måndag 31 augusti 2020

Vilken härlig söndag!

Bild: Jörgen Auer
De här bilderna är från i går. Tillsammans med Britt och Bengt Thunholm var jag bjuden till Södra Finnö för några timmars trevlig samvaro med Kalle Geisler och min syster Ami Auer.
Tack för en underbar dag, Ami och Kalle. God mat, trevlig och uppfriskande båtresa. Och trevliga samtal.
Därifrån åkte vi tre åter till Bäckhult för att uppleva en fortsatt skön kväll vid Drögen.

Bild: Jörgen Auer
Jag avslutade med att ösa båten efter allt regnande. I avsaknad av kapell ikläddes båten en presenning. Sen satte jag mig och bara njöt av friden och solen en stund. Molnen speglade sig vällustigt i vattnet

Bild: Jörgen Auer
Men sen åkte jag hem med solen i ögonen i vänsterkurvorna. Den sol som halvtimmen senare dramatiskt  sänkte sig, eller såg ut att tryckas ner av tunga och mörka moln. 

Bild: Jörgen Auer
Mantorp låg i vackra, drömska färger. Så vackra att det kändes skönt att komma hem. Frågan var bara om det var lika vackert hos mig.

Bild: Jörgen Auer
Det var det!

lördag 29 augusti 2020

En trist och regnig dag

 Bild: Jörgen Auer
Vad gör man en regnig dag? Tja, man kan göra lite av varje. Städa, läsa, dreja, kasta pil, skriva, betala räkningar, fota. 
Vad gjorde jag? Inte ett smack. Jo, jag tog den här bilden. Samt plockade några kantareller.

Bild från Svt
Men i övrigt gjorde jag ingenting mer än såg på teve. Friidrotten är väl det jag kommer ihåg mest. Inte för att det var så förstklassiga resultat på Ullevitävlingarna, utan för att jag tog en bild för att visa mitt ingenting. Det råkade bli stavhopparen Angelica Bengtsson som hamnade på bild. Hon vann visst. 
Hoppas att det inte regnar i morgon.

fredag 28 augusti 2020

Några yra augustidagar

 Bild: Gabriel Alm
Några lustiga dagar i augusti levde jag i yra. Först ren glädjeyra, ja lycka över att se utsikten från Hisne klint, inte långt från Västra Eneby kyrka i Kinda kommun och ännu närmare Hovby gård. Mitt första besök på denna platå från vilken man har en hisnande utsikt. Det var i tisdags.

 Bild: Jörgen Auer
Dagen därpå vaknade jag med feber. Vad nu, inte covid -19 väl, frågade jag mig själv och satte mig i tevesoffan under min varmaste filt och med Iprensaasken på bordet. Tre drageer och ett dygn senare var jag frisk igen. Solen sken.

 Bild: Jörgen Auer
Jag tog min vana trogen en promenad. Naturen log åt mig som den brukar göra eftersom den tycker det är så roligt att se min beundran för den. Allt var vackert. Från minsta gruskorn till himlavalvet.

 Bild: Jörgen Auer
I dag åkte jag tillbaka till Hisne klint. Inte bara för att jag ville se utsikten igen, utan också för att dela med mig av upplevelsen. Grannarna i Bäckhult, mina släktingar Britt och Bengt Thunholm var med. De var lika lyriska som jag. Två timmar satt vi och njöt uppe på berget. Drack kaffe och åt smörgås. Åh! Sen åkte vi till Kisa och åt lunch på Café Columbia innan det bar av åt Drögen och Bäckhult på nytt.

