lördag 31 juli 2010

På bröllop i Kaga

Bild: Jörgen Auer
Det var bröllop i Kaga kyrka på lördagen.
Bild: Jörgen Auer
Då vigdes söta paret Karin Peterson och Fredrik Dannsäter.
Bild: Jörgen Auer
Brudens bror Per och dennes hustru Theodóra sjöng vackert i kyrkan.
Bild: Jörgen Auer
Regnet höll sig borta, men inte risgrynen.
Bild: Jörgen Auer
Brudparet kysstes en extra gång för fotograferingens skull. Och för kärlekens.
Bild: Jörgen Auer
Sen blev det fest. Brudparet skymtade i en äldre buick. Och det gjorde ju bröllopsgästerna också.
Bild: Jörgen Auer
På trevliga Livgrenadjärmässen blev det livat, bland annat sjöngs All you need is love.
Bild: Jörgen Auer
Martin Auer, till höger, berättade sanna statisthistorier för kusinen Fredrik, och Karin ville mer än gärna höra om hur hans händer knådat Maria Montazami. Det ville brudparets mammor, Anna Peterson och Lilian Dannsäter också väldigt gärna höra.
Sen fortsatte festen natten lång. Eller näst intill. Tack för att jag fick vara med. Det var hur trevligt som helst.

För 100 år sen

Ur Corren 30 juli 1910
31 juli inföll på en söndag 1910, varför jag hämtar information om dagen från Corren dagen före. Och vad hittar jag? Jo, som vanligt är det blåbandsföreningar, skytteföreningar, och söndagsskolor som annonserat om festligheter.
Ur Corren 30 juli 1910
Linköpings Blåbandsförening höll fest vid Fridsberg och söndagsskolan i Ledberg i Appelbäcken. Och kaffet kostade 25 öre.

fredag 30 juli 2010

Ännu mer O-ringen

Bild: Jörgen Auer
Somliga tror att orienterare har det tråkigt när de sitter och väntar på att få starta eller efter att de gjort sitt lopp. Inte, då! Se här, de sitter och tittar på storbildskärm vad som händer ute på banan. I alla fall gör de så sista dan. När allt ska avgöras. De som ännu inte har startat blir inspirerade och gör sitt livs lopp. Kanske. Bild: Jörgen Auer
Det här är Jimmy Alenius. När han inte sitter så här på en orienteringstävling sysslar han med reklam- och företagsfilm på Access i Linköping. Det företaget håller till i Correnhuset.
Bild: Jörgen Auer
Och det här är Eskil Kinneberg, norsk slutsegrare i H18 elit, vilket talar för att han blir att räkna med även som senior. Inte för att han är norrman, utan för att han vann. Han tävlar för Raumar.
Bild: Jörgen Auer
Ellen Jansson från Järla IF var så trött i mål att hon hade svårt att stå och fick svårt att hålla klubbflaggan högt. Den hade hon för att hon just vunnit D20 Lång.
Bild: Jörgen Auer
Ibland är man så trött i mål att man bara faller ihop i en hög. Då ser man inte hur Rasmus Liljeqvist från Stigsökarna i Bengtsfors går i mål i fin stil.
Bild: Jörgen Auer
Tove Alexandersson från Stora Tuna är ett av Sveriges största orienteringslöften. I Örebro vann hon med över 17 minuter! Fantastiskt. Det är därför Emanuel Winblad ser så imponerad ut.
Bild: Jörgen Auer
What way did you say you went? Jonas Lundgren, Linköpings OK, och Adam Schloupek, Tjeckien, diskuterade vägval efter kampen i H18 Lång. Tjecken från Lokomotiva Trutnov slutade trea, medan svensken från Linköpings Lokomotiva kom fyra.
Bild: Jörgen Auer
Gustav Åhrén från Motala Aif ville vara med i O-ringen mest för att ha skoj vid sidan om. Men han hade rätt kul ute i skogen också. Så kul att han vann D20 Lång. Grattis!
Bild: Jörgen Auer
Hydrologen från Åby, SMHI:s Nisse Sjödin, frilansskribent åt Folkbladet, höll sig förstås framme för att gratulera Emma Bränneby som vann D13. Familjen Bränneby bor också i Åby och springer för OK Kolmården. Lika glad som Emma var storasyster Linn, juniorlandslagslöpare som inte sprang i O-ringen pga skada. Att de efter segern diskuterade kartan behöver knappt sägas. Så gör orienterare alltid.
Bild: Jörgen Auer
Vem har sagt vad som är så roligt? Linköpings OK:s Klara Ljunggren, Amanda Almén, och Malin Carlsson skrattar i alla fall.
Är det en historia? En orienteringshistoria? Finns det sådana?
"Det var två tyska orienterare och Bellman som sprang över ett fält, och då gick grisen ut." Typ.
Bild: Jörgen Auer
Slutligen - Finspångs Andrea Svensson är en jäkel på att springa. Hon låg fyra och var fem minuter efter ledaren inför jaktstarten. In i målfållan var hon först, och i segerintervjun sa hon bland annat: Jag kom ifatt redan vid ettan och sedan hade vi sällskap. Vid åttan (av tio) började Sara springa fortare och då hängde jag på.
Sen hängde hon av konkurrenten.
Och nu hänger jag av mig tävlingshetsen och inväntar Hälsingland 2011. Där ska Mohed än en gång bli centralort, precis som 2006. Året därpå, 2012, ska O-ringen avgöras i Halland med Halmstad som centralort, 2013 blir det Boden, 2014 Kristianstad, 2015 Borås.

