lördag 31 oktober 2015

Grattis, härliga IFK

 Bild via TV4
Emir Kujovic och Alhaji Kamara skriker ut sin guldglädje framför lagkompisarna i IFK Norrköping efter segern 2-0 borta mot Malmö.
Bild via TV4
Det firades och jublades rejält på Swedbank Arena i Malmö efter segern och det kommer att firas i Norrköping när laget kommer hem i kväll. Tyska torget vid Rådhuset blir mottagningsplats. Härlig och välförtjänt framgång för IFK efter en strålande säsong. Föreningen vinner därmed sitt 13:e SM-guld: 1943, 1945, 1946, 1947, 1948, 1952, 1956, 1957, 1960, 1962, 1963, 1989 och nu 2015.
Grattis IFK Norrköping från en gammal pojklagsspelare och supporter som nu spelar Härliga IFK och tar en bira.

fredag 30 oktober 2015

Olik dag, men lika kväll

Bild: Jörgen Auer
Dagen har gått dit dagar går. Över i kväll som blir till natt. Hur var dagen? Tja, olik. Din dag var inte likadan som min; alltså olikt. Min var händelselös, vilket ju får sägas vara olikt. Om man undantar ett besök på Mantorps vårdcentral, vill säga. Även om det också är olikt mot vad jag brukar ha för mig.
Vad gjorde jag där? Jo, fick ett märke på vänstra underbenet bortskuret. Man vet aldrig, det kan vara säkrare att ta bort det än att ha det kvar och det sen övergår i något annat. Vi får se. Nu är jag i alla fall sydd (nio stygn) och ska inte anstränga benet och såret.
Eter det besöket höll jag mig lugn. Ingen löpning, ingen promenad, ingenting. Däremot fick vi besök av Martin, Frida och William. Olikt. Kul. Vi fikade och åt.
Bilden? Inte från i dag, men från veckan. Tagen i Sya. Nu tittar vi på Idol. Vilket inte är olikt.

torsdag 29 oktober 2015

Lika vackert varje gång

 Bild: Jörgen Auer
Stora Ämtefall, Ulrika, brukar då och då ligga så här vilsamt och spegla sig i Ämtefallsjön. Precis som i dag, denna sköna höstdag. Det var bara att stanna bilen, bocka och tacka, vem vet jag inte riktigt, men någon. Mig själv, kanske. Det var ju jag som såg det. Och som fotade. För vilken gång i ordningen just här vet jag inte och det spelar ingen roll för det är lika vackert varje gång.
Bild: Jörgen Auer
En gång till fick jag stanna på hemvägen från Bäckhult. Då var jag nästan hemma. Nära avtagsvägen till Gammalkil tog jag den här himmelska bilden. Jag tror att den visar att vädret i morgon blir ungefär som i dag, dvs att på våra breddgrader blir det riktigt skapligt.
Sett nåt mer i dag, då? Jo, hästar. Bor man i Mantorp är ju chanserna till att se såna mer än goda.
Dagens hästar fick mig att stanna eftersom de var på väg över bilvägen med sina kuskar (travhästar, just det) för att springa på träningsbanan.
Bild: Jörgen Auer
Lugnt och värdigt, nästan majestätiskt skrittade de över vägen. Viby kyrka och jag tittade på.
Bild: Jörgen Auer
Bild: Jörgen Auer
Och i Bäckhult hade hösten kommit ett litet stycke längre än senast.

Nyblaeus på Ryktbart

Bild: Jörgen Auer
Det här är Gustaf Nyblaeus. Det är han som bor på Rakered Rusthåll utanför Vikingstad. Och det är han som är ordförande i Östergötlands ridsportförbund. Likaså är det han som jag skrivit om till dagens Ryktbart i Corren. En text man även kan läsa på här. På bilden tar han  ut sina hästar Tjibus och Diktat i hagen.

onsdag 28 oktober 2015

Gjort i dag, då?

Bild: Jörgen Auer
Vad är nu detta? Jo, en stänkhuva. Eller rättare sagt: mönster till en stänkhuva.
Jaha, kanske du säger. Och det gjorde jag också när jag var på reportage i dag till Correns familjesida. Förklaringen kommer så småningom - i Corren och här - och har lite finsk touch.

