måndag 31 oktober 2011

Mer ur farmors album

Det kanske bara är jag som tycker det är kul, men vad då? det är ju min blogg. Så här kommer mera gamla vykort från min farmors brefkortsalbum. Det kan vara på sin plats att berätta att hon, Anna Magdalena (född Karlsson) Auer, var född 1899. Kortet från Bjärka Säby torde vara taget före 1915 eftersom det är skickat det året till farmor. Det är stämplat med ett fem-öres frimärke.
Fem öre handlar det om även här. I dubbel bemärkelse. Ett femöres frimärke och ett tioöres. Dessutom med femöresbron i Kneippbaden i Norrköping väl synlig - skickat till Åbo i Finland 1920.
Naturligtvis var Karl Johans Park ett vanligt vykortsmotiv även på den tiden - 1920.
Här är samma park och Karl XIV Johan-statyn ur annan vinkel - 1920.
Här ett kort från Vasagatan i Stockholm - 1920.
Det här fina kortet från Motala ström och Holmens bruk till höger är taget från Järnbron och blev skickat 1921.
Jag tycker att alla gamla kort är så fina även om min fotografering av dem inte skänker dem tillräcklig rättvisa. Jag lär återkomma inom kort med fler kort. Kanske redan i morgon.

Vackert även utan löv

Bild: Jörgen Auer

Oj! Inte ett löv så långt ögat når - det var ovanligt. Men så var det i dag på Gamla Storgatan i Linköping, bakom gamla gymnasiet (nuvarande Domkyrkoförsamlingens församlingshem) vid Läroverksgatan. Nog är väl de gamla gatstenarna och huset och grässtråna vackra tillsammans?

Ännu mer löv är det här

Bild: Jörgen Auer

Jag tyckte att jag hade mycket löv hemma. Men nu har jag ju sett att det finns platser med bra mycket fler löv, som här på Vasavägen i Linköping.
Bild: Jörgen Auer
Och vackert är det, också, så man blir rent religiös. Nästan.

Alldeles snart november

Bild: Jörgen Auer
Och löven de grönskar inte längre. Men de är många.

För 50 år sen

Denna dag för 50 år sen drabbade orkanen Hattie Centralamerika och dåvarande brittiska Honduras, i dag Belize, och dess huvudstad Belice City. 370 människor dog, många fick sina hem förstörda. Staten bytte då huvudstad till Belmopan. Men Belize City är fortfarande den största staden i landet med omkring 60 000 invånare.

söndag 30 oktober 2011

Möte om Mobilia Mantorp

Bild: Jörgen Auer
Mobilia står inför en tillbyggnation, men exakt när den startar vet man ännu inte. Det pratas om att den norska ägarfamiljen Wahl vill fördubbla den nuvarande butiksytan 20 000 kvm! Men så stort affärscentrum är nog inte Mantorp moget för ännu, utan det räcker nog till med de 5 000 nya kvm som är planerade till en början. De ska byggas mellan den här stora, övre entrén och möbelaffären.
Bild: Jörgen Auer
Det framkom på ett möte som Mobilias centrumchef Peter Hansson, det är han på bilden här, hade med mantorpsborna i Missionskyrkan på söndagen. Mötet ingick i intervjuserien "Mantorp frågar" som tidigare har sett Mjölbys kommunchef Peter Karlsson och landshövdingen Elisabeth Nilsson som gäster.
Bild: Jörgen Auer
Intervjuerna har letts av mediaprofilen Göran Lindqvist, här med just Peter Hansson, och söndagens prat- och frågestund handlade om de stora frågorna: när startar bygget? när ska det göras något åt den sanslöst dåliga parkeringen? vilka nya affärer kan tänkas komma? vilka är det som handlar på Mobilia? Med mera.
Peter Hansson sa bland annat att när man pratar om Mantorp ute i landet så pratar man om bilar i första hand, därför ser han och förvaltningsbolaget Concent AB helst att bilrelaterad handel etablerar sig på Mobilia. För resten sa han också att vi inom kort inte kommer att säga Mobilia, utan Mantorp shopping. Så kommer det tydligen att heta på skyltar när man svänger av från E4-an.
Vad är största hotet mot varuhusets framtid var en fråga. Svaret är: Att City Gross ringer och säger: vi sticker.
Men det lär dröja, för City Gross lär ha bestämt sig för att stanna lång tid framöver, till 2025, sa Peter Hansson.
Konkurrensen från Mjölby som satsar stort med Coop Extra och Willys?
- Det finns en viss oro för att Mjölby ska ta kunder från Mobilia, vi får se vad som händer.
Hansson berättade också att City Gross gjort en undersökning bland sina kontokortskunder och då funnit att 90 procent av dem kom från Mantorp och söderöver. Kunderna från Linköpingshållet är lätträknade, och då torde alltså nyetableringar i Mjölby bli ett problem för Mantorp. Om inte nya affärer och butiker lockar dem tillbaka, förstås.
Nyhet: Parkeringen kommer att åtgärdas med början i mars. Asfaltering, målning, samt till hösten trädplantering.
Nyhet: Vreta handelsträdgård kan komma att öppna i den nya byggnaden.
Nyhet: Peter Hansson lovade se över frågan om en mindre buss från centrala Mantorp till Mobilia för att tillfredsställa pensionärerna.
Önskemål: Bilrelaterad handel, dambutik, fler kunder, bättre butiker i eventuella tomma hål.
Mer: se Correns artikel i ämnet på Mjölbysidan.

