måndag 31 augusti 2015

Lite från Åkerbos fälttävlan

Bild: Jörgen Auer
Så här ser en segrare ut. Eller två, rättare sagt. Jonna Britse från Suderby vann enstjärniga klassen när Åkerbo R&KS arrangerade fälttävlan på banan i Ekenäs. Hästen heter Quattrino.
  

 Bild: Jörgen Auer
Innan terrängmomentet drog igång på lördagseftermiddagen informerade banbyggaren och mångårige ledaren i klubben, Lars-Erik Gällerdal, om vad som gällde för alla funktionärer.
 Bild: Jörgen Auer
Så här ser han ut, Lars-Erik Gällerdal.
 Bild: Jörgen Auer
Och så här ser Åkerbos Cecila Dackemyr ut när hon kommer farande på La Quinne. Ekipaget slutade fyra i enstjärniga klassen.
 Bild: Jörgen Auer
Överdomaren Pernilla Bjuhr sa sig ha en lätt uppgift den här dagen som förflöt utan mankemang.
 Bild: Jörgen Auer
Roslagens Linnea Modenius Södergren och My Catch hade inga problerm med det här hindret.
Bild: Jörgen Auer
Malin Kjellström från Tranemoryttarna såg väldigt fokuserad ut på ryggen på Viol. Och det var hon också. Hon hade en bra känsla inför uppgiften, sa hon och berättade också att hon inte har tävlat så flitigt de senaste åren på grund av jobb och familj. Men till Åkerbo och Ekenäs kommer hon gärna.
Ett reportage om tävlingen (bara enstjärniga klassen) kommer i Corren i morgon, tisdag.

söndag 30 augusti 2015

Nygatan var sist ut i Gatuliv

 Bild: Jörgen Auer
Kommer hem efter ett par dar på landet. Läser Corren. Ja visst ja, det var ju i lördagstidningen som mitt sista reportage i Gatuliv skulle vara med. Del 4 aV 4. I såväl Corren som NT.
 Bild: Jörgen Auer
Fast Nils-Bertil Ekstedt från Ekängen utanför Linköping kom inte med på bild i tidningen. Då får han vara med här i stället. Jag mötte honom utanför Akademibokhandeln där han kom gående efter ett tandläkarbesök. Men han log glatt ändå. Nygatan är mitt i centrum och det är mycket liv och rörelse kring gatan och Lilla torget, sa han.
Bild: Jörgen Auer
På Nygatan i Norrköping mötte jag de här två trevliga tjejerna: Linn Schyldt och Carolina Eldh. De verkade glada över att få vara med i tidningen. Eller så var de bara så tillfreds med tillvaron efter ett besök på Färgaregården. Nu var de på väg tillbaka till skolan, Marieborgs folkhögskola.
Ja-a, Gatuliv är slut. Kanske kan det återkomma. Det har varit roligt att göra. Men tidskrävande att besöka fyra gator med samma namn i Linköping och Norrköping. Jag besökte Drottninggatan, Hamngatan, Kompanigatan och Nygatan.
Det finns ytterligare ett 20-tal gator med samma namn i de två kommunerna. Kanske gör jag något av det här i bloggen. Vi får se.

fredag 28 augusti 2015

Mest solsken i dag

 Bild: Jörgen Auer
Dagen pendlar mellan solsken och molnigt. Växlande, heter nog vädertypen.
Bild: Jörgen Auer
Och nu kommer solen tillbaka. Dags att gå ut igen. För åttonde gången i dag. Det kan bli långt fler. Annars, då? Jo, tack. Jag har varit hos min revisor i dag. Anne, heter hon. Ett solsken.

torsdag 27 augusti 2015

Några prepositioner

Jag tror att jag ska i. På absolut. Kanske i. Och under. Upp. Sen håller jag mig över.

