lördag 29 februari 2020

Mellanakternas Mellokväll

Bild från SvT
Vilken Mellokväll det blev i Andra chansen. Och då menar jag inte tävlingslåtarna. Nej, nej, nej, utan mellanakterna. Med massor av nostalgi och snuttar av tidigare låtar och originalartister på besök: inte minst Tomas Ledin och Björn Skifs. 

Bild från Svt
Hur ska finalen nästa lördag kunna toppa det här? Enligt mig kan det bara göras genom att upprepa kvällens mellanakter men låta låtarna bli dubbelt så långa. 
Äntligen bjöds vi också på lite humor när Björn Gustafsson visade hur bra självförtroende han fått (inte) genom terapi sedan sist han var med i festivalen. 

fredag 28 februari 2020

Snö finns för barnens skull

 Bild: Jörgen Auer
Härligt med is och snö? Jo, ibland. Men inte just när man är lite sent ute och måste köra iväg med bilen. Visst ja, skrapa rutorna också. Fan!

 Bild: Jörgen Auer
Men snö finns inte till för klimatets skull. Nej, nej, nej. Snö finns för barnens skull. Så har det varit sedan urminnes tider och så kommer det att förbli så länge det finns snö.

Bild: Jörgen Auer
Och tänk så skönt det är när man vet att molnen snart skingras och solen är på väg att bryta igenom. Eller försöker den verkligen? Nej, den är ju alltid där. Det är molnen som gör jobbet. 
"Kom nu molnformationer och molntussar, cirrusmoln och stackmoln, åskmoln och molnskyar, skingra er, skingra er, släpp vägen fri," viskar vinden. Då går jag ut. 

onsdag 26 februari 2020

Friskt och svettigt med sex

Bild: Thomas Spångberg

Måste bara visa den här bilden. Det är grannen Thomas som tagit den, vilket han gjorde förra året i Stockholm. Utanför Friskis & Svettis på Sveavägen fick han syn på den här bilen och tyckte det var en rolig kombo med striptease och träningsföretaget.
Men striptease kan vara nog så svettigt. Till och med att titta på, säger jag och erinrar mig några nattklubbsbesök för evigheter sedan. Det var i Famagusta på Cypern, och jag minns även besök i Toronto och New York. Samt Linköping.
Friskis & Svettis har jag besökt flera gånger i Linköping, nån enstaka gång i Norrköping och en gång i Uppsala. Men några stripteasedansöser lade jag inte märke till där. 
För resten är väl inte stripp egentligen det första man tänker på när man ser den här bilen, eller? Tänker man inte sex? Och det kan ju vara svettigt värre. Och uppfriskande.
Tack, Thomas.

tisdag 25 februari 2020

SNÖKAOS!

 Bild: Jörgen Auer
Var det roligt att det började snöa i dag? Nej, inte alls.

 Bild: Jörgen Auer
Blev jag förvånad? Nej, inte alls.

Bild: Jörgen Auer
Fortsätter det i morgon? Nej, inte alls. Jo, faktiskt. I alla fall om man ska tro The Wether Channel,  som säger att det blir fortsatt blött och troligen i form av snö eftersom det blir kallare. I morgon blir det ett par minusgrader och på torsdag -6, fredag -5. Ajajaj, vinter nu när jag hade vant mig vid vårvärmen (trots blåsten) och satt och solade i ett öppet fönster häromdagen.
Men närmare våren än vi är nu har vi förstås aldrig varit förut i år. Det är bara en tidsfråga tills Expressen och Aftonbladet kommer att skrika ut Värmechock och Värmekaos. Men först måste vi naturligtvis ha KÖLDCHOCK och SNÖKAOS. Blir jag förvånad då? Nej, inte alls.

måndag 24 februari 2020

När solen går ned

 Bild: Jörgen Auer
Strax utanför Linköping och Jägarvallen. Mot Vikingstad. Det börjar kvällas.