Bild: Jörgen Auer
Eftermiddagen mörknade på. Regnet inte bara hängde i luften utan gav sig till känna. Enligt prognoserna ska det regna etter värre under lördagen. Vi får väl se. Jag har hur som helst nya stövlar. Tretorn, inköpta på Team sportia i Mantorp. 

torsdag 27 augusti 2020

Mera transporter på väg

Bild: Jörgen Auer
Roxtrans på besök i Mantorp och Depot Mantorp (Mobilia). Transport över hela landet, står det. Men hemadressen är Linköping och Roxengatan (vad annars?). Hur som helst är det nästa företag ut i min serie om Trailers på svenska vägar, föranledd av att jag tycker det är så otroligt många transportbilar på vågarna. Därmed inte sagt att jag tycker de borde vara färre, jag blev nyfiken bara och ville veta mer om företagen.
Roxtrans AB startade sin verksamhet i mars 2006 läser jag på hemsidan. Företaget bedriver åkeri- och logistikverksamhet och har lagerhotell, hyr ut fast och lös egendom, hanterar gods på terminal. Anställda 2019 var sex personer och omsättningen låg på 10,8 miljoner kronor (se allabolag.se)

Bild: Jörgen Auer
Här far en helt annan transport. Med en hel del bokstäver och information att ta till sig. Distributors all over Europe står det och Strands. Det visar sig vara Strands Group AB det handlar om, ett företag som hör hemma i Fritsla, söder om Borås. Företaget startade 2002 och designar och tillverkar fordonstillbehör, med fokus på belysning står det på hemsidan strands.se
Strands omsatte 121 miljoner kronor 2018 och hade samma år 23 anställda (skriver allabolag.se). Moderbolaget heter Tailor Made Global Investment AB och hör också hemma i Fritsla. 
Under registreringsskylten kan man läsa (trots oskärpan): hedstromsakeri.se och det visar sig vara B Hedströms Åkeri AB hemmahörande i Svenljunga, inte så långt från Fritsla. Företaget har gamla anor och startade 1925 med en bil. I dag (2019) har man 16 skåpsbyggda lastbilsekipage, 23 anställda och omsätter 50 miljoner kronor (allabolag.se). Historiskt har Hedströms haft många långa körningar. På 60-talet körde man mycket på Finland och Frankrike, på 70-talet till Saudiarabien, Iran, Irak och Österrike. I dag kör man mestadels inom Sverige. Hemsida: hedstromsakeri.se
Längst ner på bilen står det NTM, och det handlar inte om mediakoncernen med samma namn. Nej, det här handlar om Nätverket för Transporter och Miljön, en ideell förening som är till för att beräkna olika transportmedels miljöprestanda och som i dag har omkring 160 medlemmar; transportörer, transportköpare, fordonstillverkare, myndigheter, högskolor och konsulter. Vill du veta mer så får du betydligt mera kött på benen på transportmeasure.org


onsdag 26 augusti 2020

Med feber i tv-soffan

 Bild: Jörgen Auer
I dag är inte en bra dag. Jag har feber. Detta för första gången på, tror jag, 15-20 år.
Om jag är orolig för att det är covid-19 som drabbat mig? Njae, inte särskilt. Det kan det ju vara, men i så fall av en mildare variant. I alla fall i dag. Jag hostar inte, har inte andningsproblem, känner lukt, men har lite allmänt ont i kroppen. Jag får se hur jag känner mig i morgon. 

Bild: Jörgen Auer
Till dess ser jag framåt. Vilket kan betyda att jag tittar i backspegeln. Vad ser jag? Förutom vacker natur? Jo, jag ser kärlek. Kärlekar. Kärleken. Av alla de slag, där är böcker jag älskat att läsa, där är platser jag besökt, sköna blommor, fjärilar och fåglar, där är vänner och släkt och där är flera kvinnor.
En av dem bråkar med mig i dag. Inte fysiskt, men hon dansar och lockar i min febriga yra. Tyst, nu säger hon nåt: du
känns het, Jörgen. Gå och lägg dig. Tänk på din ålder. Okej.

tisdag 25 augusti 2020

Stoppad av vägbommen

Bild: Jörgen Auer
Visserligen står det vägbom på en skylt vid vägens början, men att den skulle vara av den här typen hade jag inte väntat mig.
Bild: Jörgen Auer
Men vänta nu, nu öppnar de. Bra! Tack.

måndag 24 augusti 2020

Aria för pappa Auer

 Bild: Jörgen Auer
Skönsjungande operasångerskan Agnes Auer sjöng Puccinis vackra aria Oh, Mio babino caro när hon gratulerade sin far Crister Auer på dennes 75-årsdag. Nej, Crister syns inte på den här bilden. Utöver Agnes var andra delar av Cristers familj och släkt samt vänner med och åt god lunch (tack, det var väldigt trivsamt) på mycket trevliga restaurangen Sue Ellen på Tulegatan i Stockholm.