Upp med skylten

Visst är väl gamla skyltar fina? Som den här som återfinns inne på Correns lokalredaktion i Mjölby och minner om en svunnen tid. Men i Mjölby måste man väl kunna hitta ett hörn även idag? Så upp med skylten igen.

För 50 år sen

Den här dan för 50 år sen dog Margherita Sarfatti, född 8 april 1880 i Venedig. Och vem var det? Jo, en italiensk journalist, konstkritiker, socialist, och dessutom en tid älskarinna till Benito Mussolini. Konstigt nog, eftersom hon var av judisk börd.
Hon gifte sig som 18-åring med en jurist och flyttade till Milano. 1911 mötte hon Mussolini och blev hans älskarinna, i alla fall tills hans antisemitism blommade ut. 1938 lämnade hon Italien och flyttade till Argentina och Uruguay och jobbade som journalist där, efter andra världskriget återvände hon 1947 till Italien.
1999 porträtterades Sarfatti av Susan Sarandon i den av Tim Robbins regisserade filmen Cradle will rock.

lördag 29 oktober 2011

Har du läst Mjölbybilagan?

Arkivbild: Jörgen Auer
Den som till äventyrs är intresserad av att läsa Correns bilaga om Mjölby på PDF kan göra det här. Bilden här ovan är dock inte med i bilagan, dock tagen i Mjölby - 12 oktober.

Med hundarna i skogen

Bild: Jörgen Auer
Mitt ute i skogen står Oso och väntar. Oso är ingen vanlig hund, precis. För så många coton-de-tulear finns det inte i Sverige (rasen kommer ursprungligen från Madagaskar). Jaja, hur som helst så var han liksom jag i skogen i dag. Varför? Det står att läsa i måndagens Corren. På Mjölbysidorna.
Bild: Jörgen Auer
Det här är Bellman, en ettårig korsning papillon-toypudel och mycket trevlig, pigg liten krabat som var riktigt duktig i skogen. Men mer om det kan den få veta som läser måndagens Corren.

Mycket folk och skön sång

Bild: Jörgen Auer

Det har varit stort och välbesökt bakluckeloppis på Kungsvägen i centrala Mjölby i dag. Massor av besökare, och många försäljare. Bland de senare hittade jag 24Correns Josefine Johansson med lilla dottern Oline som fick komma in på Corren ett tag för en fika och för att byta blöjor. Ja, Josefine bytte på Oline, alltså.

Bild: Jörgen Auer
Många var där, som sagt. Jag såg bland andra Birgitta och Odde Knutsson (fast de såg inte mig), Ing-Marie och Göran Palmqvist, Christina och Mikael Nordén, Thomas "Bullen" Gustavsson, Peter "Löja" Johansson, Malle och Angelica (de såg inte heller mig), och tusen till.
Bild: Jörgen Auer
Och den som ville titta på något annat - och lyssna, kunde ta sig in i gallerian och lyssna till skönsjungande You got amazed, Julia Franzén och Belinda Moore.