onsdag 26 augusti 2015

Ull och raggmunk i Kolmården

 Bild: Jörgen Auer
Har varit på resande fot i dag. En rundtur i Östergötland. Första stopp i Sandviken, Kolmården varifrån man har den här utsikten över Bråvikens inre del. Till vänster ses Djurö kvarn och mitt i bild vaga konturer av Norrköping. Bland annat värmeverket.
 Bild: Jörgen Auer
I Sandviken finns hantverksbyn. Där Maritja Bergner säljer sina alster i Ullbutiken. Mest är det tovat i form av tomtar, troll, tavlor, underlägg, men här finns också annat. Mycket underfundigt och inspirerande. Som fina handväskor av kaffepaket! Dessutom säljer hon jättegod glass! Den som vill veta mer kan titta på ullbutiken.hemsida24.se
 Bild: Jörgen Auer
Från hantverksbyn reste vi ett stycke tillbaka. Inte i tiden, men längs den vackra utflyktsvägen utmed Bråviken och svängde sedan upp Sjöviksvägen upp mot Krokek där vi svängde vänster in på Torsvägen, förbi/genom Kolmårdsanstalten och svängde vänster igen på gamla riksvägen och stannade i Oscarshällsbacken för att äta lunch på Oscarshäll Restaurang & catering.
 Bild: Jörgen Auer
Vad fick vi? Underbar utsikt. Kanske rentav Östergötlands bästa restaurangutsikt, dessutom mycket god raggmunk respektive bergtungafilé.
 Bild: Jörgen Auer
Efter lunchen åkte vi norrut till Strömsfors, tog på nytt vägen genom Krokek och for till Kolmårdens djurpark. Eller rättare sagt förbi denna och fortsatte mot Kvarsebo, men svängde ner till färjeläget vid Säter. Solen sken. Det blåste skönt.
 Bild: Jörgen Auer
Freja och himlen bildade nästan svenska flaggan hann jag konstatera på de sex minuter överfarten tog. På andra sidan körde vi till Östra Husby för att nyttja apoteket.
Bild: Jörgen Auer
På vägen in mot Norrköping ville jag till Djurö kvarn som vi ju hade skådat från andra sidan. Jag har inte varit vid kvarnen sedan tioårsåldern och minns inte hur den ser ut. Nu vet jag, även om man inte får åka runt den enorma anläggningen som numera fungerar som spannmålslager. Norra Europas största spannmålshamn finns här och det är Svenska Lantmännen som äger anläggningen.
På Djurön finns också ett naturreservat sedan 1999. Läs gärna mer om Djurön på wikipedia.

tisdag 25 augusti 2015

Greklandsresan var riktigt bra

 Bild från TV4
Tänkte egentligen se Idol i kväll, men mer än så här såg jag inte. Betalade räkningar i stället.
Bild från SVT
Klockan 21 tittade jag på dokumentären Greklandsresan. En film om boende och personal på äldreboenden i Västervik som åkte till Grekland. Med rullstolar, rullatorer och annat som behövdes för att resan skulle kunna genomföras. Riktigt bra och rörande, med budskapet att ingenting är omöjligt.

måndag 24 augusti 2015

En häger lurade i vassen

 Bild: Jörgen Auer
Drögen - en stilla morgon 24 augusti.
Bild: Jörgen Auer
Samma Drögen, samma morgon. På andra sidan vassen lurar, inte en gädda, men väl en häger. Ser du den? Det gjorde jag också, den korta stund den var där. Antagligen var det knäppandet från min kamera som fick den på flykt.
Vad gjorde jag av dagen? Efter morgonpromenaden och badet? Jag grävde och grävde. Och grävde. Och grävde. Efter kort vila grävde jag igen. Hela dagen. Ja, när jag inte körde bort rötter med skottkärran, vill säga. Sen åkte jag hem.
 