 Bild: Jörgen Auer
Stora Gålstad är svårt att urskilja i motljuset, men fint ändå.

 Bild: Jörgen Auer
Fint är det också vid Alorp, mellan Vikingstad och Sjögestad bro. Mitt i bild Sjögestad kyrka.

Bild: Jörgen Auer
400 meter längre fram, vägen går som i ett s, kyrkan har förlorat lite av kontakten med solen. Men inte med himmelen, väl?

söndag 23 februari 2020

När kommer älvorna?

Bild: Jörgen Auer
Visst blåser det kraftiga vindar ibland. Men jag tycker ibland också att de behövs för att ruska om oss lite och jag gillar till och med att promenera när vinden tar i. Motvind och piskande regn är inte fel för att sätta fart på livsandarna. Men anser man att vinden är allt för kraftig, ja då kan man söka skydd i skogen. Så gjorde jag i dag och hamnade i den här sköna stämningen. Så underbart! Jag stannade en stund och inväntade älvornas dans.

Bild: Jörgen Auer
Jag gillar också att gå där nästan ingen annan går. Som här. Här finns ingen promenadstig, men det borde göras en kan jag tycka om denna terräng nära och troligen tillhörande  Kyrkarp, mellan Veta kyrkby och Klämmestorps gård i Mantorp. Här lever ännu rester av en tidigare större bäck som vindlar fram mellan gräsbevuxna åkersidor. 

Bild: Jörgen Auer
Här susar inte bara träd i blåsten, här pågår ett ständigt susande från bilarna på näraliggande E4-an. Dag som natt, även om det nattetid ibland kan vara tyst en liten stund då och då.

Bild: Jörgen Auer
Utsikt mot Europavägen har de höghusboende skatorna i denna björk. Är det sju våningar och 15 lägenheter? Dock var ingen hemma när jag tassade förbi. Var var de? Hade de liftat med en långtradare och var på väg mot Polen, eller kanske södra Europa? Eller kommer de till sina boningar bara om kvällen för att sova?

Bild: Jörgen Auer
Den här tallen står inte på samma ställe som björken, utan 500 meter därifrån. Inne i skogen öster om Klämman Arena och Klämmestorpshallen. Den är rak och reslig.

Bild: Jörgen Auer
Men ack så spretig i topp. Ja, det är samma träd, bara från lite annan vinkel. Grenig också (men det är bättre än grinig). Och det var vid just denna tall som jag tittade inåt skogens mitt och fick syn på älvornas palats där solen lyste upp dansgolvet så att det stod härliga till.
Kan det verkligen stämma att vi går mot kallare väder nästa vecka och till och med får nederbörd i form av snö?

lördag 22 februari 2020

Är birma vackraste rasen?


Bild: Jörgen Auer
Vilka ögon! Men så tillhör de också en helig birmakatt. Den här träffade jag på i Norrköping där den var på tillfälligt besök hos en grannfamilj, tillika kattvakter. Våra ögon möttes och även om jag inte blev blixtförälskad, så tycker jag ändå att det är den vackraste katt jag har sett.

 Bild: Jörgen Auer 
Så här tycker den om att ligga hos grannarna. Alltid högt upp så att den har koll. Den somnade även här på trappsteget. Och jag hem för att läsa på om birmakatter. Var kommer de ifrån? Burma?
Både ja och nej. Enligt zooplus.se kom den till i ett franskt avelsprogram där man på 1920-talet korsade siames och perser. Birman har färg endast i ansiktet, öronen, benen och svansen. Och så har de så här häftiga blå ögon och alldeles vita sockor. Birman godkändes som egen ras 1925 i Frankrike, 1966 i Storbritannien och till Sverige kom den första birman 1968 och första svenska kullen birmakatter såg dagens ljus 1969. Birmasällskapet bildades 1976 i Örebro och ger ut tidningen Birma Aktuellt.
Enligt hillspet.se är rasen i Europa känd som Burmas heliga katt och sverak.se (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) skriver: Helig birma är en sagoomspunnen ras och legenden säger att ursprungslandet var Burma eller det vi kallar Tibet.
Även på wikipedia.org kan man läsa att rasen har sitt ursprung i Burma (Myanmar) och Frankrike och att engelska namn på rasen är Sacred Birman och Sacred Cat of Burma.

torsdag 20 februari 2020

Vem trampade i stacken?

