onsdag 8 april 2020

Njutbart i Mjölby och Öjebro

 Bild: Jörgen Auer
Så snyggt det blir i Mjölby när bostadsområdet Svartå Strand allt mer växer fram. Mycket har varit klart i fem års tid eller så, men nästa projekt i området pågår för fullt. Och jag kan erkänna att jag är lite sugen på Svartå Strand. Jag gillar läget, jag gillar vattnet, närheten till city, området ligger för fasiken mitt i city och man har hundra meter eller möjligen tvåhundra till ICA och Svartån helt inpå.
 Bild: Jörgen Auer
Så här ser området ut från trappan upp till Kvarnparken. Den utsikten skäms heller inte för sig.

 Bild: Jörgen Auer
En annan vy över sagda område med radhusen närmast vattnet och 6- och 8-våningshusen bakom. 10 våningar högt finns också. Eller kommer att finnas, jag är inte helt säker. 

 Bild: Jörgen Auer
Jag nämnde ICA (med parkeringsgarage) och det harmonierar fint i färgsättningen med höghusen. Till höger, utanför bild ligger för övrigt en minigolfbana. Och längre bort kommer en badplats att göras i ordning. Sa jag att det bara är ett par minuter till tågstationen?

 Bild: Jörgen Auer
Och byggandet fortskrider, som sagt. Här möts gammalt och nytt. I alla fall nu. Svartå Strand äter sig framåt och... jag vet inte, men nog måste väl det här äldre huset bort? Eller får det stå kvar? Den som vet kan väl kommentera här under. Jag har sökt info om detta på nätet, men inte hittat någon. Än.

 Bild: Jörgen Auer
För att se något ännu äldre begav jag mig efter Mjölbybesöket till kommunens lilla ort Öjebro och den gamla stenvalvsbron från 1797. Den är ju så fin.

 Bild: Jörgen Auer
I vanliga fall ser man den ju från nya bron på Skänningevägen, väg 206, men så här ser stenbron ut från andra hållet. Bakom den syns den nuvarande, betydligt fulare nya bron.

 Bild: Jörgen Auer
Stenvalvsbron är enligt en skylt på platsen byggd av grå kalksten och är med sina 65 meter en av Sveriges längsta av just den typen. Åtta valv blev det när kommissionslantmätaren Adam Wadman ledde uppförandet på 1790-talet sedan en äldre träbro brunnit. Ända fram till 1935 var stenbron i bruk. Riksantikvarieämbetet sköter om bron som är avstängd för fordonstrafik sedan 1958.

 Bild: Jörgen Auer
Se så fin sten! Med Kungligt namnchiffer och allt! Gustav IV Adolf. Och den fula och intetsägande, men betydligt trafiksäkrare bron där bakom.

Bild: Jörgen Auer
Men man undrar ju lite över inskriptionen på stenen mitt emot. Hade kanske "gravören" tullat på invigningsölen och därför vänt den romerska femman fel? Men det där felet är ju så här långt efteråt bara roligt och kan ge oss nutida besökare något extra att fundera över när vi vandrar över den gamla bron. Eller för all del sitter ned en stund. Det finns ett bord med bänkar mitt på bron. Perfekt för en fika i sommar, kanske?

2 kommentarer:

jerker sa...

Jörgen!
Nu förstår vi att du valde den fina bilden av solnedgången i din blog den 2 april. Vi har läst annonsen i dagens Corre och du ska veta att Ann-Margret och jag tänker mycket på dej.

Auer sa...

Tack, mina vänner.
Hoppas att vi kan ses i sommar. I alla fall på lite håll.
Kram.