen Auer
Den vackra kyrkan och den minst lika vackra klockstapeln drar alltid blickarna till sig. Så även i dag. Kyrkan invigdes 1737 och klockstapeln uppförd 1752. Det är här på sin plats att påpeka att kyrkan fick namn efter drottning Ulrika Eleonora och därför borde uttalas som flicknamnet Ulrika, med tryck på rika, inte som fårens ullrika klädsel.