torsdag 31 maj 2018

Vid Smedstad dammar

 Bild: Jörgen Auer
Det behövs verkligen regn nu. Jorden skriker efter vatten och spricker i torkan.

 Bild: Jörgen Auer
Men svanen på en sten i Smedstad dammar i Linköping verkar inte det minsta orolig.

 Bild: Jörgen Auer
En något rufsig fågel sitter på en gren i skuggan och betraktar vad som sker i Magasinshagen. Kanske är det en björktrast, i alla fall är det en grupp sådana alldeles i närheten av den här som väl måste vara en unge?

 Bild: Jörgen Auer
Smedstad dammar, så fint det är där! En oas. Linköping vinner pris för citykärnan, hörde jag på radio i dag. Det borde finnas ett pris för bästa damm också. Och så nära stan, det ändå ligger. Vidingsjö i närheten, Smedstad ridcenter alldeles intill. Skönt att åka hit en stund och bara koppla av.

 Bild: Jörgen Auer
Eller för att titta på allt som blommar hej vilt nu och somrigt värre.

Bild: Jörgen Auer
Fullt av sådana här små, tunna blå är det också vid dammarna. Jag vet att jag kommer att hitta namnet på dem, men inte just nu. Återkommer med en fotnot när jag vet besked. Men roliga ser de ut. Ibland tror man att de är blåa spikar.

onsdag 30 maj 2018

Uppfriskande invigning i dag

 Bild: Jörgen Auer
Utsikt mot Albrektsvägen från äldreboendet Hejaklacken i Norrköping. Eller Albrektsvägen 153 som det heter. Hejaklacken kallas det för att det ligger alldeles intill Idrottsparken (som numera heter Östgötaporten).

 Bild: Jörgen Auer
 Där var det stor invigning i dag. Med alkoholfri bubbel (mycket gott och uppfriskande), snittar, kaffe och tårta. Och ganska mycket folk blev det ju med personal, boende, närstående, och lite kommunfolk.

 Bild: Jörgen Auer
Kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (Kd), med ansvar för vård och omsorg invigningstalade ute i den fina trädgården på baksidan av det V-formade huset som vetter mot Berget bakom Idrottsparken.

Bild: Jörgen Auer
De inflyttade som började anlända redan 18 april verkade glada och nöjda. En av dem, 95-åriga Eva Auer,  flyttade in just i dag. Hoppas att du kommer att trivas, mamma.

Titti i tidningen i dag

Ur dagens Corren
I dag skriver jag om westernridning, närmare bestämt om 13-åriga Titti Dahl från Korskrog utanför Borensberg. I juni flyger hon till USA för att vara med i Youth World Games, ett världsmästerskap för unga paintryttare. Paint är en hästras och tävlingen arrangeras av APHA, American Paint Horse Association.

Bild: Jörgen Auer
Titti ska vara med i en gren som heter trail, men det är inte hennes normala tävlingsgren hemma i Sverige. Här gillar hon mest att tävla i reining, det är klassen med den omtalade stoppsladden efter galopp, sliding stop. Den gillar både hon och hennes tävlingshäst Brewster.

Bild: Jörgen Auer
Brewster får dock inte följa med till Texas där tävlingen hålls i Fort Worth. I stället får han vara hemma och vänta på att Titti ska komma hem igen och massera honom så här på ryggen. Då skjuter han fram överläppen och låter sig njuta. Reportaget finns även på ett uppslag i dagens MVT.

tisdag 29 maj 2018

En slända så blå

Bild: Jörgen Auer

Blå och fri

 I går såg jag en slända blå
så blå som bara blå kan bli
den dansade i Kisa - fri
den dansade, dansade så
-
Den leker, kastar sig däråt
för att fladdra är så roligt
 för att livet är så soligt
hit, dit, nu ställs siktet häråt!

På näckrosblad och svarta å
 uti luftens heta daller
 en skimrande slända faller
men stiger, dansar som på tå

Vattnet nästa landningsbana
elegant, utan plask och stänk
 vingarna som segel, och tänk!
segling ter sig som en vana

Nu virvlar den bort ur min syn
Adjö, min så florstunna vän
min blå idol, kom snart igen
 du är alltid glädje i byn 
 -
I går såg jag en slända blå
så blå som bara blå kan bli
den dansade i Kisa - fri
den dansade, dansade så
Jörgen Auer 29 maj 2018

måndag 28 maj 2018

Snurr med nya Mantorpshallen

Bild: Jörgen Auer
Oj, så det snurrades, studsades och hoppades på Klämmestorp IP i Mantorp i kväll. Här är det Leja Ladarp som fått ordentlig snurr på tillvaron.