För 50 år sen

Den här dagen för 50 år sen började lagringen av vatten i Pomme de Terre Lake i sydvästra Missouri. Sjön är en del av en serie sjöar i Osage River Basin, konstruerad av amerikanska ingenjörstrupper för att klara översvämningar i området. Bygget påbörjades i oktober 1957 och var färdigt 1961. Lagringen av vatten var klar 15 juni 1963.
Sjöns namn, Pomme de Terre Lake, kommer från franskans pomme, äpple, och terre, jord. Alltså jordäpple, vilket väl är en potatis.

fredag 28 oktober 2011

Katten såg på tjurfäktning

Bild: Jörgen Auer
Kom, kom, så ska jag visa något prisvärt, sa linslusen och ladugårdskatten på Fogdegården utanför Hogstad
Bild: Jörgen Auer
den ville visa Gustaf Sturesson som kom leandes med en ko, Fogdegårdens 489 Midnight, (men Correns fotograf Jeppe Gustafsson verkade inte se dem)
Bild: Jörgen Auer
sen ville katten titta på tjurfäktning, sa den. Det ville vi också. Reportage från Fogdegården kommer om någon dag eller två på Mjölbysidorna. Varför vi var där? Det får man läsa i Corren. Men det handlar bland annat om just 489 Midnight.

Uppenbarligen

Bild: Jörgen Auer

En välbekant bild för Mjölbyborna, tämligen ny för mig. I alla fall precis från den här positionen. Har jag någonsin stått här? Nej. Inte förrän i dag. 12:55 uppenbarligen.

I dag kör vi Mjölbybilagan

Bild: Mia Karlsvärld

Ni missar väl inte Correns bilaga om Mjölby i dag? den här bilden är tagen i Viringe där Mia och jag var och hälsade på en kväll.

För 50 år sen

Ur Corren 28 oktober 1961
Här trodde man kanske att karriären tog slut för den 80-årige Vorosjilov, men icke. Då Brezjnev tagit över högsta ledningen i kommunistpartiet fick åldringen politiska uppdrag på nytt, och 1966 återvaldes han till centralkommittén. Vorosjilov fick också en andra medalj som Sovjetunionens hjälte 1968. Året efter avled han 88 år gammal.
Vorosjilov had varit med en hel del, redan 1921 invaldes han i centralkommittén, han var folkkommissarie, marskalk av Sovjetunionen, befälhavare över de ryska styrkorna i nordväst i andra världskriget, ordförande i Högsta Sovjets presidium (i praktiken lika med president).
Att notera: stridsvagnarna KV-1, KV-2, och KV-85, som alla användes i andra världskriget fick namn efter Kliment Vorosjilov.

torsdag 27 oktober 2011

Och livet fortgick som vanligt

Bild: Jörgen Auer
Hösten var på besök på landet i dag, liksom vi.
Bild: Jörgen Auer
Ute på Bockön stod ett sommarhus och speglade sig i Drögens vatten, precis som skogen, och Gud såg att det var fint och sa: varde så. Och det varde så hela dagen.
Bild: Jörgen Auer
Lantmäteriet var också där och mätte ut vår nya tomt.
Bild: Jörgen Auer
Med pinnarna på plats och uppdraget utfört och uppmätt växte tomten från 713 till ungefär 1650 kvm. Ungefär för att jag inte minns exakta siffran.
Bild: Jörgen Auer
Efter det bjöds vi in till Catharina och Weine Gustavsson och satt och njöt inne i stugvärmen en stund - och stirrade ut - och in - genom fönstren.
Bild: Jörgen Auer
Därute fortgick livet som vanligt och på den gamla boden försökte någon i stället för att öppna dörren äta sig igenom väggen. Husbock? Hästmyror? Getingar? Skalbaggar? Vad?

Inget regn i dag?

