fredag 30 november 2012

Kommer i Corren

 Bild: Jörgen Auer
Vad är detta? Ja, förutom den galne fotografen så syns i spegeln Linda Molin och var hon arbetar står på ryggen, Hippotique, en ridsportbutik på Tornby i Linköping. Där var jag och hälsade på i dag för nästa veckas Ryktbart i Corren. På tisdag.
Bild: Jörgen Auer
I butiken jobbar också Patricia Åkesson, lika trevlig hon. Ryktbart handlar dock inte enbart om dessa två och Hippotique. Läs Correns ridsport på tisdag så får nu se själva.

Dagens östgötabild

Bild: Jörgen Auer
Kan komma nästan var som helst ifrån i länet, för så här ser det ut på flera håll. Men bilden är tagen utanför Mjölby, någonstans kring Kummelby.
Och i morgon blir det kallare. Mellan -5 och -10. Hualigen.

Nästa vecka på Åhlén city

Bild: Jörgen Auer
Påminner om Maritha Wahlström och Åhléns X-mas shopper som startar på måndag. På måndag kan man dessutom se ett inslag på 24Corren om företeelsen. X-mas shopper är en utveckling, eller en breddning, av personal shopper som funnits en tid i Sveriges modebutiker, företrädesvis i de större städerna. Nu prövar alltså Åhlén city i Linköping om det här kan vara någonting också i julhandeln.
Är det det så kanske företaget utvecklar idén ännu mer till nästkommande jul och det kan finnas en möjlighet att man också anställer någon för ändamålet. Men först måste naturligtvis årets julhandel utvärderas.

För 25 år sen

Ur Corren 30 november 1987
Fint, va? Mikael Blomqvist i Boxholm gjorde de här tjusiga figurerna av gammal klippspik, spikarna förmodligen tillverkade vid Boxholms bruk. Han visade spikfigurerna när Boxholms konstgrupp hade en utställning med medlemmarnas alster.

torsdag 29 november 2012

Kommer i Correns kanaler

Bild: Jörgen Auer
Här står Maritha Wahlström och blir filmad av 24Correns Mirja Kalms. Varför Maritha som är varuhuschef på Åhlén city i Linköping blir intervjuad kan man se på 24Corren i morgon. Eller läsa om i fredagens Corren.

För 25 år sen

Ur Corren 28 november 1987
Som du ser själv så var 29 november för 25 år sen en söndag, Corren kom alltså inte ut. Men man kunde gå på handbollsklubben RP:s julmässa och köpa lotter i stället för att läsa tidningen.

Ännu en kinesisk morgon

 Bild: Jörgen Auer
Även den här dagen börjar med en månad gamla bilder från Chongqing, Kina, som inte ser
 Bild: Jörgen Auer
som man föreställt sig, inte som jag föreställde mig i varje fall.
 Bild: Jörgen Auer
Nej, Chongqing är modernare och moderniseringen fortsätter på alla plan. Det byggs hus som aldrig förr, det blir fler och fler bilar.
Bild: Jörgen Auer
Medelklassen får allt mer pengar att röra sig med, vilket syns på bilmodeller och modet. Och inte minst på reklamen. Välkända europeiska företag har etablerat sig och gör allt för att synas bättre än konkurrenterna.
Fler inlägg om Chongqing är att vänta.