Bild: Jörgen Auer
Det gjordes i samband med första spadtaget för den nya idrottshall som Mantorp nu ska få. En hall för sisådär 50 miljoner kronor, med läktarkapacitet för 600 åskådare och med såna där gropar som gymnaster måste ha för att kunna träna ordentligt. Cecilia Vilhelmsson Burenby, kommunstyrelsens ordförande i Mjölby tog första spadtaget, men fick god hjälp av en massa idrottsungdomar som också fick ta var sitt spadtag.

Bild: Jörgen Auer
Åskådarna trivdes. Undra på det med sådan uppvisning som de skickliga Wifolkagymnasterna bjöd på.Ida Kindbom och Linnea Svalin gjorde en parvolt som om de aldrig gjort nåt annat. Och det har de ju.

Bild: Jörgen Auer
Mänskligheten har alltid önskat sig kunna flyga för egen hand. Jag också. Hittills har dock ingen lyckats. Ja, utom Junie Hadarzon då. Fantastiskt! Nu har Junie en tvillingsyster också så det skulle kunna vara Engla. Men just nu i skrivande stund meddelar ledaren Anna Kellander att Engla ju står bredvid i turkos linne. Tack Anna och tack alla gymnaster.
Den nya hallen som byggs intill den gamla från början av 80-talet, kommer att stå färdig i juli 2019.  Kul och stort för Mantorp och för såväl handboll som innebandy. Och Wifolkagymnasterna!

söndag 27 maj 2018

Fin kväll vid Drögen

Bild: Jörgen Auer
Kan det vara så mycket finare? Nej. 
Bilderna är från Kinda kommun söndag kväll och tagna respektive kl 21 och 22:15. Sjön heter Drögen.
Bild: Jörgen Auer

Nagel är en stor aktör

Bild: Jörgen Auer

Det var ett tag sen som jag presenterade ett företag och bil i min serie Tradare på svenska vägar. Men nu är det dags igen. Och ja, jag är medveten om att serien nog borde heta Lastbilar på svenska vägar.
Då blir det Nagel Group som är en stor aktör i Europa med omkring 6000 bilar igång dagligen. Nagel har huvudkontor i Versmold, Tyskland.
Företaget Nagel GMBH har 12 000 anställda, finns på 130 platser i 16 länder och omsätter miljardbelopp. För 2016 redovisades 1, 9 miljarder euro (20 miljarder svenska kronor).
Nagel grundades 1935 av Kurt Nagel och koncentrerar sig på transporter av temperaturreglerat gods.
Nagel Sverige i Malmö hade enligt sajten allabolag.se 2016 en omsättning på 125 miljoner sv kronor och 26 anställda.
Bilen på bilden verkar dock komma från Nagel Danmark som hör hemma i Padborg vid tyska gränsen. Det bolaget redovisar 199 anställda 2016 och en omsättning på 901 miljoner danska kronor, vilket i svenska kronor blir över miljarden.
Bilden är tagen i Mantorp.

lördag 26 maj 2018

Real Madrid ännu en gång

Bild från TV6
För 13:e gången, och tredje i rad, står Real Madrid som segrare i Champions League. Grattis!
Jag som är så gammal minns när Real vann på 50- och 60-talen. Med spelare som Santa Maria, Di Stefano, Gento och Kopa. I dag heter de Ronaldo, Bale, Ramos, Modric, Isco, Benzema, Marcelo.
Synd bara att Liverpools egyptiska stjärna Salah gick sönder efter en halvtimmes spel. Och alldeles förfärligt att målvakten Karius gjorde bort sig så. De misstag han gjorde förekommer nästan bara i korpen och knappt där ens.

fredag 25 maj 2018

Ett lyft på Stora Tollstad

 Bild: Jörgen Auer
Jag kom förbi Stora Tollstad utanför Sjögestad i dag. Jag var ju tvungen att skåda på ett omtalat lyft, tänkte jag. På det tak som nu håller på att höjas på en byggnad som kan vara ett gammalt svinstall. I alla fall är byggnaden lägre än ladugården.