 Bild: Jörgen Auer
Tog en naturtur i dag. Till Västra Harg igen. Lite småkallt, blött och inget djurliv att tala om direkt. Men ändå fint. Det tyckte grannen Thomas också.

 Bild: Jörgen Auer
Det här var det roligaste vi träffade på. Vems ögon är det? Skogsmulles?
Är det en myrstack som någon trampat i. Vem? Människa eller djur? Vilka svenska djur äter myror? Och om det är människoverk, varför? Är det en skogsarbetare (vi såg att man avverkat i närheten) som trampat fel? Eller tänk om det är en förrymd myrslok!

 Bild: Jörgen Auer
Skogen i motionsspåret i Västra Hargs lövskogar ligger inte långt från vägen Västra Harg-Önnebo, vilket den här bilden avslöjar lite av. Inte för att man ser vägen, men väl ett av husen, längs densamma, skymta mellan tallarna.

Bild: Jörgen Auer
Vad såg vi mera? Jo, fågeltornet vid sjön Aren, naturligtvis, men inte en fågel syntes till. Dock hörde jag ett liksom lite kluckande läte som jag inte kände igen. Nej, det var ingen kalkon, och ingen tjäder, inte heller hade vi med något att dricka. Det var i alla fall en fågel, gissar jag. Men vilken?
Dessutom såg vi den här "bron", utlagd för att skogsmaskiner, traktorer, fyrhjuling och kanske en vagn ska kunna ta sig över lite vattensjukt land.

onsdag 19 februari 2020

Där det ljusnar

Bild: Jörgen Auer
Jag vill åka bort. Vart vet jag inte, det kan kvitta. Men bort. Bort till längtans och drömmarnas land eller stad eller by, kanske hus. Där borta, där det ljusnar, dit vill jag. Dit längtar jag, dit drömmer jag. Kommer jag någonsin därhän? Nja, det är inte säkert, men med hjälp av drömmar och den längtan som bor i mitt bröst når jag på sätt och vis dit ändå.
På sätt och vis är det bättre om jag håller mig till drömmar, nöjer mig med att längta, då kostar det ju ingenting. Inte kostar det på miljön, heller.
Men nog skulle det vara roligt att se hur det ser ut där borta där det ljusnar. Men tänk om det inte är roligt? Tänk om det är trist och ointressant? Tänk om det mörknar när jag kommer dit? 

måndag 17 februari 2020

Hjärtligt och fint på Smedstad

 Bild: Jörgen Auer
Omkring 700 starter gjordes i Hjärtanshoppet, Linköpings Fältrittklubbs nationella och regionala hoppning på Smedstad Ridsportcenter i helgen. Jag bevistade endast söndagen och missade därför en massa fina hoppningar under fredag-lördag. Tyvärr missade jag då även Malin Baryard-Johnssons deltagande eftersom hon endast var med på fredagens klasser - och vann en 1,30 med Indiana före Jonas Rinné och Just Lucky.

 Bild: Jörgen Auer
Men på söndagen var jag där och fick bland annat se Optiker Almå rida felfritt, nej förlåt, det var ju Isabell Carlstedt som red så fint och felfritt på Jalapeno HH i en 1,30-klass. Någon sekund för långsamt för placering var det dock, så pappa Mikael Carlstedt blev bäst i familjen med sin elfteplats med Vesper Yard NFP. Båda tävlar för Kimstad Ryttarförening.