Kommer på Ryktbart

Bild: Jörgen Auer
I veckans Ryktbart, Correns ridsportreportage, har jag besökt Rakered Rusthåll utanför Vikingstad. Det kommer i morgon. Där bor bland andra tvenne hästar, en 25-åring och en 17-åring. Och en ordförande som gillar tennis, golf och friidrott.

Lite mera om Mera Linköping

 Bild: Jörgen Auer
I senaste numret av Mera Linköping hade jag ett flertal artiklar med. Bland annat en där jag besökte Klara Milton och Café Berget för att titta på utsikten. Klara var glad över besöket (vi möttes senast 2005 när Jeppe Gustavsson och jag cyklade Östergötland runt på cykel och då stannade till och jobbade! och åt mat hos Klara som på den tiden drev Fröken Jennys i Berg).
 Bild: Jörgen Auer
Ett besök hos Mahrs cementgjuteri hann jag också med till Mera. Där har man en beställning från Linköpings kommun på 15 stycken såna här lejon i betong. Lejon som väger omkring 800 kilo styck och som ska användas till såväl trafikavstängningar som utsmyckning. Bilden togs hos Mahrs i Hackefors.
 Bild: Jörgen Auer
Även skådespelaren och ståuppkomikern Ben Kersley skrev jag om. Ben som roar östgötar sedan flera år och som i februari drar igång Comedy Festival i Linköping. En festival han hoppas kunna utveckla samt även flytta till Stockholm. Bilden tog jag uppe på Correns takterrass.
Bild: Jörgen Auer
Så var det restaurang Rendez-Vous i Linköping som fått pris på Vegomässan nyligen för sin satsning på utökad meny för veganer. Vally Seyedali var glad över utmärkelsen. Det blev en sida i Mera. 
I dag blir det för övrigt lunch på Café Berget.
I eftermiddags fick jag frågan: Var ligger den där restaurang Rendez-Vous som du skrev om?
Den ligger vid Stora torget. Vid Bokhållaregatan. Se här:
Bild: Jörgen Auer

tisdag 27 oktober 2015

Nån som vill kuttra?

Bild: Jörgen Auer
Jäklar så bra vi har det här uppe och så bra man ser. Långt också. Men titta inte åt höger för det står en gubbe med kamera där nere. Jag tror det är den där som brukar gå förbi här ibland. Han, Auer. Nån som känner för att kuttra en stund? Ingen?
Nänä, vänta tills han gått ja.

Måndagsvandring i Linköping

 Bild: Jörgen Auer
Min bästa Linköpingsbild för i dag? Kanske. Smaken är delad. Det är gatunamnet också: Hertig Karlsgatan.
 Bild: Jörgen Auer
Omdaningen av Industrigatan och Övre Vasastaden fortsätter. Och ser man på. Där är ju de där skorstenarna igen. Bara sedda ur en annan vinkel.
 Bild: Jörgen Auer
Det här är från byggandet just vid Industrigatan. Mellan den och Sveavägen.
 Bild: Jörgen Auer
Det pågår en omdaning av Kungsgatan också. Den ska få ny asfalt. Men först måste man ta bort den gamla. Det är därför det ryker så här.
 Bild: Jörgen Auer
Konsistoriegatan är en fin gata.
 Bild: Jörgen Auer
Och det är väl klart att en promenad i Linköping nästan MÅSTE ha med en bild på Domkyrkan.
Bild: Jörgen Auer
När jag vandrat färdigt var även bilen klar på Bilbörsens verkstad.

söndag 25 oktober 2015

Bilder från trädens tid

 Bild: Jörgen Auer
Vi lever i trädens tid. Och lövens.
 Bild: Jörgen Auer
Men somliga träd har inga löv alls kvar.
 Bild: Jörgen Auer
Andra har i överflöd.
Bild: Jörgen Auer
Löven verkar ha svårt att bestämma sig. Gult eller rött? Kvar eller inte?
 Bild: Jörgen Auer
Och de målar landskapsbilder som aldrig förr.
Bild: Jörgen Auer
Fast ibland får de hjälp på traven.