onsdag 28 november 2012

4 av 5 Auer

 Bild: Jörgen Auer
I dag har jag äntligen varit i London. Eller på. Fast i. På The London café i Linköping, alltså. Det skrev jag om för en månad sen att jag skulle gå dit samma eftermiddag. Det gjorde jag aldrig. Men i dag smög jag in. Tog en vanlig kopp svart kaffe och en smörbakad cupcake med namnet London's number one Red Velvet Cupcake och betalade 58 kronor.
Bild: Jörgen Auer
Vad blir betyget? Jo-o, då. Högt. 4 av 5 Auer gillar nog det här. Kaffet var gott, kakan likaså, London är rent och snyggt, golvet lurar mig att tro att jag sitter hemma i köket hos någon, men ändå långt därifrån eftersom det mesta andas London och England. Ändå sitter man mitt i Linköping, på Ågatan, bredvid Fräcka Frökens. Här kan man få afternoon tea och nybakade scones. Det är trevligt och mysigt. Inte så stort, vilket förstärker intimiteten, hemkänslan. Jag kommer nog tillbaka. Men - jag tänker fortsätta fika hos de andra i Linköping, också. Det blir Lindhs, Lanemos, Åbacka, Berget, Belvederen, Wayne´s, Chocolat, Espresso House, Babettes, allihop. Nej, Sofia och Jessica, jag har inte glömt er: naturligtvis Dahlbergs.
Och ibland på Statoil.

Tidig snölek i Mantorp

 Bild: Jörgen Auer
Redan strax efter klockan 8 i morse hade skolbarnen på Vifolkaskolan och Häggarpsskolan i Mantorp kommit så här långt med snögubbarna. På andra håll på skolan var det snöbollskrig.
 Bild: Jörgen Auer
Mantorp fick rejält med snö under onsdagsmorgonen liksom stora delar av västra Östergötland. Blött och slaskigt var det också. Eller är.
Bild: Jörgen Auer
Även den här bilden är tagen i Mantorp innan avfärd med pendeltåget till Linköping. I Linköping var det
överraskande så gott som snöfritt, men blött. Å andra sidan faller regnblandad snö just i detta nu utanför mitt arbetsfönster. SMHI skriver: "Nederbördsområdet över norra Götaland och Svealand i gränsen till kall luft i norr övergår nu alltmer i snöfall även i de östra delarna och snöfallet drar bort först i natt eller i morgon bitti. I väster börjar snöfallet mattas av och upphör helt framemot kvällen".
Mer snö att vänta således liksom fler snögubbar.

Allting är vitt, vitt, vitt

Bild: Jörgen Auer
Jaha, så har jag tittat ut genom fönstret också. Ack ja. Vinterskorna på.

För 25 år sen

Ur Corren 28 november 1987
En bild från Riksidrottsmötet 1987 får inleda den här dagen. Största idrottsförbundets (fotboll) ordförande Lennart Johansson drar iväg med minsta förbundets (bob/rodel) Bill Lindfors sedan Bill och hans gäng valts in i RF-familjen.

tisdag 27 november 2012

Snö här, sol där

Bild: Jörgen Auer
Alldeles nyss började det snöa i Mantorp. Men det vill jag inte visa. I stället slutar jag dan som den började. I Chongqing, Kina där jag var för en månad sedan. Bilden är tagen när solen är på väg att gå ner och en stråle letar sig igenom några nybyggnationer utanför Chongqing Tiandi. Intill verkar floden Jialing redan ha gått till sängs. Den sover.

Min mörka sida


Kom verkligen till sin rätt i dag i det eländiga vädret. Jigerström och jag var ute för att göra en enkät om otryggheten i Linköpingstrafiken och jag var den mest svartklädde av alla. Ingen reflex hade jag heller, fast det hade inte de vi träffade heller. Jo, en. Dock hade han den dold under en regnponcho.
Vad kan man mer säga om min mörka sida? Äsch, bara ungdomssynder.
Published with Blogger-droid v1.7.4

För 25 år sen

Ur Corren 27 november 1987
Yes, bara att läsa innantill om Monica Petterssons seger vid Jul på Bjärka Säby, men vad vann hon? Det undrar man ju. Måste ta reda på det.
Nu vet jag, men ändå inte. Efter att ha sprungit ner i Correns källare och tittat i tidningsläggen ännu en gång. Blommor och penningpriser, står det. Men vilka blommor? Hur många kronor?
Det står också att 29-åriga Moncia jobbade som biblioteksassistent i Finspång, men hoppas på en framtid med tyg och vävning. Mattan hon vann med, kallade hon helt enkelt Bjärka Säby, och den vann såväl publikens som juryns omröstning. 20 000 besökare kom till Jul på Bjärka Säby 1987 och hälften av dem, 10 000 deltog i röstningen. En fantastisk siffra, tycker jag.

