torsdag 30 juni 2011

Minst tre var de

Bild: Jörgen Auer
Minst tre hägrar höll till borta vid Tekniska Verken i dag. Ja, jag vet det är ingen bra bild, men ändå. Tre hägrar! Jaja, skulle min vän fågelskådaren säga, det är inte så märkvärdigt - hägrar är mycket vanligare än man tror.
Jaså, men stora är de i alla fall.

Fika eller luncha hos Karin och Cecilia

Bild: Jörgen Auer
Visst ja, glömde en sak. De här två tjejerna förekommer också på Stadsliv i morgon. Karin Wenner och Cecilia de la Motte, heter de och de driver
Bild: Jörgen Auer
det trevliga Café Hemslöjden på gården bakom Hemslöjden på Storgatan i Linköping. Allt är hembakat.

Något om torget, kanske?

Bild: Jörgen Auer
Jaha, vad handlar Correns Stadsliv om i morgon då? Tja, det skulle Rolf Enström på bilden här kunna berätta. Men det gör han i tidningen i stället. Läs den.

Mer om barnteater i Corren

Bild: Jörgen Auer
Rebecka Dellskog och Jenny Andreen är Tim o Tej och spelar barnteater. Bland annat gör de det i Gamla Linköping i sommar.
Bild: Jörgen Auer
Det gör de här också. Det är därför producenten Håkan Bäck fotograferar delar av ensemblen i Trubbel i stan. Mer om detta kan man läsa i fredagens Corren.
-
Trodde jag, ja. Det stod inget i den tidningen så då blir det väl i lördagens tidning i stället. Eller nästa vecka. Någon gång. I Corren.

För 50 år sen

Lifes omslag 30 juni 1961
Leslie Caron heter skådespelerskan och dansaren som fick bli omslag på Life dagen före sin 30-årsdag. Hon föddes 1 juli 1931 i Frankrike, i Boulogne-Billancourt och slog igenom 1951 i Vincente Minellis film An American in Paris. Andra filmer hon medverkade i var bland andra Lili, Pappa långben, Gigi, ett lättfärdigt stycke, hon spelade också med i Lasse Hallströms Chocolat.

Bara så att..

Min dator strular så det här inlägget är skrivet på Kalle Öfverströms bara för att kolla att det inte är blogspot.com det är fel på. Och det är det tydligen inte.

onsdag 29 juni 2011

Ingen reklam, men...

Bild: Jörgen Auer

Utan att göra reklam för något matställe i Linköping kan jag säga att Correns reportrar på Stadsliv åt lunch här idag. Det vill säga ena halvan av Stadsliv, den andra halvan tog bara en kopp kaffe. Vi enades hur som helst om att detta nog kan anses vara vår klubblokal från och med nu. Men inga namn.

För 50 år sen

Ur Corren 29 juni 1961
Saab och Sverige sålde flygplan till Österrike 1961 och vid en ceremoni i Linköping undertecknades avtalet av den österrikiske flygvapenchefen, generalmajoren Paul Lobe och Saab-chefen Tryggve Holm. Uppe i höjden ovanför Linköping flög ett J 29 F klätt med den nya nationalitetsbeteckningen och uppvaktades av två A 35 Draken.
Sammanlagt gällde affären 15 J29 F som svenska försvaret sålde till Österrike.

tisdag 28 juni 2011

Guds förlängda arm?

Bild: Jörgen Auer

Kanske inte, men arm i alla fall och en kyrka, närmare bestämt Linköpings domkyrka som håller på att tvättas och målas.

För 50 år sen

Ur Corren 28 juni 1961
Det här är delar av en sportsida i Corren 28 juni 1961. Den 14-åriga Neptuntjejen som satte världsrekord här blev dock ingen världsstjärna, hon tröttnade tidigt på alla höga krav som ställdes på henne. En träningsdag bad hon att få ligga utanför träningsbanan och bara vila lite.
- Jävla divadasoner, du kan gå härifrån, sa tränaren.
Och då gjorde hon det.
Hon gick över till Stockholms kappsimningsklubb och tränade lite för att ha roligt,och var OS-kandidat 1964 men hade inte riktiga intresset.