En fantastisk man

Bild: Jörgen Auer
Det här är fantastiske Rune Haraldsson, orienterare från Nais i Norrköping, och orienteringsskribent på NT. Varför han är fantastisk? För att han är med och tävlar i O-ringen fastän han är 92 år. Visserligen är han ensam i sin klass, men ändå. En gång i tiden var han personalchef på gummifabriken Goodyear i Norrköping (nedlagd 1980).
Bild: Jörgen Auer
I presstältet, och alla orienteringstävlingar, är Rune Haraldsson en välkänd man. Det är det här som håller mig pigg, brukar han säga. Och i dag, när jag sa att jag också ville bli så pigg om jag blir 92, sa Rune: ut i skogen och spring.

Mer för 100 år sen

Ur Corren 30 juli 1910
För 100 år sen var det inte ovanligt med barnarbete. Inte ens i Östergötland.
Ur Corren 30 juli 1910



Nära avslutning

Bild: Jörgen Auer
Så här nära stan avslutas O-ringen i Örebro. Bilden från klockan 8 i morse. Fler bilder utlovas under eftermiddagen från femte och sista etappen.

Det finns en ljusning

Bild: Jörgen Auer
Ja! Visst finns det en ljusning hur mörkt det än ser ut. Men det är inte alltid så lätt att se den. Fredagens väder blir väl så där. Bilden är tagen bortåt Skeppsås till.

För 100 år sen

Ur Corren 30 juli 1910
Intressant läsning från 1910. Men man glömde en liten detalj - medellängden.



torsdag 29 juli 2010

Lite till från O-ringen

Bild: Jörgen Auer
Östergötlands bästa orienterare? Ja, Kolmårdens Anna Forsberg är bäst. Springer i D20 elit och kommer antagligen att sluta tvåa, som hon ligger inför fredagens jaktstart. Läs lite till om henne i fredagens Corren.
Bild: Jörgen Auer
Att det ska vara så svårt! Det står ju hur tydligt och klart som helst STÅ och GÅ på skylten - inte SITT och LIGG.
Bild: Jörgen Auer
Bäst i världen? Ja, schweiziska Simone Niggli-Luder är bäst. Schweiz, för resten, Simone är halvt svensk och talar utmärkt svenska. Hon tävlar ju för Ulricehamn och bor där under delar av året med maken Mathias och tvååriga dottern Malin.

Mer från O-ringen

Bild: Jörgen Auer
Eftersom jag varit på O-ringen har jag naturligtvis tagit bilder där och kan inte släppa dem. Den här tog jag i dag på en löpare från Linköpings OK. Vad han heter vet jag tyvärr inte, men hoppas att någon som läser det här hör av sig så att jag kan korrigera inlägget.
Bild: Jörgen Auer
Det här är Daniel Almgren, också Linköpings OK.
Bild: Jörgen Auer
Och det här Cristian Larsson från Köping-Kolsva. Han såg mig inte. Men han hörde speakerrösten tydligt eftersom han här stämplar för näst sista gången (för övrigt samma kontroll som Almgren nyss lämnat) och har bara en sista nerförsbacke kvar (som i översta bilden). Sen väntar målfållorna i Kägleborg utanför Fellingsbro.
Och nu återstår bara en dag på årets O-ringen.

Tack, Elisabet

Bild: Jörgen Auer
Elisabet Öström från OK Tyr i Karlstad lyste upp den fjärde och minst sagt grå etappen i O-ringen. Ja, hennes paraply, också.

Ta det lugnt

Bild: Jörgen Auer
Hualigen, vilket oväder. Det vräkte ner både här och där och så mycket att det var rent svårt att ta sig fram. Och det kommer kanske mer under dagen. Så ta det lugnt om ni måste ut på vägarna.

Bild: Jörgen Auer

Men det är vackert ändå. Om än grått som vid Hammarsundet

För 100 år sen

Ur Corren 29 juli 1910
Det var billigare förr, om än frimärkena blev dyrare 1910.