lördag 24 oktober 2015

På besök i Norrköping

 Bild: Jörgen Auer
Dagens bild? Ja, varför inte. Tagen i stadsdelen Smedby i Norrköping på en promenad med dottern Pernilla och barnbarnet Stina Boel. Varför var vi i Smedby? För att där bor den lillas morfars mor.
Bild: Jörgen Auer
Skotthål? Nej, visserligen är bilden tagen i Norrköping och i Hageby, men det här är gardiner på en en restaurang i Hageby centrum - det som lär heta Mirum galleria. Och för resten skjuts det lika mycket i Linköping. Varför? Vad håller de på med?
När de kan sätta sig till bords och äta gott i stället.

Storfrämmande i Bäckhult

 Bild: Jörgen Auer
Storfrämmande i kindaskogarna och Bäckhult. Jo, men visst. Det är ju nästan bara när det är avverkning som det har varit så stora bilar på besök. Eller husbygge. Och det här besöket kan väl sägas höra till de senare. Till Bengt och Britt skulle de i alla fall, killarna från
Bild: Jörgen Auer
Finspångs brunnsborrning (http://www.fbb.se/fbb-borrning/) som ska borra efter grundvatten. Kanske bäst att hålla sig därifrån några dagar eftersom det lär bli ett jävla liv när de sätter igång. 104 decibel står det på kompressorn.

torsdag 22 oktober 2015

Fönster med utsikt

 Bild: Jörgen Auer
I dag har jag varit i det här fönstret i Linköping och har haft den här utsikten. Det var för ett reportage till Correns tisdagstidning Mera.
Bild: Jörgen Auer
Dessutom hade jag även den här utsikten (även om verklighetens domkyrka inte var lika ljus. Och kvinnan på bilden långt ifrån så här mörk. Men så kan det bli när man inte är någon kameratekniker. Reportaget kommer på tisdag då även minst ytterligare två artiklar med bildinslag är tillverkade av just mig. Visst är jag pensionär numera, men det hindrar mig inte från att jobba.

onsdag 21 oktober 2015

Kors i taket, Johnny!

 Bild: Jörgen Auer
Det är sällan man ser det, men desto oftare hör man det: kors i taket. Och kors i taket var precis vad Correns Johnny Gustavsson gjorde i dag sedan han redan klarat av ett jobb som Åke Karlsson , t v, ville att han skulle sticka ut på. Peter Jigerström var liksom jag åsyna vittne.
 Bild: Jörgen Auer
Här var det visst också kors i taket. Solkors. Det får bli min bästa bild i Linköping i dag, tagen vid lunchtid på Tornby. Inget särskilt med den, men ändå min bästa. Då förstår ni. Sned är den också. Det får den vara för jag har inget bildredigeringsprogram hemma. En bild är det i alla fall. Eller?
Bild: Jörgen Auer
Inget kors i taket, men kanske kross eftersom jag hälsade på hos Mahrs cementgjuteri som hastigast på förmiddagen. Ett argt lejon stirrade. Det var i Hackefors när jag gjorde jobb åt Mera Linköping. Sen tog jag lunch. En god och trevlig sådan.
Kors i taket! Är det här inlägget redan slut?

tisdag 20 oktober 2015

En helg och mer om Riddersvik

 Bild: Jörgen Auer
 Måste bara återknyta till helgens sköna vistelse vid Mälaren och ett 80-årskalas på Riddersviks gård. För det första var festen när Ingvar Falk från Hässelby strand firade sina 80 år väldigt lyckad.
 Bild: Jörgen Auer
För det andra var vistelsen på Riddersvik, där vi övernattade, också en succé. Bra boende i stora rum. Och vilken frukost!
 
