Ur Corren 27 september 1933
Hur gick det i den där gamla fotbollsmatchen som du skrev om på bloggen, frågade någon i dag. Och då tog jag förstås reda på det. Resultatet står i en i dag 85 år gammal artikel i Corren. Seminariet och Läroverket spelade oavgjort 3-3 och det krävs ett omspel om vandringspriset.
Ur Corren 27 september 1933
I samma tidning hittar jag de här raderna från och om de gamlas dag i Strå. Margit Nilsson och Robert Svensson sjöng, står det. Prosten Törner välkomsthälsade och komminister J. Elander tacktalade till Strå Missionsförening. Det står också om en vespergudstjänst på kvällen och ånyo sjöng fröken Margit och herr Svensson. Pastor Carlsson från Bona predikade medan Elander skötte altartjänsten.
Jag ville veta något mer. Googlade därför på Törner och fann honom vara Claes Adrian Törner, född 1867 i Fagerhults socken i Kalmar län och död i Vadstena 1943. Törner var inte vem som helst, han reste en hel del och skrev en liten bok om Svenskt fiskarlif vid Shetland och på Nordsjön, utgiven 1910 och i en andra upplaga två år senare. Han skrev också en bok om prosten Andreas Silvius i Dala 1684-1746 med titeln: Han var från Carols tid, utgiven 1915.
I ett Porträttgalleri från Östergötland, 1937, står att han var kyrkoherde i Vadstena, kontraktsprost samt predikant vid Birgitta sjukhem och länslasarettet i Vadstena.
J. Elander googlade jag också på. I det sagda porträttgalleriet visar det sig att han hette Herman Gustav Julius Elander, född 1893 i Töllsjö, Göteborgs stift. Han blev komminister i Vadstena 1926 och i Vem är vem/Götalandsdelen utom Skåne från 1948 står det att han är kyrkoherde i Kisa och att han hade tjänstgjort en tid som vikarierande pastor i Klockrike innan han blev komminister i Vadstena samt predikant vid länslasarettet därstädes. Även Julius Elander tyckte om att skriva och skrev bland annat reseskildringar samt Vadstena marsch! Allt enligt Vem är Vem.
Han avled 1968 i Partille.
Pastor T. Carlsson, Bona, då? Vem var han?
Jo, Ernst Teodor Carlsson, född 1890 i Göteborg, prästvigd i Uppsala 1919, kyrkoherde i Björklinge 1920-1923, pastor och förstelärare vid Statens uppfostringsanstalt i Bona 1923-1935.
På Bygdeband.se hittar jag en notering om honom och hans maka Aina Elisabet Bremberg. Det står att de ägnade mycket av sin fritid åt skolans elever och var med dem och sjöng och spelade samt lät eleverna idrotta och spela teater.
På rootsweb hittar jag uppgiften om hans frånfälle, 1950 dog Teodor i Gamla Uppsala där han för övrigt står som kyrkoherde i Sveriges statskalender från 1947. Det är också i Gamla Uppsala han enligt digitalmuseum.se är med i april 1949 och mottar en minnessten vid en ceremoni för att hugfästa minnet av det gamla indelningsverket.. Han förrättar även korum.
Där ser man vad man kan hitta.