Bild: Jörgen Auer
Nej, det blir inget vidare väder i dag, heller. Men enligt SMHI klarar tydligen Östergötland sig från regn. Mulet men uppehåll. 9 till 11 grader, står det i Corren. Till kvällen har texten ändrats en aning: mulet, men i stort sett uppehåll.
Betyder det att det kommer en eller två droppar över Fröstad utanför Mantorp där den här bilden är tagen?

För 50 år sen

Ur Corren 27 oktober 1961
Det stundade hockeymatch på Folkungavallens konstfrusna isbana och Corren presenterade laguppställningarna. Förvånande nog upptäcker jag att jag känner igen några namn även i Linköpingslaget Kentys motståndarlag Taberg, bland dem Ove Ljungåker, Kenny Booth, Kalle Flygare och Pelle Hörberg.

onsdag 26 oktober 2011

Ur brefkortsalbumet

Ja, så var det dags att ta en titt i farmors gamla vykortsalbum igen, eller brefkortsalbum som man tydligen sa när hon var liten.
Så här fint är det meningen att bilderna ska sitta men många av pappersfästena har gått sönder tyvärr och bilderna ramlar lätt ur. De här fyra är från Norrköping.
Och det här är Kimstad skolhus på ett kort poststämplat 1913.
Det här är skyttepaviljongen i Stafsjö, också ett kort från 1913
Det här från Järnvägsparken i Norrköping är däremot skickat och stämplat 24 juli 1912. Vad som gör det extra intressant är texten på baksidan där farmors bror Werner skriver från Linköping: Dessutom är jag referent till Östgöta Correspondenten. Läs den för i dag får du se.
Det ska jag också göra när jag får tillfälle eftersom det här var en nyhet för mig, visste inte att han skrev för Corren.
Plötsligt dyker en bild från Grangärde upp. En man ror. Antagligen i Bysjön. Grangärde ligger två mil nordväst Ludvika och det är väninnan Elsa som skickar det 1914 till min då 15-åriga farmor.
Så kommer en bild från Oslo. Eller Kristiania som stan hette fram till 1925. Bilden visar utsikten från Victoriaterassen och är skickad 1916.
Vy över Helsingborgs hamn - kortet skickat 1920.
Skickat 1912 är det här kortet över Skeppsholmen i Stockholm.
Samma år skickades den här bilden till farmor visandes södra Blasieholmshamnen.
Kortet över Stureplan är stämplat 1919 och är väldigt vackert, tycker jag. Det är nog hästen och vagnen som gör det - och lugnet.

I Sundsmålas bar

Bild: Mikael Svenson
Här är Peppar igen, och nu har han fått sällskap vid bardisken av husse Jonas Rinné, i vars knä han sitter, samt Björn Svensson och Ida Dögl. Alla fyra med i dagens Corren på ridsportuppslaget.
Bild: Jörgen Auer
Den mänskliga trion plus Jonas syster Malin Rinné gör en satsning på sin sport och breddar/utökar verksamheten på Sundsmåla gård, ett par mil söder Linköping. Och om jag har rätt så är det väl i den här hagen ungefär som en blivande utomhusbana för tävlingar kommer att finnas inom något år.

För 50 år sen

Ur Corren 26 oktober 1961
Sveriges kung Gustav VI Adolf var en hängiven och skicklig amatörarkeolog och deltog i flera svenska, och utländska utgrävningar. Den som Corren relaterar till här handlar om etruskernas gamla samhällen vid Viterbo utanför Rom.
Gustaf Adolf, farfar till vår nuvarande kung, dog den 15 september 1973, 90 år gammal och efterträddes av sonsonen Carl Gustaf.

tisdag 25 oktober 2011

Dagens häst

Bild: Jörgen Auer
Dagens Peppar blir nu till dagens häst. Eller morgondagens. Som snart blir gårdagens. För onsdag 26 oktober är Argentic med i Ryktbart i Corren. Även om han ser ytterst tveksam ut till att vara med.

I Ryktbart i morgon

Bild: Jörgen Auer
Gjort i dag? Lite av varje, bland annat träffat Roine Carlsson och Phandora. De är med i onsdagens Ryktbart. I Corren.