söndag 23 augusti 2015

Möte med lilla havsfröken

Bild: Jörgen Auer
I dag stämde jag för första gången möte med La Pucelle, Liss Erikssons skulptur vid Mölna strand på Lidingö. Den lilla havsfröken satt så stilla och blickade ut över vattnet och var en trevlig bekantskap. Skulpturen tillverkades 1950 och skänktes 2004 till Lidingö stad av en privatperson. Ser ni för resten så många svanar det är i vattnet! 
Hur som helst fick jag en trevlig promenad tillsammans med systerdottern Marie Månsson.Tack till hela familjen för att jag fick sova hos er och dela lite av er helg. Tack också bror Crister för en mycket trevlig fest i samband med din födelsedag.

lördag 22 augusti 2015

Källner gjorde Ingegerd glad

 Bild: Jörgen Auer
Ingegerd Rosén-Fred från Åtvidaberg var verkligen lycklig när hon fick träffa Niklas Källner på Linköpings stadsfest och få ett signerat exemplar av hans bok Tills man dör lever man.
 Bild: Rebecka Auer
Den här mannen höll i ett quiz (frågesport) om Linköping och Östergötland.
Bild: Rebecka Auer
Som väl var slapp han att vara ensam denna dag då manus försvann och tekniken strulade. Carina Glenning assisterade förstklassigt. Tack.

fredag 21 augusti 2015

Stämningen på topp i Linköping

 Bild: Jörgen Auer
Internationellt så det förslår är det i Linköping under stadsfesten. Inte minst på matmarknaden, förstås där jag självklart valde en krakauer. Den var vod.
 Bild: Jörgen Auer
Utbudet är varierat och stämningen på topp. Men så hjälper ju vädret till, också.
 Bild: Jörgen Auer
I Correns tält i Domkyrkoparken är det gott om aktiviteter. Här: politikerutfrågning.
 Bild: Jörgen Auer
Vid ett bord satt den här kvartetten och fikade. Den extra kaffemuggen och bullen tillhör mig. Mia Karlsvärd, Christer Kustvik samt tjejerna Saga och Emilia verkade trivas.
Bild: Jörgen Auer
Och servitrisen i Correns tält hade fullt upp. Carina Glenning, heter hon. Populär journalist på Corren och dassboksförfattare. I morgon är hon dessutom Quiz-värdinna. Värden, det är jag. Klockan 12 börjar det. Correns tält, Domkyrkoparken.

Lite Kisa, Norrköping, Linköping

 Bild: Jörgen Auer
Kisasjön består av två delar, varav den norra kallas Knoppetorpsjön efter gården Knoppetorp. Tittar man ordentligt på den här bilden kan man urskilja Tolvmannabacken i sommardress på höjden till vänster bakom gården. Vägen som jag har tagit bilden ifrån går mellan Kölefors och Västra Eneby.
Bild: Jörgen Auer
Den här båten ligger i den andra Kisasjön, den närmast samhället och benämnd just Kisasjön. Bilden är tagen från Kap Jocke och det här var mitt första besök på platsen. Troligen inte sista.
 Bild: Jörgen Auer
Det här är inte Kisa. Det är Norrköping. Bilden är tagen i samband med den fjärde och sista i min och Corren/NT:s serie om Gatuliv. Serien handlar om gator som har belagts med samma namn i de båda kommunerna. Jag började med Drottninggatan, fortsatte med Hamngatan och Kompanigatan och avslutar nu (eller lördag 29 augusti) med Nygatan. En gata med mycket liv och rörelse. I Norrköping med en hel del buss- och spårvägstrafik.
Bild: Jörgen Auer
I Linköping med en hel del biltrafik. Åtminstone i kvarteret mellan Hamngatan och Skepparegatan (se där ytterligare en gata med samma namn!) där ett parkeringshus ser till att bilar dominerar gatubilden. En bild där bilarna helt saknas på de partier som är gågator.
Lördag 29, alltså. I såväl Corren som NT.
 

tisdag 18 augusti 2015

Vilken härlig avtackning!