 Bild: Jörgen Auer
Men inte så länge till. För med hjälp av Håkan Karlsson från Växjö höjs nu taket och det med en ganska ovanlig metod. Hela taket lyfts med hjälp av vevdomkrafter. Först lyfts ena sidan ett stycke, säg 1,50

 Bild: Jörgen Auer
Varefter taket får lite slagsida innan man lyfter andra sidan lika mycket. Sen fortsätter man likadant tills man nått erforderlig höjd. Karlssons metod sparar pengar åt gårdsägaren som slipper betala miljonbelopp för en ny byggnad och i stället bara betalar ett par hundra tusen.
Bild: Jörgen Auer
Enligt sajten Alltomlantbruk.se
kostar lyftningen 3 000 kronor per meter byggnad. Ett 30 meter långt hus kostar således 90 000 kronor, plus moms. Vad byggnaden på Stora Tollstad ska användas till i fortsättningen vet jag inte, men en maskinhall vore inte helt fel. Eller?

torsdag 24 maj 2018

Om du ska förbi Klämman

 Bild: Jörgen Auer
Snart får man inte gå den här gång- och cykelvägen väster om Klämmestorpshallen. För på måndag startar bygget av nya hallen, till vänster om den gamla. Nu ska här grävas och byggas, tunga bilar ska köra här i månader, så även på Trumpetarevägen.

Bild: Jörgen Auer
Gång- och cykeltrafikanterna får finna sig i att ta den inre vägen genom "Klämman" under byggnadstiden.

Bild: Jörgen Auer
Häromdagen tog jag för övrigt en bild på den befintliga idrottshallen från norrsidan, bortifrån grusvägen mellan Klämmestorps gård och Mantorptravet. Och jag zoomade in både en och två gånger.

Bild: Jörgen Auer
Klämmestorpshallen från norr sett.

Bild: Jörgen Auer
Just det! Samma hall från samma håll. Och med samma avtryckarfinger.

onsdag 23 maj 2018

Dagens Mantorpsbilder

 Bild: Jörgen Auer

 Bild: Jörgen Auer
Idrottsdag på Klämmestorp IP för Vifolkaskolan, Klämmestorpsskolan, Veta skola och Västra Hargs skola.

Bild: Jörgen Auer
Kul att se skolornas tävling och så mycket folk i Klämman.
Vet du för resten om att det på måndag 28 maj händer saker på Klämmestorp IP? Jo, då tas det första spadtaget till nya hallen och det blir prova-på-aktiviteter hela kvällen.

tisdag 22 maj 2018

Trädgårdsgatan ny i raden

 Ur Mera Linköping 22 maj
 Så här ser det ut i Mera Linköping i dag. Ännu ett av mina reportage om gator som heter likadant i Linköping och Norrköping. Den här gången har jag besökt Trädgårdsgatan, en anrik gata i båda kommunerna och vid båda pågår stora omgörningsarbeten och nybyggnation.

 Bild: Jörgen Auer
Här en bild från Nya torget i Norrköping. Till vänster anas den fastighet där förra krogen Kronan hade sina lokaler och där jag gjorde mitt första krogbesök.

Bild: Jörgen Auer
Varningsskylten för spårvagn gäller väl egentligen Drottninggatan, men skulle kunna röra Trädgårdsgatan också. Till vänster Galleri Kronan i gamla apotek Kronans lokaler. Vad som inte framgår av bilden är att till vänster om Kronan ligger Rådhuset.

Bild: Jörgen Auer
Susanna Johansson arbetar i kommunala förvaltningshuset Rosen och var på väg hem för dagen när vi stötte på varandra på Trädgårdsgatan. Hennes röda jacka lyste upp hela gatan.

 
 Bild: Jörgen Auer
Trädgårdsgatan i Linköping. Så där 100 meter lång mellan Djurgårdsgatan och Apotekaregatan.

 Bild: Jörgen Auer 
Utsikt från Trädgårdsgatan 3 i Linköping. Mot gamla gamla busstorget som är under förvandling. Hela kvarteret Eddan ska bli bostadsområde, tjusigt värre lär det bli.

Bild: Jörgen Auer
Det här är Oskar Ajaxon på väg till Trädgårdsföreningen för att sola. I andra änden av kopplet ses Bosse. 
För övrigt var det en väldigt varm dag vi träffades och Oskar var långt från ensam om att bege sig till Linköpings lunga för att sola och njuta av väder och vind.

måndag 21 maj 2018

Aurora är ju en kändis

 Bild: Jörgen Auer
Det här är en aurorafjäril, ganska vanlig i Sverige. Och ändå har jag inte sett den på mina över 40 år i Bäckhult vid Drögen. Inte förrän nu, vill säga. Jag blev så exalterad över att se den och trodde mig om en stor upptäckt. Visste ju inte då vad det var för en art. Blev därför paff när jag läste att aurora var allmän i hela södra Sverige och även i mellan-Sverige. Dock mer sällan sedd i Norrland och inte alls i fjällvärlden.

