torsdag 31 mars 2011

För 50 år sen

Lite mera Los Angeles nu, men av det trevligare slaget. Sprintern Ron Brown föddes där denna dag för 50 år sen. Han deltog i OS i just Los Angeles 1984 och tog guld på 4x100 meter tillsammans med Sam Graddy, Calvin Smith, och Carl Lewis. Den senare vann fyra guld - 100 meter, 200 meter, längdhopp, och korta stafetten. Ron Brown kom för övrigt fyra i 100-metersfinalen individuellt och efter OS blev han professionell i amerikansk fotboll och spelade i LA Rams. Många USA-sprinters spelade fotboll, bland dem Bob Hayes (OS-guld på 100 i Rom 1964) som gjorde tio säsonger i Dallas Cowboys innan han avslutade med en säsong i San Francisco 49ers. En annan var Jason Jett (OS-guld på 4x100 i Söul 1988). Ytterligare en var Willie Gault som var med och satte världsrekord på 4x100 i Helsingfors-VM 1983.
Bland andra personer som precis som Ron Brown har födelsedag 31 mars finns skådespelaren Christopher Walken (1943), Ewan McGregor, skådespelare (1971), gitarristen Angus Young i AC/DC (1955).
En som gick ur tiden detta datum, 1961-03-31 var holländske poeten Seerp Anema, 85 år gammal.

Linköping nytt Los Angeles?

Corren 31 mars 2011
Nog är det bra märkligt - i tisdags skrev jag en dikt här på bloggen om hur lugnt det var i stan, Linköping tänkte jag på. Och vad händer? Jo, två gäng börjar slåss med varandra så att man tror det är Los Angeles eller så, och polisen rycker ut och måste skjuta varningsskott för att lugna bråkstakarna.
Nu vet jag inte om jag törs skriva några fler dikter. Fast om jag skriver en om hur bråkigt och farligt det är så blir det väl lugnt, kanske.

Här väntar vi våren

Bild: Jörgen Auer
Tänk vad lite vår skulle kunna göra med den här bilden. Ängsmarken i grönt och med blomster, grönskande ekar, klarblå himmel, kanske ett par kossor i brunt och vitt, och en träbro som badar i sol . Var? Solberga nära Sya.

Ett röse i min smak

Bild: Jörgen Auer
Visst är de väl fina sådana här milstenar som man ser lite varstans och som man inte får ta stenar ifrån eller flytta på enligt Kulturminneslagen.
Milstenar (eller milstolpar) kom till efter 1649 års skjuts- och gästgiveriförordning. Det stadgades i förordningen att milstolpar skulle utsättas varje hel mil på landsvägar. Från och med 1734 års gästgiveriförordning skulle stenar finnas även vid halva och fjärdedels mil. Den här milstenen finns utanför Mantorp. Efter väglagen 1891 upphörde milstenssystemet.

Solen skiner nu

Tillfälligt avbrott!
Återkommer vid 13-tiden.

onsdag 30 mars 2011

En herrgård i min smak

Bild: Jörgen Auer
Jag har alltid tyckt om Järnvägsstationen i Norrköping. Den är så elegant, som en herrgård. Och det var nog på en herrgård han tänkte, arkitekten Adolf Wilhelm Edelswärd när han ritade byggnaden som invigdes 2 juli 1866. Edelsvärd ritade en ansenlig mängd stationsbyggnader under sina 40 år vid SJ, närmare bestämt 5 725 stycken. Vid närmare eftertanke undrar jag om inte hans medhjälpare ritade åtskilliga av dem. Men han var i alla fall med och ritade Linköpings, Göteborgs, Malmös, Stockholms. Läs för övrigt vad min gode vän Lasse Södergren 2009 skrev i NT om stationshuset i Norrköping och invigningen.

Sett och hört på torget

Bild: Jörgen Auer

Christina Ydrevik och Anna-Karin Johansson befann sig på Stora torget i Linköping i dag. Om torget tyckte de en del, vilket kan läsas i Correns Stadsliv på fredag. Bild: Jörgen Auer
Torget ja, det är där den här bakdelen kan ses, eller som någon sa: jo visst, man kan sitta här och glo på ett stort arsle, också.