Från Phu till Ah

Bild: Jörgen Auer
Phu! Det kommer att bli varmt idag och det blir nog många besök i skuggan. Solen är visserligen skön, och nyttig i mindre doser. Men man får inte glömma bort att den är farlig, rent av livsfarlig.
Alltså: solkräm på. Och solhatt eller solkeps. Och besök skuggan då och då. Eller gör tvärtom: var i skuggan och besök soliga platser då och då. Och badet. Ah!

måndag 27 juni 2011

Vems är utsikten?

Bild: Jörgen Auer
Goda utsikter? Njae, vet inte det precis. men så här ser det i alla fall ut från en viss plats på Corren. Vem som sitter närmast? Ja-a, det måste nog vara Henrik Lindberg eller Jan Christer Persson. Eller Eva Ärlebrant, kanske? Ibland stannar Lasse Åbom till just här och ser just vad du ser nu - och det har hänt att Hans Tillberg har sett utsikten. Annika Ekstedt också. Vid närmare eftertanke alla på Correns redaktion.

Var är fotot taget?

Bild: Jörgen Auer

Har du också råkat ut för det här? Att du undrar var i sjutton fotot är taget? Från vilket håll? Var har fotografen stått? Som här vid S:t Larskyrkan i Linköping.
Bild: Jörgen Auer
Jo, från Correns hus på Badhusgatan. Högst upp, på vad blir det fjärde-femte våningen? Då kan det se ut så här.

För 50 år sen

Ur Corren 27 juni 1961

En bilolycka inträffade måndag 26 juni 1961 på Riksettan vid Albacken i Mjölby. Corren var förstås där och plåtade och enligt tidningen blev ingen av tre skadade i personbilen allvarligt skadad.

Ur Corren 27 juni 1961
Samma dag i Corren fanns den här bilden införd. Den är tagen när en vattenledning grävdes av under arbetet med att framdra Hamngatan till Vistvägen och den här olyckan skedde mitt för Skepparegatan i Hejdegården. "Det blev verklig vattenkonst; i en grov stråle sprutade vattnet med kraft till flera meters höjd och det finfördelade vattnet spred sig också som ett fint regn över omgivningarna", skrev Corren.

söndag 26 juni 2011

Ryktbart behövs

Ryktbart, sa han och rynkade på näsan och ögonbrynen på en och samma gång. Är det det där med hästar? Va, faan har det tagit åt dig? Du har väl aldrig varit intresserad av hästar?
Jodå, det har jag nog varit sedan barn jag sprang på Bjälbrunna gård utanför Norrköping, svarade jag och drog ännu en gång snacket om varför Corren satsar på ridsport: Hur många som lockas till ridsporten, hur många som är tjejer, hur många tävlingar det finns på ett år, och så vidare. Alltihop. Om eliten och landslagen, om bredden, om lyckan av att bara sitta på hästen, eller kanske bara av att få vara i närheten av hästen och klappa på den, sköta om den, och det stora välbefinnandet som till och med ett barn kan känna av att få ta ansvaret för hästens skötsel.
Hmm. Jaja, det är väl bra kanske. Men det intresserar inte mig, det minsta. Jag läser ingenting av det, sa han.
Det behöver du inte heller. Jag läser inte heller allt i tidningen. Men nu råkar det vara så, och du får tro det eller ej, att det finns fler läsare än du. Och de som håller på med ridsport vill läsa om sin idrott och hobby. Det finns massor av folk som inte tävlar, men som har häst ändå och som rider varje dag. De har ett intresse av att läsa om andra, likasinnade.
Till skillnad från dig så utövar de ju en hobby, dag ut och dag in, till och med kvällar och ibland nätter när djuren blir sjuka. Du gör ju just ingenting mer än glor på teve. Äger du ens fotbollsskor?
Det gör han inte. Men han läser allt om fotboll och ska självklart få göra det. Och den som vill läsa om ridsport ska kunna få göra det. I Corren.

(Den här texten var införd i Corren 24 juni under vinjetten Cnorren)

Vad är det för blomma?

Bild: Jörgen Auer

Hemkommen från landet är det skönt att se att det finns blommor även i stan. Men vad kan det vara för sort? Kejsarkronor?