 Bild: Jörgen Auer
Festföremålet själv, för dagen iklädd en krans av humle (ja, han gör egen öl) gladdes tillsammans med hustrun Christina åt uppslutningen, tal och sång. Och goda samtal, förstås.

 Bild: Jörgen Auer
Efter avverkad och mycket god lunch, tack så mycket, tog Kalle Geisler och jag oss tillbaka till bilen som jag parkerat på Hagagatan. Där gladdes vi för övrigt av den här färgglada fasaden. Fast det var innan vi såg böteslappen på bilrutan - 1300 kronor för att ha parkerat för nära gathörnet. Ack ja.

Bild: Jörgen Auer
Vi kunde ha tröstat oss med gott eftermiddagsfika på Saltå kvarn i Järna. Kaffe och kardemummabulle modell större. Men det tog vi redan på uppresan, så hemresans fika intogs på Nyköpings Bro.
För dig som inte vet, så är Crister Auer och jag bröder. 

söndag 23 augusti 2020

Lång gång och mycket sport

 Bild: Jörgen Auer
Ja, varför inte? För att sätta lite färg på tillvaron kan man väl sätta några såna här trafikavdelare i en större grupp. Som en konstinstallation.
Men det är inte därför just de här står i grupp, inte heller är det en lagerplats. Nej, det är asfalteringsarbete på gång i Mantorp och då kan ju inte de blågula stå i vägen. 

 Bild: Jörgen Auer
På dagens extra långa promenad i Mantorp la jag även märke till, och njöt av detta faktum, att flera blommor ännu håller sig vackra även om de antagligen känner på sig att hösten snart är här. 

 Bild: Jörgen Auer
Jag tänkte sätta mig en stund att vila längs promenadvägen mellan Depot (Mobilia) och Olofstorp. Men bänken var upptagen. Jag bjöds dock sitta ner en stund och vi pratade några minuter. Det är en fin dag, sa jag. Mjau.

 Bild: Jörgen Auer
Jag besökte även det pågående arbetet med nya bostadsområdet mellan Riddarängsvägen och järnvägsspåren och passade på att gå det där belägna nya motionsspåret. Trevligt, jag gungade fram över spån och stickor och undrade om spåret är färdigt eller om det ska till nåt mer lager överst. Sand eller gummi vore inte så dumt. Sånt där gummi som man har på konstgräsplaner, kanske?

Bild: SvT
Söndagen innehöll också en hel del sport på teve. Jag såg flera timmar, troligen för att jag knappast sett nån sport alls på hela sommaren och hade ett uppdämt behov av idrott. Nu såg jag friidrottsgalan i Stockholm, med svenske stavhopparen  Armand Duplantis (6, 01 nu) och norske häcklöparen Karsten Warholm (fantastisk tid på 46,87) som de två största stjärnorna. Och Daniel Ståhl i diskus, världsettan som nu slängde iväg sitt redskap 69,17 meter. Dessutom gladde Simon Pettersson med ett kast i Ståhlklass, 67,72 meter, och tog andraplatsen.
Efter det såg jag Rosengård klart besegra Kopparberg/Göteborg i damallsvenskan i fotboll (3-0) samt även Bayern München vinna Champions Leaguefinalen mot Paris Saint Germain med 1-0.
Efter det? Nej, nu räcker det.

lördag 22 augusti 2020

Flyg till Arnebo

 Bild: Jörgen Auer
Gjort i dag? Nja, inte så mycket. Men jo, jag har sett ett flygplan i Arnebo, Vårdnäs, nära Arnebo vändkors. Ett Saab 340 som plötsligt står där när man kommer åkandes förbi. Visserligen med vingarna avtagbar, men ändå.1
Det visar sig vid lite sökning på nätet vara ett plan som flygteknikern Rickard Sognemyr köpte 2015 när han insåg att det skulle skrotas.
Det skrev Länstidningen om då och även Corren har skrivit om planet som väl måste räknas som en annorlunda och spektakulär företeelse inte bara i Arnebo, utan för hela Östergötland. Hur många har ett Saab 340 stående hemma?