God morgon, världen

Bild: Jörgen Auer
Alla dagar behöver inte börja likadant. Därför börjar den här med en kvällsbild från Chongqing i Kina. Men erkänn att om man inte vet var den är tagen så skulle man gissa på någonstans i USA eller Europa? Men det är alltså Chongqing, en mångmiljonstad i mittens rike med ett distrikt stort som hela Österrike, och med en växande befolkning i femmiljonersklassen - i hela Chongqingdistriktet bor det visst 31 miljoner. Jag var där en vecka för en månad sedan och har redan visat några bilder därifrån men har naturligtvis en hel drös som väntar på visning. 
De kommer.

måndag 26 november 2012

Allsång på Åleryd

Bild: Jörgen Auer
Bosse Larsson kan än. Det fick jag höra i dag när Bosse och hans kapellmästare från Allsång på Skansen-tiden, Lasse Olsson, var på Åleryds sjukhem i dag för att leda allsång med alla Attendos äldreboende och personal.
- Jag har varit med länge, men jag var inte först på Allsång på Skansen, berättade Bosse och undrade om någon i publiken kom ihåg Sven Lilja? Det fanns det någon som gjorde, och denne Lilja var den förste allsångsledaren på Skansen som började med gemensam sång 1936.
Bosse som hunnit fylla 78 trivs hemma på Välsta Vret (föräldrahemmet som han tog över) i Västerhaninge. Allra bäst när hans tre döttrar kommer dit och tar med sig sina sex barn, och två bonusbarn.
 


Dagens Linköpingsbild

Bild: Jörgen Auer
Hämtar jag från Tanneforsgatan - och det för bara en halvtimme sen. Det är trist och grått och regnar smått. Suck.

För 25 år sen

Ur Corren 26 november 1987
Signaturen CGJ står för Correns eminente skribent Clas G Johnson som i en lång rad år (33) förgyllde, och förargade, Correnläsarnas stund med tidningen. Jag minns när han en morgon beklagade sig lite över alla brev och mejl han fick från läsare som inte förstått meningen med hans texter. De fattade inte att han var ironisk och han undrade då om det verkligen skulle behövas en förklaring varje gång. Undrar för resten om han inte hade en sådan förklarande ironisk text inne i tidningen en gång? I så fall låg den antagligen i den populära serien "Clas på hörnet".
Clas G Johnson är även författare och jag kan hitta åtminstone fyra böcker av honom: Ny giv, samtal med Yngve Holmberg, 1969, Maktspelarna, 1977, Spela på vinnare, 1981, och Men vänskapen består, 1984.


söndag 25 november 2012

Kommer ni ihåg 2010?

Arkivbild 2010: Jörgen Auer
Just det: så här såg det ut denna dag för två år sen, 2010. Bilden är tagen i Mantorp, hemma hos mig och jag hade varit ute och skottat två gånger. Förra året såg det ut som nu. Snöfritt 25 november.

Trevlig gäst vid jordnötterna

Bild: Jörgen Auer
Trevligt. En av de första gästerna vid vinterns (ja, senhöstens) fågelbord är den här större hackspetten. Men när den är framme vid jordnötterna så vågar inte de mindre fåglarna fram samtidigt. Gråsparven till höger i bild väntar snällt på sin tur.

För 25 år sen

Ur Corren 25 november 1987
INF-avtalet (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) som trädde i kraft 1988, ett avtal undertecknat av Michael Gorbatjov och Ronald Reagan, verkade ju väldigt bra och lovvärt. USA och Sovjet bestämde för första gången att de gemensamt skulle avveckla ett helt vapensystem. Till en början fungerade också nedrustningen i Europa. För att sedan avstanna.
Läs mer på wikipedia.