 Bild: Jörgen Auer
Ännu snabbare var en av Sundsmålas stoltheter, Jonas Rinné (tävlandes för Åby) på Just Lucky och jag vill bestämt hävda att det inte var enbart tur bakom ekipagets nolla och niondeplats. För den som inte har en aning om var Sundsmåla ligger så kan jag berätta att denna välskötta gård finns i Brokind.

Bild: Jörgen Auer
Men snabbaste felfria ritt i klassen stod Stall Bjärbys stolthet Matilda Pettersson för. Norrköpingstjejen som tävlar för Strömsholm visade Ca Cosé vägen till segern och passade på att vinka till mig (ja, på uppmaning, vi känner varandra). Tvåa i klassen var Åbys Anna Lagerfelt på Heaven och trea Josefine Wengelin med Carlando T (Värnamobygden). 
Det bör påpekas att Sportryttarnas Elin Andersson från Stall Hästkullen var allra snabbast i klassen med Femmelusina, men ekipaget rev förargligt sista hindret och fick trösta sig med att bli bästa fyrfelare på 18:e plats. Elin svarade annars för en väldigt fin tävling och tog på sina hela 22 starter en rad placeringar. 
Linköpings Fältrittklubb har all heder av tävlingen som sköttes i det närmaste perfekt och tävlingsledaren Lina Johansson såg mer än nöjd ut. Mycket finare bilder än jag tog Mi Ritzén, bilder som kan ses på Bilder För Livet Mi Ritzén.

söndag 16 februari 2020

Gamla Linköping igen

Bild: Jörgen Auer
I fredags var det dags igen och man kan fråga sig för vilken gång i ordningen? Som jag besökte Gamla Linköping, menar jag. Jag trivs där. Som här utanför Skolmästaregården och får med lite av Kryddbodtorget i bakgrunden. Fint.

Bild: Jörgen Auer
Såna här berättande skyltar gillar jag också.

Bild: Jörgen Auer
Så här ser huset ut från andra sidan.

Bild: Jörgen Auer
Det här är Esters växthus, och om jag förstått det rätt så är det inget flyttat växthus från det forna Linköping, men däremot byggt i 1800-talsstil med återanvänt material. 

Bild: Jörgen Auer
I växthuset drivs sommarblommor och grönsaker upp om våren för att sedan planteras ut i Gamla Linköpings trädgårdar och nu under vintertid (om vi nu kan kalla det vinter i år) får krukväxter i staden stå frostfritt. Härligt!

Bild: Jörgen Auer
För den fotointresserade finns alltid nya vinklar och vrår att upptäcka. Ja, de finns ju även för andra besökare, förstås.

Bild: Jörgen Auer
Som sagt.

Bild: Jörgen Auer
Det är bara att vända sig om, eller titta uppåt, bakåt, åt vänster, höger, snett, vint, nedåt. Och har man tur så tittar solen fram under besöket.

Bild: Jörgen Auer
Hungern stillar man kanske här, på Wärdshuset. Det gjorde i alla fall jag och njöt av en god slottsstek. Samt av de vita dukarna på borden. Genast satte jag mig lite bättre och kände mig lite högtidligt lugn. Tack för god mat!

torsdag 13 februari 2020

I motljus och nedgång

 Bild: Jörgen Auer
Som vanligt fastnade jag i motljusets garn när solen höll sig framme under torsdagen. Det här var ju också efter 17 nån gång och solen på nedgång.

 Bild: Jörgen Auer
Jag gillar när man inte ser så mycket. Kontraster och siluetter, det räcker. Enstaka träd och stolpar, kanske ett tak, en bil, en dunge, en väg.

 Bild: Jörgen Auer
Och solen förstås. Med eller utan sällskap av moln.

 Bild: Jörgen Auer
Och vägen, vilken väg är det? Ja, den här går från Vreta kloster förbi Flistad, Klockrike och Fornåsa bort till Motala.