 Bild: Jörgen Auer
Annat i dag? Tja, för ettusensjuttielfte gången njöt jag av den här anblicken från en plats nånstans nära Yxefall norrgård på Ulrikavägen. Alltså: jag älskar den här naturen, dalen, den skogklädda höjden rätt framför, vetskapen om var jag är och hur långt det är kvar, hästarna i hagen.

Bild: Jörgen Auer
Jag var en sväng på US i dag också. Inte för egen del, jag var bara chaufför åt en dotter, men tyckte det var en trevlig resa. Vi åt lättare lunch också på närliggande Circle k, T1. På US synade jag den här färgglada väggen vid södra entrén. Konstnären heter Astrid Sylwan och verket i form av en triptyk installerades 2014.
Mer? Jag åkte hem till Mantorp också. Ännu mer? Nej.

fredag 21 augusti 2020

Sko på äventyr

Det här är berättelsen om en sko på äventyr.
Jag åkte till Bäckhult. Packade i mina förmodade behövliga tillhörigheter i bilen hemma i Mantorp samt gjorde plats för ännu mer packning i bagaget eftersom jag skulle hämta en passagerare i Linköping, Gabriel Alm.
Jag kom dit, öppnade bagageluckan och lät Gabbe stuva in sina grejer.
Vi åkte via universitetet, Slaka och Skeda ut på 23/34-an till Rimforsa, svängde mot Ulrika och åkte så där en 8 kilometer innan vi tog av mot Dansbo. Dit var det ytterligare 8 kilometer. Väl där körde vi den lilla grusvägen mot Skankebo och som tur var stod grinden där öppen. Vi körde förbi Drögsbo, Sjösätter,  Sjöbo och Breddarp för att sen svänga mot Bäckhult. Således flera små gropiga vägar. Väl framme lastade jag av Gabbe, stökade runt lite i huset och på tomten innan jag på nytt satte mig i bilen för att åka till Kisa och äta lunch med min syster Ami och hennes Kalle som skulle besöka mig i Bäckhult.
På vägen till Kisa får jag för mig att jag ska borsta bakrutan ren från allt damm och grus som fastnat där. Så jag stannar på rakan före Yxefall och borstar och när jag ändå håller på kan jag väl se om hela bilen behöver lite putsning, tänker jag.


Då ser jag den. En sko hänger utanför bakre fönstret på höger sida. Den har hängt med mig ända från Mantorp och sett en och annan bil passeras. Jag minns ju att jag körde förbi flera bilar efter Vikingstad. Och jag har inget märkt av en fladdrade sko. Ha!
Ett skosnöre är klämt mellan dörr och kaross och där hänger skon. Märkligt. Mycket märkligt, tänker jag och öppnar dörren och kan inte hitta den andra skon någonstans.
Jag funderar och tänker att jag måste ha ställt skorna på taket när jag packade bilen och att snörena då hängde ner i dörröppningen och klämdes fast när jag slog igen i dörren. Och att den andra, nu saknade skon trillade av redan hemma på gatan i Mantorp. Antagligen ligger den där.


Så åker jag Ulrikavägen till Kisa. Vi äter lunch, jag berättar min skohistoria och efter lunch  guidar jag lite i byn, vi besöker kyrkogården innan vi åker mot Bäckhult. Det är varmt och vi vill bada. Jag kör före, de efter. Komna ett bra stycke på Ulrikavägen, någonstans mellan Öknehult och Högtomta ser jag en sko på vägen. Vad i...?


Där är ju min sko. Den är inte i Mantorp, utan ligger här mitt på en väg i Kinda. Hur många bilar har hunnit köra över den, tänker jag. Det är ju ändå två timmar sen som jag åkte vägen åt andra hållet. Jag bromsar, blinkar höger och stannar. Kliver ur, springer förbi Ami och Kalle som stannat bakom mig. Det är min sko, ropar jag till de två fågelholkarna.
Den här gången får båda skorna ligga i bagaget. Och mig veterligen ligger de kvar där.