För 50 år sen

Ur Corren 30 mars 1961
Det här är Vasaskolans handbollslag från 1961, laget som vann GJ-cupen, skolhandbollen i Linköping efter finalseger mot Seminariet med 6-5. Kungsberget tog tredjepriset efter seger mot Tanneforsskolan.

tisdag 29 mars 2011

Ett fönster på glänt


Småstadsmentalitet -
inget konstigt med det
vem ödmjukar sig mest
såväl vardag som fest.
-
Lite fin i kanten
lite gamla tanten
- inte gärna synas
inga svärd som brynas.
-
Men på promenaden
blir oro i staden
ett fönster på glänt
har någonting hänt?
-
Vad döljs väl där inne
i boendes sinne?
Är det någon som vet
detta rums hemlighet?
-
Är det hela av vikt
eller öppnat för sikt?
Vad vill man vädra ut
är det över och slut?
-
Ett fönster på glänt
har någonting hänt?
Och ifall något skett
är det någon som sett?
-
Berätta, berätta.

Jörgen Auer 29 mars 2011


Casablanca

Bild: Jörgen Auer

Gick förbi Anderssons herrsalong på Repslagaregatan i dag. Såg den här affischen och tänkte genast - finns det bättre film? Kom till insikten att det är klart det finns, men den här från 1942 har ändå något som tilltalar. Det är Bogarts spel och nuna, det är Bergmans spel och skönhet, det är intrigen, nostalgin, och så namnet förstås: Casablanca.

Islandshästar på Ryktbart

Bild: Jörgen Auer

Ingegerd Dahlberg och islandshästen Kjarni var med på prova-på-tävling på Stenholmen för 14 dar sen. Där var också Correns ridsportsida Ryktbart och hälsade på. Om det besöket kan man läsa i onsdagens Ryktbart.

För 50 år sen

Ur Corren 29 mars 1961

Jag visste inte det, men tydligen har Corren länge tagit in bilder från internationella idrottshändelser, som fotbollsbilder från italienska ligan, särskilt om svenskar var i farten. Som i Milanoderbyt mellan Milan och Inter 26 mars 1961 där de förra med Nisse Liedholm i laget vann med 2-1. Som bilden och bildtexten säger så gjorde Bengt Lindskog mål för Inter på en stramare (straff).

Vad som inte sägs är att Milans ende svensk i denna match, legendariske Nisse Liedholm gjorde ett av målen. Bengt Lindskog från Malmö blev proffs 1956 och värvades först till Udinese från MFF (där han bara spelat en säsong efter spel i Helsingborg). Lindskog gjorde succé i Italien och såldes efter två säsonger och 28 mål till Inter för en miljon kronor. Tre år i Inter blev det (88 matcher och 30 mål) för Lindskog och 1960/61 var sista säsongen där innan han avslutade med två säsonger i Lecco. 1964 kom han hem till Malmö och spelade ett par säsonger för IFK Malmö.


Neeej, se det snöar!

Bild: Jörgen Auer
Neeej! Inte nu. Det snöar för fullt i Mantorp just nu, 08.45. Jag som tänkte sitta på Stora torget i Linköping i dag.

måndag 28 mars 2011

Mer för 50 år sen

Ur Corren 28 mars 1961

Det här är en bild från skolhandbollen 1961 och om jag är rätt ute så verkar det vara blivande hockeymålvakten i Kenty och LHC, Gunnar Svensson, som rundar Harry Wennersten under cupmatchenTannefors-Ånestad. Tre mål gjorde Gunnar i matchen som var kvartsfinal. Å andra sidan vann Tannefors med 10-8 och tog sig vidare till semifinal. Så det var nog Harry som var gladast efter matchen. Nu är det ju alls inte säkert att det är rätt Gunnar, men om du som läser det här vet - hör av dig.