lördag 24 november 2012

På besök i Linköpings Vinterljus

 Bild: Jörgen Auer
Det här inlägget har jag skapat för er alla Vinterljussugna som råkar följa min blogg, eller som oförskyllt har hamnat här, och som inte kan komma till Linköping för att beskåda årets Vinterljus. Upplagan är den åttonde i raden av ljusfester som Linköpings kommun bjuder in till - de första åren hette ljuspromenaden Novemberljus. Installationen här ovan har fått det ovanliga namnet Tjo-la hopp, Wake up och som ni ser dyker ljuset upp (eller ner) i vatten. Det är Stångån.
 Bild: Jörgen Auer
Årets promenad sker på ömse sidor om ån mellan Drottningbron och Tannefors slussar och så här ser det ut på Hawaii, just nedanför slussarna.
 Bild: Jörgen Auer
Den här väldigt ljusa installationen heter Vardagsrummet. Och lampan är minst lika snygg i vattnet, eller hur?
 Bild: Jörgen Auer
Serpent light visar några spännande ormar som slingrar sig lättjefullt, eller ondskefullt, i träden.
 Bild: Jörgen Auer
Och så här ser det ut vid Arrendal scenario, läs mer här om detta märkliga fenomen i Linköpings kulturliv.
 Bild: Jörgen Auer
Maskerad vid Ladugårds källa.
Bild: Jörgen Auer
Drottningbron sjuder av liv, liksom hela åpromenaden. Härligt. Men jag sällar mig ändå till kritikerna som menar att årets Vinterljus med temat Träd fram inte lever upp till föregångarna. För få innovationer och överraskningar, helt enkelt. Men ljus i mörker är alltid trevligt. Mer sånt.
Eller vad säger ni: Christina i Stockholm, Bengt i Ramvik, Robert i Uppsala, Britt-Marie i Armacao de Pera, Agnes i Helsingfors, Kerstin i Göteborg, Jenna i Chongqing, med flera?

Mer för 25 år sen

 Ur Corren 24 november 1987
Hittade en artikel till i denna 25 år gamla Corren. Och den är lite lustig. Eller bildtexten här ovan åtminstone. Rebecka i mitten heter nämligen Auer i efternamn och är min dotter. Men eftersom en oskriven regel på tidningen heter att man inte ska skriva om egna barn så fick hon inte ha sitt efternamn i tidningen. Men här i bloggen får hon heta Auer och det gör hon än.

Något för alltid?

Bild: Jörgen Auer
Det här är en bild från fredagen i Linköping. Men frågan är om det inte skulle vara trevligt att alltid ha en välkommenskylt vid Correns entré.

För 25 år sen

Ur Corren 24 november 1987
Om de här 25 år gamla puffarna för olika artiklar i Corren kan jag väl säga att den om Hälsosamt och roligt tilltalar mig mest eftersom jag gillar att hålla mig i form. Men även Diktare i gränsland fångar mitt intresse eftersom jag sedan en tid läser en dikt ur Harriet Löwenhjelms Samlade dikter var kväll. Inte för att jag tycker de är särskilt bra, utan för att jag tänker läsa färdigt boken. Det där med stundom ironiskt lekfull, stundom djupt allvarlig kan jag skriva under på. Man vet inte riktigt var man har henne, denna diktare och konstnär som dog alldeles för ung i lungtuberkulos på Romanäs utanför Tranås 1918, endast 31 år ung.
På tal om ung så skrev hon bland annat En vaggvisa, tryckt och utgiven efter hennes död i Dikter 1927, troligen tillkommen 1912 eller 1913 i samband med en systers förlossning. (Orden i jåns i texten betyder nyss).
 
Solen går sin höga ban 
Uppå himlarunden
Månen seglar som en svan
uti midnattsstunden
Allting gammalt är så nytt
för en liten fattig glytt
Som kom i jåns till världen
 
                               Harriet Löwenhjelm
 
 

fredag 23 november 2012

Ljus på nära håll

 Bild: Jörgen Auer
Så här ser det ut på nära håll...
Bild: Jörgen Auer
... det som lyser så fint vid stationshuset (men den här bilden ger inte granen vid Linköpings resecentrum rättvisa). Den här installationen ingår inte i årets Vinterljuspromenad längs Stångån mellan Drottningbron och Tannefors sluss utan är en återkommande ljustradition i staden, dock sprungen ur ett tidigare Vinterljus.