FOTNOT: Bilderna är från en rekonstruktion.

torsdag 20 augusti 2020

Efter regn kommer sol

 Bild: Jörgen Auer
Torsdagen börjar bra. Det här regnat under hela onsdagseftermiddagen och kvällen, men nu kommer solen åter. Det är svalt och skönt. Fuktigt i gräset, förstås. Men det lär torka snart.

 Bild: Jörgen Auer
Så många linjer och vinklar på en gång. Den här bildvinkeln har jag inte tagit från tidigare. Tror jag,  är bäst att tillägga, med tanke på tusentals bilder bara från Bäckhult.

Bild: Jörgen Auer
Dags för en promenad till sjön. Vad har jag, 300 meter kanske? 300 sköna meter.

Bild: Jörgen Auer
Och Drögen ligger spegelblank. Nu? I.



onsdag 19 augusti 2020

Östgötsk bomull?

Bild: Jörgen Auer
Nej, jag vet inte vad växten på bilden heter. Inte ens fastän jag införskaffade en app som kan berätta vilken växt som man har fotat. Lite märkligt att jag inte hittat något bra svar (jag har nog gjort fel) eftersom jag även sökt på Google efter bilder av håriga växter, ulliga växter.
Tills jag får reda på vad min växt heter kallar jag den för östgötsk bomull. Dock misstänker jag att det är nån slags ogräs, tistel kanske? Om du vet, hör av dig.

Bild: Jörgen Auer
På tal om ullig. Den här törstiga och ulliga typen såg jag vid Skankebo nära Dansbo, på min väg till Bäckhult i går morse. I Bäckhult fick jag senare fint besök av lillasyster Ami och hennes Kalle Geisler. Kul. Och väldigt trevligt att vi fick så fint väder att de kunde få känna på hur skönt vatten det är i Drögen. 24 grader i går.

Bild: Jörgen Auer
Även i förmiddags var det tillräckligt varmt och  badvänligt. Faktiskt hade gästerna åkt hem till Norrköping innan det blev regn och rusk i Bäckhult. 

Tillägg: Efter att ha googlat lite och framförallt använt mig av appen Plantsnap har jag kommit fram till att växten i början av det här inlägget nog heter ängsull.

måndag 17 augusti 2020

Så högväxta och stolta

 Bild: Jörgen Auer
Men, vad nu? Rapsen blommar väl inte nu? Fast vad vet jag?

 Bild: Jörgen Auer
Men så mycket vet jag att det här är solrosor. Dock har jag aldrig sett dem odlas på denna min vanligaste promenadväg. Kanske har jag bara varit ouppmärksam.

 Bild: Jörgen Auer
Nu finns de där. Längs grusvägen mellan Veta kyrka och Klämmestorps gård står de så högväxta och stolta. Vända mot solen förstås.

 Bild: Jörgen Auer
Och då vill inte jag vara sämre, fastän inte så högväxt. Men solen får även min uppmärksamhet för en stund.

Bild: Jörgen Auer
Frågor man ställer sig är: var tar jag bästa bilden på de stolta blommorna? Finns det" rekvisita" i närheten?

 Bild: Jörgen Auer
Visst finns det. Ulliga kardborrar, bland annat.

 Bild: Jörgen Auer
Men kanske gör de sig bäst själva? Eller tillsammans med himmelspällen när den strålar så blå, så blå.

 Bild: Jörgen Auer
Ett traktorspår gör att man kan gå in mitt bland solrosorna och göra närmare bekantskap.

Bild: Jörgen Auer
Och få nya bildvinklar.

söndag 16 augusti 2020

Även någon på bild

 Bild: Jörgen Auer
 Någon är i. Var i, menar jag.

 Bild: Jörgen Auer
Någon ser favoritmotiv. Såg.

 Bild: Jörgen Auer
Någon ser en ladugård. Såg.

Bild: Jörgen Auer
Någon, det är jag. Och bilderna från i dag. Alla tagna i eller vid Bäckhult, Kisa i dag. Söndag.