Vid sjön Drögen

Bild: Jörgen Auer
Hur var midsommaren? Tack bra. Klockren. Och skog och ängar mådde bra, tyckte jag mig se
Bild: Jörgen Auer
på en promenad på midsommardagen
Bild: Jörgen Auer
Bild: Jörgen Auer
Bild: Jörgen Auer
Bild: Jörgen Auer
Och var är bilderna tagna? Vid sjön Drögen.

fredag 24 juni 2011

Midsommarafton i Sya

Bild: Jörgen Auer
Midsommarafton i Sya - då vet man vad som väntar.
Bild: Jörgen Auer
Just det, då blir det till att åter spänna på sig skidorna. I alla fall gjorde Ulrika Axelsson och Elsa Eriksson det.
Bild: Jörgen Auer
Liksom naturligtvis Carina Hammarstrand Aberger som inte gärna vill missa detta tillfälle att få ge sig iväg på ännu ett lopp, även om hon helst skulle vilja åka så där en nio mil i stället för bara ett par hundra meter.
Bild: Jörgen Auer
Det här är August Mollén, Kimstad Goif, kanske inte fullt lika bra på skidor som han är att springa. Men åka kan han.
Bild: Jörgen Auer
Albin Johansson, Linköpings SK, brukar alltid vara med när det drar ihop sig till skidåkning.
Bild: Jörgen Auer
Arvid Pettersson, Boxholm-Ekeby Ski, hade inga problem att ta sig runt tunnan och vända hem mot mål.

Bild: Jörgen Auer
Johan Nordin från SK Ringen i ungefär samma stil som mer kände klubbkamraten Stefan Sunnerberg.
Bild: Jörgen Auer
Och här en av snabbåkande bröderna Persson från Eksjö SoK, Adam Persson.
Bild: Jörgen Auer
Viktor Lindqvist, Boxholm-Ekeby Ski, såg koncentrerad ut. Och det var han också.
Bild: Jörgen Auer
Hundratalet ville vara med och åka och ställde upp i långa rader för att känna på denna variant av svensk sommar, Syas midsommarsprint. Här, med krans i håret, Linköpings SK:s 12-åriga Cathrine Forsell hos starten Yngve Johansson, och bakom henne väntar Jan Kronlöw på att få ge sig iväg och blir intervjuad om formen.

Viktigast på midsommarafton

Bild: Jörgen Auer
Man pratar om sill och nubbe, men jordgubbar är ännu viktigare på midsommarafton, anser jag. Just de här jordgubbarna är köpta på Herrberga jordgubbsodling nära Normlösa.

torsdag 23 juni 2011

Gammalt och mysigt i Skrickerum

Bild: Jörgen Auer
Ett 50-tal personer samlades idag för att vara med vid Östergötlands senaste naturreservat - Skrickerums 115 hektar stora och vackra gammalskogsområde mellan Valdemarsvik och Hannäs där träden är upp mot 300 år.
Bild: Jörgen Auer
Men elden ovan ställde inte till det så här, det gjorde en skogsbrand för 14 dar sedan i området.
Bild: Jörgen Auer
Men brand kan faktiskt vara bra för skogen och förr brann det oftare och längre när inte brandskyddet var så utvecklat som idag. Men den senaste branden i området före årets skedde 1749. Bränder gynnar rent av flera djur, svampar och växter.
Bild: Jörgen Auer
Det fick besökarna lära sig idag - de som inte visste det redan - och de fick också njuta av en skogslunch som Länsstyrelsen Östergötland bjöd på, och av fin utsikt vid Pukgöl.
Bild: Jörgen Auer
Fin musik blev det också och för den stod Kolkvartetten. Ovanligt mycket musik blev det eftersom invigningsförrättaren, landshövding Elisabeth Nilsson dröjde på annat ärende.
Bild: Jörgen Auer
Efter förmiddagens myckna regnande blev det underbart skönt när solen tittade fram lagom till lunchen. Det tyckte inte minst Vadstenaborna AnnMarie och Stig Bergmar som har sommarstuga i närheten av Skrickerum.
Bild: Jörgen Auer
Skrickerum ja, ordet skricke lär helt enkelt betyda "platsen där de skrek" berättade lantbrukaren och författaren Anders Bockgård, granne till reservatet och med hela Skrickerums och Tryserums historia i minne. Bockgård har gett ut sju lokalhistoriska böcker och för två år sedan kom han ut med sin första nationella bok - den om Sveriges rikaste man genom tiderna: "Drotsen Bo Jonsson Grip - välgörare och brutal imperiebyggare".
Bild: Jörgen Auer
Landshövdingen kom - glad och påläst som vanligt.Hon visade sig kunna en hel del om skogen. Men så är hon också dotter till en bonde, hennes bror är skogsägare, och själv sitter hon i Sveaskogs styrelse. Lägg till det hennes brinnande intresse för friluftsliv så förstår man att hon vet vad hon pratar om när hon diskuterar skogsfrågor.
Bild: Jörgen Auer
Hantera en yxa kan hon också. I alla fall tillräckligt för att ringmärka den här unga tallen som en invigningsrit.
Bild: Jörgen Auer
Skrickerums naturreservat står färdigt att besöka - och vid höjden vid Pukgöl finns en härlig rastplats trevligt anordnad. Bara att njuta.