 Bild: Jörgen Auer
Och söndagsmorgonens promenad var en verkligt trevlig bekantskap.
Bild: Jörgen Auer
Men Riddersvik? Var hör det hemma i historien? Jo, om det berättar en informationstavla väster om gården, intill koloniträdgårdarna. Herrgården uppfördes 1762 av en Elias von Langenberg, källarmästare på kungliga slottet. Efter hans död 1790 hade gården ett 20-tal ägare innan Stockholms stad köpte den 1885. I dag drivs Riddersvik som ligger i Hässelby villastad som en konferensgård, fortfarande ägd av Stockholms stad, men verksamheten drivs avRobert och Kristin Österdahl.
Om gården lär författaren Carl Jonas Love Almqvist år 1820 ha skrivit i ett brev till en vän: "Jag mår så väl på detta täcka Ställe. Jag just längtar att mina goda vänner skulle få se det."
Almqvist arbetade en tid som informatör på gården, så han hade naturligtvis sett de sköna omgivningarna. På delar av dem lär för övrigt kunglig jakt ha förekommit under många år. Sålunda sägs drottning Kristina (1626-1689) vara en av dem som jagat här. Det sägs också att några av hennes hästar lär vara begravda ungefär 800 meter från gården, vid Tempeludden. Men det står inte på informationsskyltarna, så kanske ska man ta den uppgiften med en viss skepsis.
På delar av den gamla åkermarken finns i alla fall Stockholms stads trädskola och varje år säljs cirka 1 200 träd och 1 500 buskar.
Varje år hålls nu för tiden en julmarknad på Riddersvik liksom även en rad kulturaktiviteter. Om söndagarna kan man komma hit och fika i Trädgårdsstugan eller bara promenera omkring i parker och längs sköna promenadvägar utmed Mälarens vatten vid Lövstafjärden. 
Bild: Jörgen Auer
Den här bilden är inte tagen från Riddersvik, utan någon kilometer därifrån i Hässelby strand. Visst är väl det en fin utsikt över Mälaren? Liksom en bra avslutning på det här inlägget.

måndag 19 oktober 2015

Ryttarminnen från 1990

 Ursprungsbild: Jonas Lindkvist
Nu är det dags att visa den här bilden från sommaren 1990, införd i Corren 21 juli
 Ursprungsbild: Joans Lindkvist
liksom även den denna. Båda med mig på hästen Baylis, bilder tagna på ett weekendläger på Öknehult utanför Kisa, hos den legendariske östgötske häst- och ryttarutbildaren Hasse Hansson.
 Bild: Jörgen Auer
Bilderna dök upp på nytt i samband med att correns störste linslus skulle avtackas i augusti och jag fick den här tavlan (plus två till).
Bild ur Corren 1990
Och så här såg tidningssidan ut 21 juli 1990, som gjordes i samband med att det stundade ett ryttar-VM i Stockholm senare den sommaren och Corren tyckte att vi skulle besöka ett ridläger med ett riktigt blåbär på hästryggen. Så blev det. En fredag-lördag-söndag var jag på Öknehult tillsammans med 19 andra (vi var två killar och 18 tjejer).
Jag var senare på det där VM:et som reporter och skrev bland annat om distansritt där amerikanskan Becky Hart tog guld. Min huvudsakliga uppgift var att skriva krönikor om livet under VM lite utanför tävlingarna. Sålunda skrev jag bland annat om den delvis avstängda Valhallavägen (där försäljningstält och mässa hölls) och vad det förde med sig för trafikanterna. Jag skrev också om vart hästbajset tog vägen och om vackra arabhästar. Och vad snopp är på en häst (en vit hudfläck på mulen). Tänk att det redan är 25 år sen. Ack ja. Och vad var det nu Becky Harts guldhäst hette? Jo, det minns jag faktiskt utan att titta i facit: Grand Sultan.

lördag 17 oktober 2015

Man hör, men lyssnar inte

Bild: Jörgen Auer
Somliga morgnar har man svårt att kliva upp. Tröttheten tar överhanden. Någon talar till en, och man hör, men liksom ändå inte. För man lyssnar inte. Mmm, tänker man och fortsätter halvsova. 
En sådan dag är det i dag.
 

fredag 16 oktober 2015

Uti oktober månad

 Bild: Jörgen Auer
 
I vinteräpplenas tid
 uti oktober månad
 
 Bild: Jörgen Auer
 
lever gult med grönt bredvid
under en himmel blånad
 
 Bild: Jörgen Auer
 
 somt klär i rödare svid
men även den är lånad
 
ty snart tar vår vinter vid
november är nästa månad
 
Jörgen Auer oktober 2015