Bild: Jörgen Auer
Flistad ja, där såg kyrkan ut så här i sena torsdagseftermiddagen. I motljus.

onsdag 12 februari 2020

Grattis, Annica Friberg

 Bild: Jörgen Auer
Grattis, säger jag till Annica Friberg som vann i min hästbildstävling, vilket betyder att hon blir tre trisslotter rikare. Hon röstade dock inte på bilden som samlade flest röster, vann gjorde nämligen bild nummer 9 (10 röster av totalt 55), med dressyrhästen Xanadoo Vena (Dottie, kallad) som slarvat bort sitt ena ben. Josefine Krönfeldt heter ryttaren, för övrigt 2019 års dressyrryttare i Östergötland. Ett extrapris delas också ut och det till i särklass yngsta röstaren, sex månader gamla Vilda från Gottlösa. Mamma Nina Lilja och pappa Mateusz Dziurla jublar nog också.


Bild: Jörgen Auer
Den bild som kom tvåa var nummer 8, den med lilla fölet Dezz af Tollstad som var i hagen med mamma Zarina Cora och fick syn på en lustig gubbe.

söndag 9 februari 2020

Trisslotter för din häströst

Nu blir det tävling igen. Med trisslotter att vinna. Nu gäller det att utse min minst dåliga hästbild under föregående år - 2019. Jag har själv valt ut 12 bilder, inte nödvändigtvis de jag själv tycker är bäst, men 12 av lite olika karaktär. Du som vill vinna röstar på en av de tolv och lämnar din röst på min mail jorgen.auer@ostmedia.se eller på Messenger (kan du mitt telefonnummer så sms-ar du). Rösta inte här på bloggens eller på Facebooks kommentarer, jag vill nämligen inte att någon annan ska se hur du röstar. 
En vinnare får tre trisslotter och jag kommer att dra en vinnare bland alla som är med och röstar. Du har tre dagar på dig. Senast på onsdag kväll kl 18 vill jag ha rösterna. Så, vilken bild får din röst?


1. Titta häråt, nu! 
Bild: Jörgen Auer
Mirca Iriz, Ghassan Al Housen och Cindy poserar i stallet på Staby.


2. Vad säger domarna?
Bild: Jörgen Auer
Johanna Rosengren och Lady får ris och ros på Hedas programridning. 


3. Jobbigt värre
 Bild: Jörgen Auer
Bea Chrawall har fullt upp och broddar på när tre hästar ska ut i hagen.


 4. Titta, hästar!
 Bild: Jörgen Auer
Men så fina hästar det står där borta. Jag stannar bilen och fotar.


5. Med mamma på visning
 Bild: Jörgen Auer
Lilla Revolver är på fölbedömning med mamma Katana. Och gör smygreklam.


6. Hoppa du, jag vägrar
 Bild: Jörgen Auer
Hit men inte längre, sa Vissbeen och stannade. Camilla Andersson fick hoppa ensam.


7. Vilket flyt!
 Bild: Jörgen Auer
Nu bär det av, Baryard, sa Cuba VA och flög ända till... Cuba, kanske.


8. Mamma, vad är det där?
 Bild: Jörgen Auer
 Dezz av Tollstad fick syn på en kamera, mamma Zarina Cora har sett kameror förr.


9. Nog hade jag fyra?
 Bild: Jörgen Auer
Josefine Krönfeldt och Dottie (Xanadoo Vena) undrar var fjärde benet är.


10. Vi tar tornet också
 Bild: Jörgen Auer
Hopptävlingar på Mantorptravets multiarena blev en succé. Men bäst är de förstås i fint väder.


11. Med seger i blick
 Bild: Jörgen Auer
Cornelia Rylén och Rasputin vann en överlägsen 1,40-hoppning på Mantorptravet.


12. En av var sort
Bild: Jörgen Auer
Madelen Johanson är unik. Rider både dressyr och islandshäst. Här med Mr Bean och Fagur.