Snapsvisans vänner

Bild: Daniel Johansson

Har precis avslutat jurymötet i Correns snapsvisetävling. Nu vet jag vilka vinnarna är. Men avslöjar naturligtvis ingenting. Det får ni läsa i Corren i morgon. Det är ju midsommarafton då.

För 50 år sen

Ur Corren 23 juni 1961
För 50 år sen fanns det bara en kanal i svensk television, TV2 började inte sända förrän 1969. Och så här kunde en svensk tv-dag se ut, i alla fall om det var så högtidligt som midsommarafton, vilket det ju var 23 juni 1961. En högmässa, och sen ingenting förrän 19:30. Lägg märke till avslutningen (som för övrigt inte höll på längre än till 22:40) - westernserien Prärie med bland andra Clint Eastwood.

onsdag 22 juni 2011

Sällsynt gäst i Mantorp

Bild: Jörgen Auer
Hjälp! Vad är det här vi fått påhälsning av? Hiskelig ser den i alla fall ut, men sitter så snällt och sover eller vad den nu gör på söderväggen. Den är stor som en tändsticksask och efter att ha sökt lite på nätet är jag böjd att tro att det är en videsvärmare. Tyvärr inte lika tjusig som sina många artfränder, men tydligen ska denna svärmare (Smerinthus Oscellata - om det nu är en sådan) finnas i många varianter. En sällsynt gäst är det hur som helst, i alla fall hos oss som aldrig har sett den i Mantorp tidigare.

Från Salam till Swatch

Bild: Jörgen Auer
Det här är Salam Zeidan Nasser, 22, från Linköping som gillar hästar och ridning och som är med i dagens Corren under vinjetten Jag och min häst. En glad och mycket sympatisk tjej som är fodervärd för hästen här, Try My Daughter (Dottan kallad) och som brukar hjälpa dressyrryttaren Charlotte Esping på tävlingar.
På en gammal blogg hos Salam (ej längre i bruk) hittade jag den här översättningstexten som i alla fall inte jag har sett tidigare. Jag tycker den är kanon och säger som Salam: de där sex laxarna i en laxask kan slänga sig i väggen.
Tre häxor tittar på tre Swatch-klockor. Vilken häxa tittar på vilken Swatch-klocka?
Vilket på engelska blir:
Three witches watch three Swatch watches. Which witch watch which Swatch watch?
Ännu värre:
Tre könsopererade häxor tittar på tre Swatch klockknappar. Vilken könsopererad häxa tittar på vilken Swatch klockknapp?
Och nu på engelska:
Three switched witches watch three Swatch watch switches. Which switched witch watch which Swatsch watch switch?

För 50 år sen

Ur Corren 22 juni 1961
En brand förstörde Vist kyrka från 1745. Endast de svartbrända murarna återstod när branden var släckt och av inventarierna kunde endast en begränsad del räddas. Förlorat gick bland annat ett oersättligt altarskåp från 1400-talet.
Den tidigaste kyrkan i Husby-Wist fann troligtvis redan på 1100-talet. En stenkyrka byggdes på 1350-talet och så ytterligare en 1745. Efter branden 1961 byggdes en ny som invigdes Påskdagen 1965. De gamla murarna och fönsteröppningarna återanvändes.