 Bild: Jörgen Auer
Sorgmanteln är fin att se. Om den läser jag att den tillhör praktfjärilarna. Sorgmanteln övervintrar som vuxen och kan ses såväl under sensommaren som i april-maj. Den gillar att hållas nära brännässlor och humle och kan finnas så långt norrut som Island.

Bild: Jörgen Auer
Vilken art den här något oskarpa fjärilen tillhör, vet jag inte, men gissar på familjen gräsfjärilar. Jag känner inte igen den på bilden och skulle behöva fler vinklar av den för att kunna hitta rätt "modell".
Fjärilar är fina och roliga att titta på. Många är de också. På wikipedia läser jag att det lär finnas 150 000 arter, varav 5 000 förekommer i Europa och av dem finns 2 900 i Sverige. Nattfjärilar, malar och annat inräknat. De där som vi tycker är lite finare kallas för dagfjärilar och består av cirka 20 000 arter. Av dem finns 114 i Sverige.

Vilka underbara dagar!

Bild: Jörgen Auer
Ja, vad ska man säga? Sverige. Vilka underbara dagar vi haft nu senaste veckan. Men är det här den sommar vi får? Blir det bara skit av juni och juli nu? Kanske. Som tur är vet vi inte. Inte heller SMHI vet. Däremot kan man där, liksom vi, hoppas på en fin sommar. Med en hel del sol, men också med lagom mycket regn så att naturen får sitt. Men hur mycket är det? En dag i veckan? Två? Tänk så bra om det vore så ordnat att det, säg regnar varje tisdag och onsdag. Så bra det vore. Vilket påminner mig om när jag gjorde FN-tjänst på Cypern och solen sken ett par månader i sträck. Och det var varmt!
Men vilken glädje det blev när det började regna en dag. Det vräkte ner och några av oss sprang överlyckliga ut på campgatan och dansade i regnet.
Det var underbart, det också.
 

söndag 20 maj 2018

Heja Sverige och Schweiz

Bild från TV3
VM-guld igen! Efter straffar igen. Heja Sverige som vann finalen mot Schweiz efter straffar och nu tog sitt elfte guld. Grattis! Efter guld 1953 i Zürich, 1957 i Moskva, 1962 i Colorado Springs, 1987 i Wien, 1991 i Åbo, 1992 i Prag, 1998 i Zürich, 2006 i Riga, 2013 i Stockholm, 2017 i Köln blev det också guld i Köpenhamn 2018. 1
Men jag lider lite med schweizarna som var så nära sitt första VM-guld i sin tredje final och som slog ut Finland i kvartsfinal och Kanada i semifinal.
1935! tog Schweiz sitt första VM-silver 2013 (vann Sverige med 5-1 i finalen i Globen och 2018 vinner Schweiz silver för tredje gången. Nu i Köpenhamn.
Sverige vann alla matcher i årets VM och var naturligtvis värdiga vinnare. Härligt att se så mycket skridskoåkning och rörelse i laget.
Undrar för resten vad alla de där amerikanerna som brukar blanda ihop Sverige och Schweiz säger nu, om de får se resultatet från VM-finalen någonstans. Ishockey är nämligen inte så stort i alla kretsar som hockeyfantasterna vill göra gällande.
Va? spelade Sverige mot Sverige. Konstigt.
Bild från TV3

lördag 19 maj 2018

En djurisk morgon

Bild: Jörgen Auer
Ekar är alltid fina att se. De här står nära Klämmestorpsskolan i Mantorp och har fått lite uppsnyggat omkring sig under våren. Nu syns de bättre. Tack för det!
Bild: Jörgen Auer
Den här morgonen blev djurisk. I alla fall rik på djur. Jag såg i tur och ordning katt, mås, gråsparvar, hare, räv, hund, duva, häst, hund, häst, katt, kaja, hund.
Bild: Jörgen Auer
Vad rapsen är fin nu! Och utmärkt att gömma sig i. Det tyckte både haren och räven. Jag tror att räven var på jakt efter haren för den slank in där jag bara en minut tidigare sett räven försvinna i det gula fältet.
Bild: Jörgen Auer
Det blev en underbar morgon att bara njuta av. Skön temperatur också och människor som sa god morgon. Och grus som knastrade under skorna. Mantorp levererade. Långt borta såg jag villorna på Vetagärdet och till höger om vägen hade jag en vit och vacker syrenhäck. Klart att jag ville föreviga den synen. Här är den.