Var ska man sitta?

Bild: Jörgen Auer
Nu ska vi se var jag ska sitta på tåget. Tre platser i rad finns. Ska jag ta den till vänster? Eller? Mitten kanske, och så ställa väskan på en av de två andra och en påse handlat på den tredje. Eller kanske vräka mig på två platser och ha en till min packning? Eller lägga mig nonchalant odrägligt över alla tre platserna och låtsas som ingenting ända tills någon säger till? Nej, nu vet jag. Jag står och lutar mig mot väggen här i mitten av tåget så att alla andra får något att undra över. Varför står karln? Har han ont i baken? Nyopererad? Tänker han råna oss? Eller saknar han en häst i stallet? Nej, titta nu tar han kort på stolarna! Vad var det jag sa, han har inte alla hästar hemma.

onsdag 28 juli 2010

Upp med skylten!

Bild: Jörgen Auer
Jag tycker att byggen av alla de slag som berör allmänheten borde skyltas så att man får svar på frågan: vad håller de på med? Bilden är tagen i dag i Mantorp vid stationen och antagligen är det en förlängning av perrongen. Men varför? Eller ska vi kanske få ett riktigt stationshus igen så att vi kan gå in och värma oss när inte tåg och bussar går som det ska kalla och snöiga vinterdagar?
Upp med skylten!

Farlig!

Bild: Jörgen Auer
Fjärilar är ju snälla och ofarliga. Men den här kan ställa till besvär. I alla fall tror jag att det är en rovfjäril. Och den ställa till skada på raps, kål, rovor med mera. Tur att vi inte har det i vår trädgård.

För 100 år sen

Ur Corren 28 juli 1910
Sköta sin munhygien är viktigt, det visste man redan för 100 år sen, till och med generalkonsul Östberg i Rom. Men kolla in hans förnamn: Belinfante! Jag har aldrig hört det, men en googling visar att det inte är ovanligt, som efternamn. Östberg hette Claes-Gustaf Belinfante och var konsul i Peru i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.
Ur Corren 28 juli 1910
Så en olycka med häst och vagn från Söderköping, som tur var med lycklig utgång. I alla fall för hästarna, en lyktstolpe däremot ådrog sig kraftig lutning.

tisdag 27 juli 2010

Lite blandat i skogen

Bild: Jörgen Auer
Daniel och Victoria kom förstås tillsammans till kontroll 53. Om det var de vet jag förstås inte, men Ockelbo kom han ifrån i alla fall. Och Victoria var ovanligt kortklippt. Men blågul.
Bild: Jörgen Auer
Försiktigt, Sofia! Motala AIF:s Sofia Fransson lyssnade och tog det ganska varligt nedför från kontroll 53. Åtskilliga svordomar hördes här, dock inte från Sofia.
Bild: Jörgen Auer
Ännu värre osade ederna kring kontroll nummer 47. Här svors det på 50 olika språk. Minst. Och för en del snurrade det till och de föll i ravinen, förlåt sänkan.
Bild: Jörgen Auer
Andra kunde ta det lugnare. Som mormor och morfar från Boxholm, Yvonne och Jan Lindgren, som hjälpte barnbarnen Oskar, 3, och Ludvig, 5, med miniknat respektive inskolning. Barnens mamma heter Anna Lindgren och pappa Andreas Carlqvist, båda, liksom sönerna tävlande för Tjällmo-Godegårds OK. Och morfar är gammal storlöpare i Boxholm.
Bild: Jörgen Auer
Efter två blöta dagar i O-ringen 2010 kom äntligen solen tillbaka. Detta i Dovra sjöar som terrängen heter där såväl andra som tredje tävlingsetappen utspelade sig. Läs mer orientering i Corren i morgon. Där står nämligen vad Tord Olsson och jag upplevde under tisdagens förmiddagstimmar.

Carina och jag fick sällskap

Bild: Jörgen Auer
Har varit i skogen i dag. Träffade bland andra trevliga Carina Hall (tidigare Lauri) från Ok Tisaren. Hon har bland annat varit landslagslöpare och har tio totalsegrar i O-ringen. I Mjölby för tre år sedan vann hon samtliga etapper i D50. I Örebro 2010 fungerar hon som kontrollvakt i O-ringen och visade mig vägen till några kontroller i skogen där jag kunde följa tredje etappen. Tyvärr hakade Tord Olsson på och följde efter oss.
Bild: Jörgen Auer
Här ses för övrigt kände naturfotografen Tord i arbete (har ju till och med fått pris på Årets bildgalan för sin fina svanbild).
Fler bilder från skogen kommer om några timmar. I övrigt måste jag förstås erkänna att Tords bilder är bättre än mina och att de kan ses i Corren i morgon.