måndag 30 november 2020
Har myrorna somnat än?
Så fint här är, sa Birger jarl
lördag 28 november 2020
I Västra Hargs lövskogar
fredag 27 november 2020
En dag i frost och sol
torsdag 26 november 2020
Backar i Mantorp?
onsdag 25 november 2020
Vad stod det i Corren?
tisdag 24 november 2020
Dagbok med Siri och IFK
Hej. Kom på att det var fruktansvärt länge sedan som jag namnspottade. Trainspotting du vet, fast med namn på människor. I dag har jag till exempel träffat en Marie, jag hälsar därför till henne lite extra.
Mer? Tja, jag har på teve sett Magdalena Eriksson vinna Diamantbollen på fotbollsgalan som årets bästa damspelare och Zlatan Ibrahimovic vinna Guldbollen som bäste herrspelare för tolfte gången. Stort.
Mer? Ja, jag såg Kristofer Olsson, Viktor Claesson, Marcus Berg spela med sitt Krasnodar i Champions League mot Sevilla, 1-2.
Ännu mer? Hm. Ja, i dessa pandemitider händer inte så mycket. Jag träffar liksom inte så många. Men jag åkte till Kisa. Och till Bäckhult vid Drögen. På tillbakavägen mot Mantorp såg jag tre rådjur mellan Kisa och Ulrika. Hemma löste jag tre korsord och tre sudoku, åt bara soppa som lunch/middag eftersom jag drog ut en tand i går och inte vill fördröja läkningen i munnen. I morse blev det filmjölk till frukost. Fikat har jag också gjort. Egentligen var det allt. Nej, jag läste också två kapitel i Siri Gustafssons bok "När sommarvinden leker". Jag känner inte Siri, men hennes syster Johanna och ännu mer pappa Torbjörn känner jag. Torbjörn, Presleydenten, jobbade ju på Corren i många år. Siri har gett ut två Feelgoodböcker, även "Minnet av din kärlek" är hennes verk.
I övrigt: postlådan var tom i dag och jag såg hur postbilen bara åkte förbi. Är jag bortglömd? Nej, det hoppas jag inte, men det är tisdag och tisdagar brukar vara postlösa för mig. Inte ens räkningar hittar hem till mig då.
Ytterligare? Hans-Jörgen ringde. Först sms-ade han. Jag messade tillbaka. Han svarade. Jag svarade. Så där höll vi på en kvart. Är man kompisar sedan 10-årsåldern så är man. Till slut tröttande han på att messa, och ringde i stället. Tjena. Läget? Covid, ekonomi, jul, IFK (Norrköping) diskuterades. Peter Hunt, IFK-ordförande och före detta lagkompis i division VI med mig, nämndes vid namn, hej Peter! Så också HJ:s hustru Eijvon, och syster Anita i Oslo och jag nämnde mina barn, Hej, alla! En annan kompis, Nille, nämndes också. Hej, Nille!
Ytterligare mer? Det knackade på dörren, en kille ville sälja alarm, det fick han inte. Inte hos mig i alla fall.
Till sist: forskade lite kring svenske kungen Karl XV i tron att jag skulle hitta bevis för hans inblandning i en graviditet och barnafödelse 1855. Fann det inte, Maria.
Ännu senare: tar jag ett glas vatten.
måndag 23 november 2020
Mer starka svenska män
För en vecka sedan skrev jag om tyngdlyftaren och kraftkarlen Anton "Java" Gustafson som var med och drog Sverige till bronsmedalj i dragkampslaget vid Extraspelen i Aten 1906. Jag noterade då att det längst ned i lexikontexten om honom stod att han representerade Stockholmsklubben IK Atle. Den lilla klubben hade faktiskt ytterligare en med i det där svenska dragkampslaget, nämligen en Carl Gustaf Gunnar Svensson, född 1879-08-08 i Stockholm och död 1956-10-28 i Sundbyberg.
Och den mannen, mer känd som Calle Sven, var en legendarisk kraftkarl som under sin levnad var med om en hel del märkliga ting och händelser och som skrev en bok om sitt liv, året efter hans död utkom 1957 "Minnen från ring och arena".
På sok,riksarkivet.se kan man se en utomordentlig redogörelse för den starke stockholmarens liv. Där står bland annat om hur den unge Calle en gång klättrade nedför hela Katarinahissens järnskelett från Mosebacke ner till Stadsgården och nedkommen greps av polis. Han var naturligt stark, Calle, även om han inte var stor till växten, och under en period uppträdde han på cirkus, bland annat i Ryssland!
Bland alla hans uppträdanden är det ett som sticker ut lite extra. Eller mycket extra. 1902 brottades han nämligen mot en 600 kilo tung björn i Stockholm. Björnen klädd i skinnvantar och munkorg och Calle i skinntröja. Under matchen slets dock såväl skinnvantarna och skinntröjan sönder och Calle fick ordentliga rivsår på ryggen. Som tur var fanns djurskötare intill som kunde få stopp på björnen.
1906 var han alltså med till Aten och Extraspelen där. Kom hem med en bronsmedalj i dragkamp och en fjärdeplats i tyngdlyftning. Den senare placeringen hade nog kunnat bli bättre om man haft samma viktklassindelning som i dag, men då tävlade alla i samma klass. Så Calle med sina 70 kilo fick tävla mot dem som vägde över 100.
Under 1910-talet gick Calle Sven ett flertal boxningsmatcher, ryktbarast i efterhand är nog matchen mot dansken Carl Pedersen, men mest för att dansken senare blev sångare och filmskådespelare under namnet Carl Brisson, bland annat spelade denne i två filmer regisserade av Alfred Hitchcock!
Efter idrottskarriären öppnade han butik i Stockholm. Bland annat sålde han böcker, musik och "gummi" (kondomer). Calle gjorde också reklam för hälsovatten.
Källa: Carl Gustaf Gunnar Svensson, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/34915, Svenskt biografiskt lexikon (art av Mats Hellspong).
På Wikipedia står om Calle Svens amerikaresa 1904-1905. Over there fick han jobb som tränare i Swedish American Club i Brooklyn, New York och han ställde upp i en så kallad världsmästartävling i Madison Square Garden. Han slutade tvåa, efter en annan svensk: August Johnson.
Källa: Wikipedia har hämtat sina uppgifter från Olle Backmans bok Cirkusatleter och kraftekvilibrister.
Kraftkarlen August Wilhelm Johnson verkar ingen ha riktig koll på. När och var han föddes är oklart. Dock kallades han för "The Lion of Scandinavia" och var verksam som kraftkarl kring sekelskiftet 1900. Redan 1895 var han med i en världsmästargala i Madison Square Garden där det var såväl boxning som styrkeuppvisningar, Johnson höll en tid världsrekordet i en eller två av dåtidens något för oss annorlunda grenar.
1896 mötte han dåtidens starkaste man - världens starkaste man - kanadensaren Louis Cyr och denne vann alla moment i tävlingen, men berömde svensken efteråt som den starkaste motståndare han någonsin mött. Johnson lär ha sagt ungefär så här (fritt översatt) om Louis Cyr: "Jag kan lyfta mer än alla andra män i världen, men det är omöjligt för någon man att lyfta mer än den där elefanten."
Källa: Uppgifterna om August Wilhelm Johnson har jag sett på The History of Physical Culture (HOPC), samt hos bloggaren David Gentle i Vancouver, davidgentle.com