För 50 år sen

Ur Corren 28 mars 1961

Den här dagen kunde Corren berätta om en märklighet i Kristbergs socken, närmare bestämt på Älgmyra gård där syskonen Secher brukade rida på tjurkalvarna. På lördagarna brukade elvaårige Ulf ta på sig cowboyhatt och rida till skolan på favoriten som kallades Kelegrisen. Och skolan var Kvarns skola, tre kilometer hemifrån. Där tjudrade han sin fyrfota vän och red sen hem igen efter skolans slut.

Hemma på gården roade sig Ulfs yngre syskon, sjuåriga tvillingarna Marie-Louise och Elisabeth, med att rida på en annan tjurkalv, Lill-Mulle. Barnens pappa berättade dock att tjurarna skulle slaktas och bli till biff om ett halvår.

Ingen farlig gubbe

Bild: Jörgen Auer
Vad glor du på, ser du inte att grinden är stängd, verkar det nästan som Nässjagubben säger när man hälsar på. Men gubben i kyrkan är inte så farlig och grinden är lätt att öppna.
Bild: Jörgen Auer
Visst ligger den fint Nässja kyrka, med Vättern helt nära och med Omberg i söder (se förra inlägget).
Bild: Jörgen Auer
I dag låg ännu isen på Vättern - nej, issörja var det nog och jag skulle i vilket fall som helst inte ge mig ut på isen. Däremot i båt, kanske. Båtsäsongen är snart här. Och skridskorna åker in i garderoben eller var man nu har dem. Men nästa vinter...Då kanske det blir åka av på Vättern.

Omberg består

Bild: Jörgen Auer
Människor kommer och går, Omberg består.
Bild: Jörgen Auer
Och här borta i västra Östergötland, i Nässja, har ju faktiskt våren kommit lite längre än i övriga länet, eller?
Bild: Jörgen Auer
De här bilderna är tagna i dag, vid halv elva-tiden under en liten östgötaresa som bar från Mantorp via Vallerstad-Skänninge-Vadstena-Nässja-Heda-Rök-Hogstad-Mjölby-Sya tillbaka till Mantorp.

Är det färdigsnöat nu?

Bild: Jörgen Auer
Men nu har det väl snöat färdigt i alla fall? Kanske. Men även april brukar kunna lura fram en och annan snöflinga. Vi får se. I morse fick vi se det här hemma hos oss. Det var inte kul att vakna till. Snön, tänker jag på, alltså.

söndag 27 mars 2011

Köp en lila hink

Bild: Jörgen Auer
Nu är det bara ett par dar kvar innan Växthuset vid Mobilia Mantorp slår igen för gott efter nära 40 år på platsen. Tyvärr. 1 april går det inte längre att handla.

God mat i god miljö

Bild: Jörgen Auer
Dagens middag avnjöts på Wärdshuset Gamla Linköping. Dock åt vi inte i Barkmanska gården (den röda 1700-talsbyggnaden) utan i den högra, Apotekaregården. Lustigt nog låg Barkmanska gården ursprungligen på Apotekaregatan 17.
Apotekaregården heter också Hallbergska gården och låg tidigare i
hörnet Apotekaregatan- Storgatan. I huset fanns i mer än 150 år apoteket Vasen.
Vad vi åt? Strömming respektive raggmunk, gott.

Några mål i dag

Bild: Jörgen Auer
Måååål! Visst blev det. Två stycken såg jag på fem minuter när Mantorps pojkar, var det 98, 99, eller 00?) tog emot Mjölby Södras dito på konstgräset i Klämmestorp. Målen jag såg gjorde Södra. Målskytten här är den vite längst bort i bild. Men lagkompisarna blev lika glada, de.
Bild: Jörgen Auer
Och på planen bredvid var det Tranås FF:s flickor 99 som blev så här glada efter ett straffmål mot Mantorp.
Bild: Jörgen Auer
Och så här fint placerades straffen.
Fotbollen rullar på, våren är här.