I avskedets stund skulle man kunna kalla det här. Correns redaktionschef, och gode vännen Christer Kustvik, talar sig varm för en av sina äldsta vänner. Nämligen jag som officiellt avtackades i dag efter 40 år på Corren. Det blev en härlig avslutning (även om jag kommer fortsätta at skriva för tidningen, bland annat ridsport). Däremot kommer jag inte längre att jobba 8-17 eller andra hela dagar, utan göra enskilda reportage. Om Corren vill, förstås.
Sedan vill jag ge mig på att skriva annat också. Vilket jag ska be att få återkomma till.
Tack alla som vet med sig att de på något sätt har varit inblandade i min avtackning.
Jag hoppas att vi ses igen.

En sån fantastisk skapelse

Bild: Jörgen Auer
Påfågelöga, en sån fantastísk fjäril! Vilken oerhört fint utformad skapelse! Men visst ser den väl med sin förklädnad delvis ut som en hund eller räv? En räv som tittar fram bakom de främre vingarna (räv bakom örat?). Här sitter den hur som helst på ängsvädd vid Drögen och gör vad den kan för att skrämmas. Fast jag blev ju mest förtjust, förstås.

Mest för syns skull

Bild: Jörgen Auer
Den här bilden ligger mest här bara för syns skull. För att jag kom sent hem och tänkte att om jag bara läger in ett inlägg före midnatt så räknas det ju till måndagen och så kan jag visa att jag i alla fall hann skriva ett under denna dag. Och så kan jag redigera det efteråt och lägga in fler bilder eller byta ut den här med en ovanlig vinkel på Stora Bäckhult. Så jag slängde in bilden och skrev en rubrik. Inget mer. Texten skulle jag ju skriva senare.
Och vad händer? Datorn segar ur och inlägget räknas som 00.00. Tisdag.
Men egentligen var det måndag. Då.
 
 

söndag 16 augusti 2015

Lite sländor och ödlor

Bild: Jörgen Auer
Nej, trollsländor lever inte bara en dag. Många säger så, men blandar då ihop trollsländor och dagsländor, som inte ens är nära släkt, läser jag på trollslandeforeningen.se
Vuxna trollsländor kan bli flera veckor gamla, kanske till och med månader, lär jag mig..
Där får jag också lära mig - eller får jag inte? -  att inte heller dagsländorna lever endast en dag.
Det lustiga är att föreningen samtidigt som den berättar att dagsländor kan leva i flera månader under vatten inan de lämnar larvstadiet också skriver att sländorna som vuxna däremot sällan lever mer än en dag. Kontentan av det är väl att en dagslända är just en dagslända.
Bild: Jörgen Auer
Den här skogsödlan kan bli lite äldre. Nio år. Dessutom blir den upp till 18 centimeter lång till skillnad mot "kusinen" sandödlan som kan bli 24 centimeter. Skogsödlan går i vinterdvala oktober till mars, men ofta ser man dem inte förrän vårsolen tittar fram lika påtagligt som ödlorna själva.
Båda de här bilderna är tagna i Bäckhult, Kisa.


Kompanigatan gick i lördags

 Bild: Jörgen Auer
Så här fint såg mitt tredje reportage i serien Gatuliv ut i lördagens NT (och likaväl i Corren). En skillnad dock: i Corren hade man rättat redigeringsmissen med ett saknat s i marcherar (efter min tillsagda rättelse). NT körde felet. Fråga mig inte varför, jag vet inte.
Bild: Jörgen Auer
Hur som helst: helheten blev bra, även om det också stod att det var avsnitt två av fyra. Fel: det var avsnitt 3/4. Tidigare har jag besökt Drottninggatan och Hamngatan. Ett avsnitt återstår. Det publiceras 29 augusti. 
Mannen på bilden heter Niklas Sagrén och har jobbat som postiljon i Linköping i sommar. Då har han haft utdelning i bland annat just stadsdelen Hagaberg där Kompanigatan ligger. Han gjorde sin sista dag när vi möttes som hastigast och hade sällskap av två små flickor i en portuppgång. Den ena av dem gav mig en teckning. Var så god. Post, sa hon.