Dagens Linköpingsbild

Bild: Jörgen Auer
Alltså, ibland undrar man. Behövs det verkligen en skyltad förklaring till ett trafikhinder. Är det inte uppenbart att det här rör sig just om ett trafikhinder? Vad annat skulle det kunna vara? En staty? En leksak att rida på? Eller gå balansgång på? En viloplats att sitta på för en trött flanör? En betonggrej att binda hunden vid?

Pelles sista dag på jobbet

Bild: Jörgen Auer
Här står Pelle Gabrielsson med några av sjätteklassarna på Brokinds skola där Pelle i dag gör sin sista dag efter 40 år som lärare, idrott och matte. Eleverna kommer att sakna Pelle, var så säker. Och han kommer att sakna dem: jag älskar mitt jobb och ungarna, säger han.Läs mer om honom i dagens Corren.

Ur Corren 23 november 1987
Det är bara att läsa innantill. 25 år sen var det hur som helst. Redan.

torsdag 22 november 2012

Sofie är Linköpings lucia 2012

Bild: Jörgen Auer
Så här ser hon ut, 19-åriga Sofie Samuelsson som blir Linköpings lucia 2012. Hon är undersköterska, gillar att sjunga, träna och att rida.
- Jag är överraskad och glad, sa hon leende efter att hon av Anders Johansson från Kulturskolan fått reda på att det blir hon som ska vara lucia. Någon van lucia är hon inte, om nu någon trodde så.
- Nej, jag har nog inte varit lucia sedan jag var fem år hos min dagmamma. Och då var alla barn lucior, berättade Sofie.
1 december kröns hon av Barndiabetesfondens och lokalföreningens ordförande Johnny Ludvigsson och förra årets lucia Lisa Wedlund på Kryddbodtorget i Gamla Linköping. Detta klockan 15 på
  Adventsmarknaden med massor av stånd, julgran, julmusik, tomte. Linköpings lucia och hennes tärnor drar in massor av pengar varje år till Barndiabetesfonden och de kommer ha att göra. 41 framträdanden blir det. Och roligt kommer de att ha.
- Det är kul bara att få vara med för en god sak, sa Sofie Samuelsson, Linköpings lucia 2012.



Luciaomröstning

Bild: Jörgen Auer
Så här såg det ut för någon timme sen på Scandic City i Linköping när Anders Johansson, biträdande rektor på Kulturskolan, öppnade kuvertet och berättade vilken av luciakandidaterna som fått flest röster och blivit vald till Linköpings lucia. Jag berättar vem det blev i nästa inlägg. Hon är värd ett eget inlägg. Mer om Linköpings lucia kan man även läsa på corren.se samt i fredagens Corren.

Kommer i Corren

Bild: Jörgen Auer
Hur härligt kan det inte vara att svinga sig i ringarna? Jo, men här får de vara med för att illustrera och introducera ett reportage om en idrottslärare som slutar efter nära 40 års tjänst. det kommer i morgondagens Corren. Läraren heter Per, men kallas för Pelle. 
Var jobbar han? I morgon gör han sista dan, har en lektion matte. Och snart kommer han på bild även i den här bloggen.

Dagens östgötabilder

 Bild: Jörgen Auer
Hämtar jag från färd till Brokind. De här ganska oansenliga är från bron vid Bjärka Säby. En ögonblicksbild över en del av Stångån, således.
Bild: Jörgen Auer
Och det här är ett parti vid Brokinds sluss och man skymtar delar av Brokinds slott med ekonomibyggnader. Och slussvaktarbostaden.

För 25 år sen

Ur Corren 21 november 1987
Den här dan för 25 år sen var en söndag, Corren kom inte ut. I stället för att sitta och läsa tidning kanske du var på den här auktionen i Rycklösa? Du som var alldeles för ung då kan ju läsa den nu i stället och drömma om att den kanske äger rum nu på söndag.