För 50 år sen

27 mars 1961 genomfördes en demonstration av nio svarta studenter från Tougaloo College som fick stor betydelse för Mississippis historia. De nio gick in i huvudbyggnaden på biblioteket i Jackson som var avsett för bara vita, och satte sig att läsa.
The Tougaloo Nine — fyra kvinnor och fem män , arresterades och anklagades för att ha stört freden. Deras fängslande ledde till andra demonstrationer och Myrlie Evers, amerikansk aktivist och författare, har om Tougaloo Nine sagt: "The change of tide in Mississippi began with the Tougaloo Nine and the library sit-in."

lördag 26 mars 2011

Norrköpingsbilder, 3

Bild: Jörgen Auer
Som sagt - i Norrköping vill jag fota mera. Testa vinklar och vrår. Det här huset står på Drottninggatan, bakom skymtar Stadstornet, uppfört som klocktorn till S:t Olai Kyrka 1750.
Bild: Jörgen Auer
Det här är korsningen S:t Persgatan-Hörngatan.
Bild: Jörgen Auer
Och det här är förstås så vanlig bild att jag nästan skäms att lägga in den, men eftersom jag aldrig fotat konstverket Spiral åtbörd tidigare utanför konstmuseet, så...
Bild: Jörgen Auer
Hageby centrum och en spegling.

Norrköpingsbilder, 2

Bild: Jörgen Auer
Gick en snabbtur genom det fantastiska kvarteret Knäppingsborg idag.
Bild: Jörgen Auer
Och visst var det kylslaget, men åsynen av de vackra husen och himmel blå värmde.
Bild: Jörgen Auer
Jag älskar att fota i Norrköping och måste snart dit igen på fotosafari. Någon som vill följa med på en heldag? Med fika och restaurangbesök under dagen, förstås. Snart.

Norrköpingsbilder, 1

Bild: Jörgen Auer
Följde Motala ström till Norrköping i dag. Tog tåget. Det här är vyn kilometern före Kimstad.
Bild: Jörgen Auer
Och det här är från Strömparken i Norrköping. Där framme skymtar Bergsbron och konserthuset De Geerhallen.
Bild: Jörgen Auer
Jag andades lugn och ro vid vattnet och fick sällskap av en invandrande man som sa att han fastnade för Norrköping direkt när han första gången kom till stan efter att ha suttit två månader i häkte i Malmö. Är Norrköping en gammal stad, frågade han och jag fick berätta så mycket jag kunde. Då och då nickade han och sa att Sverige är vackert nästan överallt, både sommar och vinter.

För 50 år sen

Ur Corren 25 mars 1961
26 mars 1961 var en söndag - Corren kom inte ut - men dagen före fanns ett stort reportage om världens bästa kvinnliga gångare under 50-talet, Mary Nilsson, IFK Linköping. Så här såg hon ut när hon var ute och tränade 1961, Magnus Johnson var fotograf.

fredag 25 mars 2011

Mer för 50 år sen

Ur Corren 25 mars 1961
Jag blev så uppspelt av det där med saffran så jag tar ett inlägg till när jag ändå är i gång. De här killarna från Kungsbergsskolan vann Linköpings skolishockey 1961. Okända hockeystorheter för mig, men det finns säkert någon som känner igen någon av dem, eller allihop.

För 50 år sen

Ur Corren 25 mars 1961
Den här ovanliga och sanna historien rapporterades den här dagen i svenska tidningar för 50 år sen. En 20-årig tjej från Visby avled efter att ha drabbats av saffransförgiftning! Hon hade intagit en halv påse för att försöka framkalla abort.
Kan det verkligen stämma att man kan dö av saffran?
Så här svarar man på 118 100:
"Saffran förgiftar kroppen mycket allvarligt om det intas i större mängder, en tesked saffran skulle göra dig så sjuk att ett akut sjukhusbesök är ett måste! Saffran i bröd utspäds så mycket att det inte utgör någon fara."
Enligt She Net är 10-20 gram torkad saffranskrydda en dödlig dos, men även mindre kan döda. 1,5 gram om dagen sägs dock vara helt ofarligt även för gravida. Frågan är: hur mycket var en halv påse som 20-åringen sägs ha ätit? Dagens påsar är ju bara på 0,5 gram. 60-talets saffranspåsar måste ha innehållit större mängd.