lördag 15 augusti 2015

Kor är ungefär som vi

Bild: Jörgen Auer
Kor är inte dumma. Inte dummare än vi. Se här bara hur några av dem ligger och solbadar vid Kisasjön. Ser ganska skönt ut, och de gör precis så som många av oss gjorde i dag. Eller hur?

fredag 14 augusti 2015

Nu kommer tredje gatan

Bild: Jörgen Auer
I morgon finns Maria Agebrink från Norrköping med i såväl NT som Corren. Varför? För att hon bor på en gata som har samma namn i de båda kommunerna. Det blir det tredje reportaget av fyra i serien Gatuliv som ju har mig som skribent och fotograf. Tidigare har Drottninggatan och Hamngatan presenterats. I morgon är turen kommen till Kompanigatan.
En gata återstår alltså. Den kommer lördag 29 augusti.


Varning för halka!

Bild: Jörgen Auer
Så här kan det vara på landet när man inte har elektricitet. Man får ladda mobilen i bilen. Det är därför jag tar bild på boden och ladugården i backspegeln. Fick en rejäl överraskningi morse när jag började ladda klockan 6. Bilens display talade om att det bara var 4 grader ute. Dessutom varnade den för halka.
Men jag klarade dagens promenad utan att halka en endaste gång. Fast visst var det kallt.
Skillnad nu klockan 9.20. Och varmare blir det. Även om hösten är i antågande.

onsdag 12 augusti 2015

Nog finns det att göra

Bild: Jörgen Auer
Nej, nu vill man åka till Bäckhult och Drögen igen. Solen skiner ju och gräset är klippt i Mantorp. Vattnet är nog en grad varmare i dag än i går. Och skogen är full av svamp. På grusvägen knastrar gruset så trevligt under fötterna och massor av jobb finns det alltid att göra. Hugga ved, kanske? Gräva bort några buskar till? Måla den vägg som inte hanns med i fjol?
Ja, ja. Om man inte bara vilar sig, vill säga.

tisdag 11 augusti 2015

Marklund tackade för sig

Bild från Svt
I kväll sa Petra Marklund farväl efter två säsonger som programledare för Allsång på Skansen. Synd kan tyckas eftersom hon växt in mer i rollen i år. Men hon ska självfallet göra det hon helst vill. Skriva musik och sjunga.
Säsongsavslutningen blev hur som helst bra. Mem så var det också så finga sångartister som Tommy Körberg, Lena Philipsspn, Rigmor Gustafsson, Victoria Tolstoy, Maria Ylipää och Robert Noack. Dessutom fanns Benny Andersson med vid flygeln. Då måste det ju bli sucé.

Ute i kanoten på Drögen

Bild: Jörgen Auer
Nog är det en av sommarens höjdpunkter att få ge sig av i kanoten (kanadensaren).  
 Bild: Jörgen Auer
Egentligen behöver det inte förklaras så mycket mer än med bild och bildtext. Det handlar om välbefinnande, lugn och ro, harmoni. En känsla av att vara ett med naturen.
 Bild: Jörgen Auer
 Bild: Jörgen Auer
Och se där. Där har vi Bäckhult. Gården.
 Bild: Jörgen Auer
 Bild: Jörgen Auer
 Bild: Jörgen Auer
Fin skugga på en av Orrholmarna.
 Bild: Jörgen Auer
Där passar bra att gå i land en stund. 
 Bild: Jörgen Auer
Vilket får den här familjen (storskrake?) att försiktigt glida iväg.
Bild: Gabriel Alm
Själv paddlar jag tvärs över sjön och badar hemma i Bäckhults badland. Bakom mig syns ön jag nyss la till vid med kanoten.