Mer nytt i Linköping

Bild: Jörgen Auer
Så har ännu en butik sett dagens ljus i Linköping. Det är accessoirbutiken Accessorize som öppnat på gågatan Tanneforsgatan invid Stil. Bild: Jörgen Auer
Att döma av kundtillströmningen på fredagen var det ett välkommet etablerande i stan. Accessorize ingår i den engelska koncernen Monsson plc och startades 1984 i Covent Garden, London av Peter Simon. Företaget har över 400 butiker i Storbritannien och ytterligare 571 butiker i 53 länder. I Sverige finns, med reservation för antalet, åtta butiker men fler öppnas under 2011.

För 50 år sen

Ur Corren 25 mars 1961

torsdag 24 mars 2011

Bloggkoll

Det här inlägget är bara till för att jag måste kolla att grejerna fungerar.

Fredagens Cnorren

En titt i backspegeln

Utslagningen inom idrotten är förskräcklig. Man mår inte riktigt bra av att höra talas om sånt.
Inte nog med att LHC är utslaget ur SM-slutspelet, det är Linköpings VC också. Och LFC är utslaget ur Champions league. Nu fattas bara att Linköpings IBK slås ut ur SM-slutspelet i innebandy. Är det någon som vill Linköping illa? Jaa, alla från Norrköping, hörde jag på tåget.

Det där är lögn. Jag är född och uppvuxen i Norrköping och har aldrig velat Linköping illa.
Eller, inte så mycket i alla fall. Men det har funnits en tidsepok i livet när jag liksom bara kunde se så långt som jag kunde sparka en fotboll (och det var inte särskilt långt hävdade mina belackare). Men jag var ett stort, litet fan av IFK Norrköping och då var inte Linköping mycket värt. Ingen annan ort i Östergötland heller, för den delen. Jo, möjligen Gryt.
En sommar i Gryt var jag elva år och sprang fem kilometer på 19,42. Det glömmer jag aldrig. Inte brorsan heller, för jag slog honom med en sekund sedan jag låtsats snubbla i spurten, innan jag forsade förbi i en hastighet så stor att tallskogen applåderade. En så stolt elvaåring hade vår spegel aldrig tidigare sett. Tyvärr var den av dålig kvalitet och sprack när jag spelade tennis mot den. Den var för resten från Linköping och gick därför under namnet Linköpingsspegeln innan den blev utslagen.
Det var då - i dag har jag åter en spegel köpt i Linköping. En som jag kan titta i och ärligt säga: jag önskar alla östgötska idrottsföreningar allt gott.

I väntan på...

Bild: Jörgen Auer
På Östergötlands museum i Linköping pågår en utställning om fiske gjord av tre gymnasieelever i årskurs 3 på Katedralskolan. Esox lucius är latin och betyder gädda.

Torsdagspromenad

Bild: Jörgen Auer
På torsdagspromenad i ett soligt Linköping. Men om man är en flytande svan vad heter promenad då? Promeflyt? Promeglid?
Bild: Jörgen Auer
Och det här det är ju restaurangen Stångs magasin. En högt rankad restaurang, vilken står att läsa i fredagens Corren.
Bild: Jörgen Auer
Om Platensgatan är så högt rankad vet jag inte, men det är i alla fall en gata i centrala stan, med Centralpalatset som bakgrund.
Bild: Jörgen Auer
Och det här, ja det är ju Correns parkering mot Kungsgatan. Fast spegelvänd, för bilden är tagen i ett fönster i "Skatteskrapan".



För 50 år sen

Ur Corren 24 mars 1961
Det är bara att läsa - på den tiden var man glad i Linköping fastän man förlorade DM-finalen i handboll mot Norrköping. Men man anade förstås den ljusnande framtiden med de duktiga juniorspelarna.

onsdag 23 mars 2011

Det står en björk och väntar

Bild: Jörgen Auer
Det står en björk och väntar. Den väntar på natten. Men också på gryningen, morgondagen och nästa vecka, och på våren. Den längtar sol och värme, och på att saven ska stiga inuti den knotiga, knottriga, och strimmiga stammen. Den längtar lövsprickning.
Och vem gör inte det?